Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Frågor till er...

Skrivet av Nicki-
som inte öppnade sig nåt vidare & slutade i snitt...

Alltså när jag födde min son, så öppna mig "bara" 3 cm. efter 16 timmar, var jag helt slut (fick feber) och sonens hjärtljud gick upp så det blev en akut snitt!!
Ni som har snittats pga inte öppnat sif tillräckligt & har fött barn efter det.. Var det samma då 2 gången?!
Gravid igen och undrar om det ska sluta så som det gjorde med min son i skut snitt...
Visst e alla olika..Men vill helst ha planerat snitt om jag vet att det blir så igen!!

Ska prata med min läkare som snittade mig längre fram ...Men undrar hur ni har det!?


Svar på tråden: Frågor till er...

Mitt första barn

föddes med akutsnitt. Jag sattes igång den en onsdag när jag gått 19 dagar över tiden och hon plockades ut med akutsnitt på fredag morgon. Jag öppnade mig inte heller som jag skulle men lyckades tydligen komma upp i sju centimeter eller så. För mig blev det inte beviljat snitt per automatik, jag fick gå på aurorasamtal och bestämde mig för att föda vaginalt men med extra övervakning. Det var innan jag träffade en läkare som efter undersökning konstaterade att jag är för trång varpå jag fick en snittid på en gång. Däremot tror jag inte att det är särskilt svårt att få ett snitt beviljat när man gått igenom ett akutsnitt tidigare.
Skrivet av    Anna K med Flipp & Vendela

Tack för svar!

Tack för att du skrev.. När jag var på samtal med läkaren efter jag fick sonen så sa hon att det behöver inte bli så nästa gång, men att jag skulle ta kontakt med en läkare nästa gång jag blir gravid.. När jag ringde in o fick tid för UL..så frågade jag om just den läakare fanns kvar.. Hon finns kvar där och jag skulle ta upp´när jag ska in på UL, så kan jag få en tid just med henne att prata... Tack igen för ditt svar Kram, Nicki
Skrivet av    Nicki-

Snittas nästa torsdag

med 2:an. Med första var det som du beskriver ungefär. Öppnades knapt 4 cm, blödde under ca 12 timmar, hade rysligt ont i ryggen (ej verkar). Slutade i akutsnitt, men inte så dramatiskt, fick vara vaken och så. Jag pratade med min bm tidigt om att jag ville ha planerat snitt, det gick inte atomatiskt. Fick prata med läkare. Läkaren sa att det inte behövde bli lika den här gången, men jag var orolig att det skulle bli lika igen. Så nu har jag planerat snitt nästa torsdag, känns skönt att veta att det inte blir att ligga där och pinas utan att det händer något och det ändå slutar i snitt. Nu börjar jag iochför sig bli jättenervös, det är ju snart dax.
Skrivet av    lena m A-03 +snitt 20/10

Hur upptäckte de att ditt bäcken var trångt?

Mätte de när du var gravid? Enligt läkaren jag träffade så är det extremt ovanligt att kvinnor över 160 cm är bäckentrånga? Men du är kanske kort och din läkare därför ville kolla dig innan förlossningen? Annars brukar de ju inte vilja mäta när man är gravid...
Skrivet av    Sophie m Lucas&Emmie

Nej, jag är inte särskilt kort

168 cm, men bäckeningången - alltså den där barnet ska sjunka ner för att gå vidare är trång och den läkare som undersökte mig (manuellt) sa ordagrant \"det finns inget barn i hela världen som kan passera ut genom ett sån\'t här bäcken\". Mitt första barn satt fast vid bäckeningången och det var anledningen till akutsnittet, eller rättare sagt så bestämde de sig för att snitta när de tappade hjärtljuden. Jo, mig sa de förresten till att de kunde göra en röntgenundersökning av mitt bäcken efter vecka 36.
Skrivet av    Anna K med Flipp & Vendela

