Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ni som är kritiska mot Fi

Skrivet av Rudolfina
Det känns som om det går att dela in er i tre grupper:

1) Gruppen "haha, det visste jag väl, äntligen förstår folk att feminister är galna käringar!", dvs. antifeminister som känner sig lyckliga och bekräftade av den skeva och hatiska mediebilden av Fi.

2) Gruppen "det är pga såna som Fi jag inte gillar feminism, utan föredrar ordet jämställdhet - för att feminister är så överdrivna och lesbiska liksom. Det går ju att vara feminist även med nagellack, TILLSAMMANS med män. Det är ju lika synd om män. Och in man brukar ofta gå ut med soporna. Och jag känner en tjej som är skittaskig mot sin man och inte låter honom träffa barnen.

3) Gruppen "jag är feminist, men inte en sådan vänsterextremisthomofeminist som Fi - usch. Nä tacka vet jag när borgarna vinner och sänker marginalskatten, då talar vi om riktig feminism."

Det finns många som älskar att hata feminister och en massa andra också, och jag orkar inte kommentera det hela. Jag skulle bara vilja be er som ställer upp på följande ...

1) Kvinnor är underordnade män på en mängd områden.
2) Det är fel och bör ändras.

... att i stället för att hämta info från medierna, gå in och läsa på Fi:s egen sida om vad de själva säger och anser. För vet de rentav det bäst själva?

Fi är vad vi gör det till, vi som kallar oss feminister.

www.feministiskinitiativ.se

Svar på tråden: Ni som är kritiska mot Fi

*skratt*

Det var rolig läsning Rudolfina! Verkligen draget till sin spets, men jag tror det ligger en del i det du skriver. Fast jag skulle tippa att det finns fler \"grupperingar\" än dina tre... Nu är jag inte \"F!:are\", men inte på grund av de 3 anledningar du anger, utan för att jag redan har ett parti som jag sympatiserar med. Och du, jag håller med dig om dina två punkter :-)! Nu ska jag gå ner och undervisa studenter i Genus...
Skrivet av    Kicki E

Du glömmer...

...gruppen som ser f! som vilket vänsterparti som helst. Marginellt fler interna bråk än (v) bara. Om politisk feminism är det samma som att kräva att någon annan ska försörja en, har f! prickat helt rätt.
Skrivet av    Pappa KP

Är du allvarlig?

Att jag inte vill rösta på F! beror inte ett smack på någon av dina tre punkter utan att partiet inte har tagit ställning i många viktiga sakfrågor. Vi har absolut ingen aning om hur F! står t.ex. i utrikespolitik eller försvarspolitik. Vi vet att de har röstat för 6 timmars arbetsdag men inte en tillstymmelse till hur det skall finansieras mm. F! är precis som nydemokrati (när det lanserades) extremt luddigt fortfarande. När det finns ett partiprogram som visar var de tydligt står gällande allt som inte är patriarkatrelaterat/feministrelaterat kan vi diskutera mer. Gällande dina tre punkter så lever vi i en demokrati med yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Visst är livet surt att inte alla tycker som du och att folk är stygga för att de ser F! i sömmarna, men det får du acceptera. Förvänta dig inte att bli bemött på annat sätt än du bemöter andra. För övrigt är adressen http://www.feministisktinitiativ.se/ och inget annat.
Skrivet av    Sadako

Tyvärr...

.. handlar inte det idoga ifrågasättandet av F! i medierna så mycket om frånvaron av genomtänkt utrikespolitik och finansiering av reformer, utan mest om vem som kallat vem \"heteroborgarkärring\" och så vidare. Inte helt seriöst (dagens understatement) men så klart roligare i kvällstidningarnas lösnummerkassa.
Skrivet av    Helena

Oj!

