Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Frågor om astma!

Skrivet av Anna m pojkarna P
Stora sonen som är drygt 2 år har konstaterad förkylningsastma och barnastma. Han tar Pulmicort dagligen, står på 1oo morgon och kväll. Med denna dos har han mått så bra på sistone dvs sovit bra, ätit bra, hållit sig frisk och varit allmänt pigg!
Han har sällan haft tydliga symtom på sin astma alltså inte mycket pipande och rosslande utan mer allmän påverkan på sömn och humör. Fler med barn som mest har dessa symtom?
Nu är han förkyld och blir "tungandad". Han låter lite anfådd och andas tyngre. När han låter så har jag ibland trott att det beror på nästäppa men nu kom denna andning innan näsan blev tjock. Är detta förkylningsastman som yttrar sig så tror ni? Han är totthostig på morgonen också.
Har ökat Pulmicortdosen som vi fått föreskrivet men är osäker om han behöver Airomir.
Tacksam att få ta del av andras erfarenheter!
Svar på tråden: Frågor om astma!

Vi har fått höra

Att det kan var astma om han behöver \"trycka\" mycket på utandningen. Du kan väl kolla om den tar längre tid?
Skrivet av    Elsa B

Stämmer

Det är utandningen som är jobbig, vid astma. Jag vet - för både jag och sonen har det.
Skrivet av    Vickan med Jonna & Jesper

Absolut

Vi brukar säga att barnen låter \"tjostiga\" för det är liksom så tungt att andas (framför allt ut) så att dom får trycka på för att andas ut ordentligt. Jag tycker absolut att ni kan ge Airomir. Airomir kan man ge upp till 1 gång i timmen (även om jag personligen tycker att om det behövs så ofta är det bättre att åka in). Pulmicorten tar ju fler timmar innan den ger mer effekt medan Airomiren är nästan omedelbar. Ett bra tips är att, när han är så tungandad som du beskriver, alltid ge en puff Airomir ca 5 min innan du ger pulmicorten. Risken är att pulmicorten inte går ner ordentligt annars och på så sätt ger sämre effekt. Även mitt på dagen kan han behöva en puff airomir för att hålla luftrören öppna.
Skrivet av    Mia A m 2 astmabarn

Isac har förkylningsastma

Han får nästan alltid hostan innan själva förkylningen kommer. Sedan stannar hostan kvar en stund efter alla andra symtom är borta. Isac tar underhållsdos 1 dos a´ 100 pulmicort varje kväll och vid förkylning så ökar vi dos till 1-2 puffar morgon och kväll. Om han behöver mer medicin än så är det Airomir vi använder, eftersom den ger nästan omedelbar effekt.
Skrivet av    Mizen_m_två

Artiklar från Familjeliv