Ja, samma för mig

Jag hade värkar i fyra dygn innna jag hade öppnat mig 3 cm, då satte de igång mig och efter åtta timmar hade jag öppnat mig 5 cm. Då bklev det snitt. Orsaken angavs som primär och sekundär värksvaghet samt hotande fosterasfyxi (bebisen började bli trött). Andra förlossningen trodde jag skulle bli vaginalt efter igångsättning men jag fick regelbundna värkar (2-3 min mellan) i vecka 36+6 och efter tre dagar (hade värkar hela tiden) var livmodertappen inte ens mogen så då beslutades det att jag skulle snittas. Då fick jag medicin som stoppade värkarna tills bebisen var v 37+6 då snittet las. För mig förklarade de efter första snittet att livmodern kan ha ett tokigt placerat värkcentra, typ långt ned på en sida, eller att den kan ha flera värkcentra som motverkar varandra. Det är inget man kan göra något åt och oavsett hur förberedd man än är så kan man inte föda vaginalt då. Men man kan inte ställa säker diagnos eftersom man inte kan se värkcentran på livmodern, det är som jag förstått det en teori om hur livmodern fungerar. Om du har en värkrubbning _kan_ du inte föda vaginalt nästa gång, utan då blir det snitt. Men det kan man inte veta, eftersom det finns andra anledningar till att du blev värksvag. Gör inte samma tankevurpa som jag och tro att du kunde rå för din förlossning, en värkrubbning kan man inte diskutera med, du kan vara hur förberedd som helst men det går inte iallafall. Om du vill ha planerat snitt tycker jag du ska be att få det. Genom Auropra eller liknande samtal kan du få mer information kring din förra förlossning och vad de tror är orsakerna till att du var värksvag. Ett hett tips är att lyssna mer på läkarna än på BM; Bm tror ofta att det kan gå den vanliga vägen (eftersom alla förlossningar är olika) även i ett fall som mitt som ändå var ganska klart, som jag förstått det i efterhand. Och avslutningsvis - grattis till nya bebisen!
Skrivet av    politisk vilde, 2 snitt

PS om bäckenmätning

Jag har inte trångt bäcken utan tvärtom ett jättebra och rymligt bäcken, runt och fint utan taggar och annat elände som hade räckt bra även till mina stora ungar. Du ska definitivt be att få göra en bäckenmätning tycker jag (tror de gör den runt v 36 när bebisen vuxit färdigt så mycket det går). Men om du vill gardera dig kan du ju be att få snittid ändå, innan du gör bäckenmätningen. Man FÅR vara besvärlig! ;o)
Skrivet av    politisk vilde, 2 snitt

Liten fråga!

Blev väldigt nyfiken på hur det går till att kolla bäckenträngsel manuellt? Skulle vara jätteintressant att veta!
Skrivet av    Tea med Tös 0211 & Påg 0312

för mig (en av varje)

Jag födde min första dotter med akutsnitt 99 efter långvarig vattenavgång/primär värksvaghet (fem dagar på förlossningen). Vattnet gick på lördagen och hon föddes på fredagen efter. Nästa graviditet var jag förstås jätteorolig men döm om min förvåning när den startade normalt med värkar! Så min andra dotter föddes vaginalt efter sekundär värksvaghet och EDA - för mig var det EDAn som hjälpte. Min teori är att jag avr så rädd att snittas igen att jag spände mig och det blev värksvaghet igen. Sen när jag fick EDA öppnades de resterande 5 centimetrarna på en timme (!) jämfört med de första fem på 16 timmar typ. Och för mig var det världens revansch att föda vaginalt, det kändes som om båda barnen föddes då. Så det KAN gå bra också!
Skrivet av    Cilla med tjejerna 99 o 02

Ja, jag är ju inte läkare

och var dessutom inte riktigt medveten om vad hon gjorde eftersom jag var så stressad och hade så ont redan innan men hon använde händerna och klämde och kände och ont som f-n gjorde det både på in- och utsida. Kanske hjälpte det faktum att mitt barn inte ens tagit sig ner i bäckenet henne att dra den slutsatsen, och kanske är det så att hon drog slutsatsen i och med att hon läst journalen från mitt akutsnitt.
Skrivet av    Anna K med Flipp & Vendela

Artiklar från Familjeliv