Jag glömde ett t i adressen! Därför är jag en dålig människa och dessutom jag är feminist! Då kan man förstås inte vara feminist! ;-) Du har kanske ingen aning om hur Fi förhåller sig till försvarspolitiken. Å andra sidan är det inte val i dag, så jag vet inte var någonstans du \"inte tänkt rösta på Fi\". Inte i Sverige i alla fall. Ja, vi har yttrandefrihet. Det var bland annat därför jag skrev mitt inlägg.
Skrivet av    Rudolfina

:-) (imt)

Skrivet av    Rudolfina

Självklart är det så

och det gäller dessvärre inte bara kvällspress :-(
Skrivet av    Rudolfina

Jo!

Jag har varit inne på F! hemsida men hittar inte mycket konkret information om t.ex. utrikespolitik, försvarspolitik etc. Det står inte hur hur de skall finansiera sina idéer eller reformer. Utifrån detta förstår jag varför många människor och media är tveksamma och kritiska till F!. Det är lätt att lova guld och gröna skogar. Det ÄR det medias uppgift att granska. Tycker du att de gör övertramp så anmäl dem för granskning. Jag tycker inte det är underligt att man ställer sig frågan om man vill rösta på ett parti eller ej, oberoende om det är val eller inte. Det är en viktig del i demokratin i mina ögon. Att du tycker det är kul att göra narr av det för stå för dig. Kommentaren angående rätt hemsideadress var att människorna som läser på detta forum kanske var intresserade av att läsa på sidan. Dessutom tycker jag att de bör läsa på sidan för att skapa sig en egen uppfattning (precis som man bör göra med alla andra partiers hemsidor).
Skrivet av    Sadako

Sadako, du förstod inte alls min poäng.

Fi har ännu inte lösningen på, eller åsikter om, all världens problem, men det är ännu inte val - så de har tid på sig. Å andra sidan: varför får jag känslan av att du inte är feminist och knappast kommer att rösta på Fi hur som helst, men har hittat något att gnälla på hos dem som du håller dig till - en personlig käpphäst helt enkelt? Rätta mig om jag har fel. Och det var jättebra att du gjorde reklam för Fi genom att ange rätt webbadress!
Skrivet av    Rudolfina

Hur man definierar problem

är för övrigt en politisk fråga i sig. Moderaterna saknar i mina ögon lösningar på en hel mängd problem - eftersom de över huvud taget inte definierar dem som problem. Detsamma gäller många andra av de väletablerade partierna. Inget parti kan heller ta på sig att presentera förslag på lösningar på allt som någon kan tänkas uppfatta som ett problem. Å andra sidan härskar inget parti i ensamt majestät, och allra minst kommer Fi att göra det. Och det vet du mycket väl. Fi ser troligen som sin uppgift att fylla en lucka - att väcka debatt och utöva påtryckning inom ett minst sagt styvmoderligt behandlat område. Eller ska jag kanske säga en styvmoderligt behandlad aspekt, eftersom feminism inte är ett sakområde utan en aspekt man kan lägga på i stort sett vilket annat sakområde som helst. Om man vill.
Skrivet av    Rudolfina

Feminist javisst

Jag är feminist. Definitionen 1) Kvinnor är underordnade män på en mängd områden. 2) Det är fel och bör ändras. håller jag med om till 100%. Vägen att uppnå jämställdhet är möjligen det vi har olika åsikter om. Jag tror inte att F! har eller skall ha lösningen på all världens problem. Jag vet dock att de skall ha ett komplett partiprogram med underlag för hur de skall genomföra sina förslag innan jag kan rösta på dem. Jag tror inte de har det till nästa val men möjligen till det efterföljande. Det finns två sidor till varje mynt och än så länge har vi inte fått se den andra sidan ännu. Visst framställs F! som extremister i vissa fall men F! framställs även som det bästa sedan skivat bröd av andra. Sanningen ligger kanske mitt emellan? Det återstår att se. Jag tycker att det är bra att F! har bildats. Min förhoppning är att jämställdhetsfrågor flyttas högre upp på dagordningen hos samtliga partier. Feminism har lyfts ur akademikerkretsar till matborden i många hem och det är oerhört viktigt. Feminism diskuteras vitt och brett vilket är ett steg i rätt riktning om det skall hända något. Att F! står för den \"sanna\" feminismen är upp till var och en att avgöra, men det är oerhört viktigt att det diskuteras och granskas.
Skrivet av    Sadako

