Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Thailand och glutenintolerans

Skrivet av Åsa
Reser med en tjej på 7 år med celiaki till Koh Lanta i januari. Är det någon som har några erfarenheter? Frågan är hur mycket mat (mjöl, bröd,pasta mm) vi skall ta med. Kan man få resturanger att koka hennes spagetti t.ex.? Hoppas att någon har någon erfarenhet eller goda råd!
Svar på tråden: Thailand och glutenintolerans

Sammanträffande...

... när vi åker till Thailand i februari så ska kanske en kompis med, som är allergisk mot det mesta... vi fick tipset att kolla på följande sida http://www.travelmenu.netasia.org/ Vet inte hur de ställer sig till att koka \"hennes\" pasta, men de brukar inte vara omöjliga, utan försöker hjälpa till med det mesta. Framförallt när det gäller barn. Hoppas någon annan vet mer. /Lollo
Skrivet av    LolloF

Här!

Här är en toppensida där du kan ladda ner text om glutenintolerans på 41 olika språk! http://www.celiaki.se/ Hoppas det kan vara till hjälp!
Skrivet av    Tistel

ALLT går att lösa...

... min erfarenhet är att ALLT går att lösa. Fråga, be om en lapp där det på thai vad som är hennes problem så går ALLT att lösa.
Skrivet av    \\Thomas

tips

Hej, vi har en glutenfri kille som vi släpat runt till c:a 30 länder, och har inte upplevt något större problem någonstans. \"Kyckling och pommes frites finns ju överallt\". Men hotellfrukostar kan bli jättetrista om man inte har bröd med sig. Det finns väldigt bra glutenfritt bake-off-bröd, som klarar sig i rumstemperatur i oöppnad förpackning. Ta med några såna förpackningar och be hotellet baka ett par gånger. Ett paket mysli kan vara bra också för att göra frukosten lite rejälare. Mjöl tror jag inte ni får nån nytta av, men ta med lite knäckebröd och kex. Den vanligaste traditionella Thai-maten är i regel glutenfri, men er 7-åring kanske kommer vilja beställa pasta och annan internationell mat på restaurangerna. Jag skulle inte lita på att dom klarar att koka medhavd pasta, utan istället satsa på att beställa ris, risnudlar och pommes frites. Såg att du fick tips att gå in på celiaki.se och printa ut de små korten med instruktioner på olika språk. Det är jättebra att plasta in det och lämna fram det när man beställer på restaurangen. Tänk på att även om ni beställt glutenfri mat på flyget, så är det inte säkert att dom ordnat det. Vi har blivit besvikna många gånger, så nu tar jag alltid med matsäck. Visst, flygbolagen säger att det inte är tillåtet, men det tror jag mest är för att de vill tjäna pengar. Ingen har någonsin klagat på det jag tagit med till sonen när vi väl suttit i planet. mejla mej om du vill veta mer. [email protected] Trevlig resa
Skrivet av    SusieD

Tack för tipsen alla!

Visste inte att det kommit kort på så många språk, jättebra! Brukar också ha pommes frites som nödlösning men många gånger har de friterat annat i oljan (chicken nuggets etc) och det funkar inte för vår tjej tyvärr. Kanske bra att satsa på matsäck, vi flyger British airways och har fått bekräftat glutenfri mat men med er erfarenhet så är det nog säkrast. Vi skall vara borta i fem veckor så det är därför som det känns lite nervöst med maten.
Skrivet av    Åsa

Artiklar från Familjeliv