för min del

räcker deras förslag att all militär värnplikt ska skrotas och ersättas med obligatorisk praktik/tjänstgöring på kvinnodominerade arbetsplatser inom vård och omsorg aldeles utmärkt som försvarspolitik. visst ska media granska nya partier, tänk om de gjort det lite bättre med ny demokrati. Då hade vi kanske sluppit lasermannens illgärningar! Och lite mer seriöst med F!, junilistan och andra. Istället för att som nu låta drevet inrikta sig på snask, snusk och fjantigheter!!
Skrivet av    po

Men snälla nån

Men snälla nån, det måste väl gå att vara kritisk eller tveksam till Fi och ändå kalla sig feminist. Jag är (än så länge) tveksam till Fi av följande skäl: - Det är än så länge inte ett heltäckande program/agenda som framförts. Som du påpekar finns det tid fram till ett ev riksdagsval, men det är ju _nu_ jag är tveksam. Och att inte kunna redovisa hur man ska kunna finansiera t ex 6 timmars arbetsdag är _inte_ seriöst. Av samma anledning har jag svårt för många av moderaternas förslag (trots att jag politiskt befinner mig längre högerut, dvs närmre m än Fi), som ska finansieras genom någon slags vag \"dynamisk effekt\". Sådant tycker _jag_ är oseriöst. - Jag skulle inte drömma om att kalla Fi:s medlemmar för \"vänsterextremisthomofeminister\", men kan konstatera att Fi:s politik ligger längre vänsterut än vad min politiska åskådning gör. Det blir ett problem för mig, för även om jag kan ställa upp på deras problemdefinitioner (i alla fall vissa), så kan jag inte alltid ställa upp på lösningarna. Så \"vänsterfeminister\" skulle jag nog kunna ställa upp på som definition (stryk extremist, och personers sexuella läggning är för mig fö totalt egalt), och det blir sas fel nog för mig. Sedan kan jag tycka att din bild av oss som inte sympatiserar med Fi är minst lika snedvriden och (faktiskt) förolämpande som vad du verkar tycka att bilden av Fi är.
Skrivet av    MamaMu

Så, du utgåt helt enkelt från

att alla som inte kommer att rösta på F! inte är för jämlikhet? Eller? Det känns lite som \" Dom som inte är med oss är emot\" Och det är väl inte riktigt det som var meningen från början tror jag.
Skrivet av    Inte Feminist längre

:-)

Tämligen klockren analys :-)
Skrivet av    Annika60

Va?

Jag är i allra högsta grad feminist, men känner inte igen mig alls i Fi:s ganska rigida framställningar av samhället och könen. Dessutom tycker jag att de har ett ogenomtänkt partiprogram och också att de skjuter lite bredvid mål - istället för att sakligt föra fram på vilket sätt de vill förändra i samhället så verkar ju många i partiet ha fått frispel och nu vilja \"ge igen\" för 2000 års förtryck. Det känns varken sakliga eller releventa i den politiska debatten.
Skrivet av    Camelia

Ja du Rudolfina

Dina tre kategorier lämnar ju inte mycket utrymme för att ha en avvikande åsikt OCH vara feminist. Kanske är den sortens dogmatiska kategoriseringar i sig ett skäl till varför ett antal feminister som från början var positiva till FI sedan valt att lämna eller ta avstånd? När nyanserna försvinner och avvikande åsikter kategoriseras som icke-feministiska så väcks också motviljan och avståndstagandet hos de som efterlyser just nyanser och högt i tak. Däremot så håller jag med dig om att man självklart bör bedöma FI på innehållet i deras förslag och parti-program men jag skulle även vilja lägga till att trovärdigheten hos deras företrädare är viktig. Det är ju trots allt dessa som väljarna ger makten och förtroendet att försöka genomföra politiken. Jag håller även med dig om att kvällstidnings-journalistiken haft en skev bild och fokuserat på fel saker i bevakningen av FI hittills - men sån är ju medie-logiken och det är trots allt läsarna som köper tidningarna.
Skrivet av    Sportbil

Ja du Rudolfina

Dina tre kategorier lämnar ju inte mycket utrymme för att ha en avvikande åsikt OCH vara feminist. Kanske är den sortens dogmatiska kategoriseringar i sig ett skäl till varför ett antal feminister som från början var positiva till FI sedan valt att lämna eller ta avstånd? När nyanserna försvinner och avvikande åsikter kategoriseras som icke-feministiska så väcks också motviljan och avståndstagandet hos de som efterlyser just nyanser och högt i tak. Däremot så håller jag med dig om att man självklart bör bedöma FI på innehållet i deras förslag och parti-program men jag skulle även vilja lägga till att trovärdigheten hos deras företrädare är viktig. Det är ju trots allt dessa som väljarna ger makten och förtroendet att försöka genomföra politiken. Jag håller även med dig om att kvällstidnings-journalistiken haft en skev bild och fokuserat på fel saker i bevakningen av FI hittills - men sån är ju medie-logiken och det är trots allt läsarna som köper tidningarna.
Skrivet av    Sportbil

Ja du Rudolfina

Dina tre kategorier lämnar ju inte mycket utrymme för att ha en avvikande åsikt OCH vara feminist. Kanske är den sortens dogmatiska kategoriseringar i sig ett skäl till varför ett antal feminister som från början var positiva till FI sedan valt att lämna eller ta avstånd? När nyanserna försvinner och avvikande åsikter kategoriseras som icke-feministiska så väcks också motviljan och avståndstagandet hos de som efterlyser just nyanser och högt i tak. Däremot så håller jag med dig om att man självklart bör bedöma FI på innehållet i deras förslag och parti-program men jag skulle även vilja lägga till att trovärdigheten hos deras företrädare är viktig. Det är ju trots allt dessa som väljarna ger makten och förtroendet att försöka genomföra politiken. Jag håller även med dig om att kvällstidnings-journalistiken haft en skev bild och fokuserat på fel saker i bevakningen av FI hittills - men sån är ju medie-logiken och det är trots allt läsarna som köper tidningarna.
Skrivet av    Sportbil

Sorry, AFF-sajten krånglar för mig *imt*

zzzz
Skrivet av    Sportbil

Vad ska man då göra...

...om man är feminist men på Fi:s hemsida hittar a) en massa floskler och b) en rad policy-förslag som man absolut inte kan skriva under på? Om man inte tror på 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön? Om man inte tycker att fasta anställningar baserade på heltid ska vara \"regel\" inom hela arbetsmarknaden? Om man är tveksam till kvotering till bolagsstyrelser? Om man är orolig för vad den \"nationella arbetsvärdering\" som ska leda till \"lika lön för likvärdigt arbete\" kommer att innebära för konkurrensen? Med mera - det är ju ganska tomt på policies i dagsläget, men jag har inte särskilt stort hopp för dem som komma skall. Mina främsta invändningar mot Fi som det ser ut idag är dels att det inte finns tillräcklig substans, allt för mycket handlar om vaga, floskelartade principer (och även om de är väl så viktiga så kan man inte verka som politiskt parti om man inte faktiskt har några policies) och dels att de är ett vänsterparti. I min värld är själva grundstenen för \"ett samhälle där alla människor kan utveckla sin fulla potential i ett jämlikt samspel med andra\" en högerliberal politik. Jag kommer aldrig någonsin att kunna rösta på ett vänsterparti. Kanske skulle du därmed stoppa in mig i fack 3 på din lista. Jag frågar mig dock vad som hänt om det istället hade varit högerfeminister som kapat hela debattutrymmet och styrt in feministpartiet på SIN linje. Hade vänsterfeministerna då sagt att det väl är onödigt att vara knusslig när det gäller blockpolitiken, vi är ju ändå alla feminister?
Skrivet av    CM

oj...

Jag får inte vara med i någon av grupperna. Jag tänker inte röst på F! därför att feminismen har sååå många olika ansikten och F! kan aldrig täcka alla, om ens mer än ett fåtals, kvinnors önskemål, det går inte. De gröna handskas på ett bra sätt med feminismen, tycker jag. Det positiva, möjligtvis, är att feminismen får uppmärksamhet, det negativa är att det faktiskt blir som Du skriver i punkt 1 - feminister blir \"konstiga\" och knepiga när man följer mediadebatten (det är ju där de syns, oavsett vad de sen vill). Jag börjar, ibland, efter att ha läst här undra om jag ÄR feminist, vilket retar mig vansinnigt.
Skrivet av    anna-frida

Sannolikt inte

Orwells \"Alla djur är jämlika, men vissa djur är mer jämlika än andra\" känns som en bärande princip inom stora delar av vänstern (inklusive socialdemokratin). Vänsterföreträdarna vill gärna \"äga\" de begrepp som används och helst också sitta på problemformuleringsprivilegiet. Annars är det lätt hänt att de tar sin brandbil och lämnar sandlådan :)
Skrivet av    Pappa KP

Tyvärr vanligt...

...att kritik mot sakfrågor, uttalanden, brister, m.m. tas som kritik mot ALLT som överhuvudtaget kan förknippas med ämnet. När någon kritiserar Byggnads hantering av Vaxholmsfrågan är man plötsligt motståndare inte bara till kollektivavtal i största allmänhet utan mer eller mindre till hela Sverige. Min gissning är det beror på osäkerhet och att man tvivlar på hållbarheten i de egna argumenten. Det kan inte kännas helt bra att försvara ett parti trots att man vet att partiprogrammet är substanslöst och gravt underfinansierat. När det dessutom bygger på \"nånannanismen\" blir det extra besvärande.
Skrivet av    Pappa KP

Varför detta...

....behov att att polarisera allt till ytterligheter? Att uttrycka sig som du gör är ju inte ett dugg \"bättre\" än de som påstår att alla feminister är likt den skeva \"mediabilden\" idag! Lika lite som man bör sortera in feminister i ett fåtal \"fack\" definierade av \"mediabilden\" kring FI. Lika liten relevans finns det ju att sortera in alla som på olika sätt inte associerar sig själva med FI i tre begränsade fack som bygger på att man antingen är antifeminist, mindre vetande eller fullständigt okritisk konsument av medias sanningar. Precis på samma sätt som du själv anser dig kunna se förbi den skeva \"mediabilden\" så måste du väl inse att det finns andra människor som är tillräckligt intelligenta för att göra detta också men ändå kommer fram till att FI är inte \"rätt\" för dom och deras uppfattningar? Man KAN faktiskt vara överens om målen även om man ser olika på medel och metod för att uppnå dom. Det är inte per automatik så att alla som inte delar samma uppfattning om medel och metod också är \"ANTI\" det gemensamma målet. Att tro det är att befinna sig lika långt ut på en ytterlighetspol som den som påstår att \"alla feminister är galna ROKS-kärringar som vill avliva alla män\". Det finns liksom ett spektra emellan dess poler som många befinner sig i åsiktsmässigt. Att då försöka placera in dessa i svartvita FÖR/MOT-fack gagnar väl ingen? Det GÅR säkert att vara feminist även för dom som väljer att vara det utanför \"ramen\" FI....eller? Var fanns annars \"feminismen\" innan FI bildades?
Skrivet av    Ziggy

Är lat och säger bara: håller med! imt

Skrivet av    Elisha

Artiklar från Familjeliv