Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ni som fött med snitt och sedan fött vaginalt!

Skrivet av Sophie m Lucas&Emmie
Idag var jag på samtal på SpecMV och blev övertalad till att försöka mig på en vaginal förlossning. Jag är tidigare planerat snittad pga säte och det gick hur bra som helst och jag har under hela graviditeten varit inställd på att snittas igen. Men nu har läkaren och BM lovat att jag ska få "diktera" förlossningen och att jag ska slippa bli igångsatt för då gör de ett planerat snitt istället och att de ska snitta tidigt vid behov (om jag försöker mig på en vaginal förlossning och det inte fortlöper normalt) så det ändå sker under lugna former. Så på fredag ska jag träffa BM igen och vi ska gå på guidad tur på förlossningen, träffa lite relevant folk, öva på andning och titta på olika smärtlindring och skriva en förlossningsplan där min rädsla för livmodersruptur/förlossningsskador starkt ska framhävas. Sen på måndag ska jag träffa läkaren igen och om jag då känner att jag inte klarar en vaginal förlossning så ska jag få ett snittdatum. Detta är på sjukhuset i Lund och jag måste säga att jag är väldigt förvånad och överväldigad vilken tid de lägger ner på mig och hur gulliga de är. Känner mig dock nu ganska lugn inför en vaginal förlossning och tänker nu försöka ställa in mig på det. Undrar bara om ni har några bra tips på vad jag bör ta upp i min förlossningsplan? Känns som om jag har ganska många idéer själv, men det är alltid roligt att höra vad andra tycker.
Svar på tråden: Ni som fött med snitt och sedan fött vaginalt!

Glömde fråga

Tog ni EDA? Var ni oroliga inför detta pga att det kan bli värksvaghet? Hur blev värkarna?
Skrivet av    Sophie m Lucas&Emmie

Svarar igen....

....mitt första besök på SpecMVC i Lund handlade om att diskutera en planerad förlossning, precis så som du beskriver. Det jag tog upp, och som skrevs in i journalen var; ingen igångsättning, inget värkstimulerande, ingen EDA. Samt att jag var rädd för ruptur. Att det sedan blev snitt beror på att jag förmodades få stort barn vilket då inte är rimligt att tänka sig ska fungera utan värkstimulering. Men det var vid ett senare uppföljande besök. Mycket lycka till. Det kommer att gå finemang!
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Hade precis samma situation som du.

Planerat snitt pga sätesläge och nu en andra förlossning i antågande i maj-05. Jag gick på Indigosamtal på SÖS där jag fick träffa en mycket bra läkare och gjorde en handlíngsplan för den kommande förlossningen. Jag var precis som du nojig för en uterusruptur eller komplikationer för barnet. Handlings ut på att jag skulle slippa bli igångsatt och dylikt. Nu blev jag ändå igångsatt eftersom jag fick leverpåverkan (hepatos) under slutet av grav. och i samråd med min läkare bestämmde vi att jag skulle försöka med en igångsättning. Jag var redan öppen tre cm när jag kom in och man började med att spräcka hinnorna, men det drog inte igång värkarna tillräckligt så jag fick värkstimulerande dropp. Pga det och mitt tidigare snitt så blev jag övervakad med CTG mest hela tiden. Tryggt på ett sätt men man bli ju lixom fast där man är.... Jag fick EDA rätt tidigt, vilket funkade bra och jag öppnade mig rel. snabbt. Problemet var bara att bebis bestämde sig för att ligga kvar ovanför spinae... Men efter ett par timmar till var han ute. Det blev en del komplikationer som inte hade att göra med vare sig EDAn eller det tidigare snittet. Det jag kan säga till fördel med vaginal förlossning är ju att efterförloppet för mig var mycket enklare. Efter nån timme var jag uppe på benen igen och tog en dusch, nackdelen är att man har mycket mindre kontroll över situationen, men det måste man kanske acceptera och låta det vara så... Jag ska medge att det fanns stunder när EDAn slutade verka som jag sa till min sambo att jag måste vara dum i huvudet som valde det här framför snitt, men i efterhand känner jag att det faktum att det var så mycket lindrigare efteråt har uppvägt förslossningssmärtan för mig. Svamligt inlägg i all hast, hoppas du får ut ngt av det! Lycka till vad du än väljer!
Skrivet av    Anja med Mira och Ruben

Jag gjorde det

Min första föddes med planerat snitt på grund av att fostervattensmängden minskade. Jag ville helst föda vaginalt så med tvåan så bestämde jag mig för det. Jag blev avrådd från att ta EDA av min mödravårds-BM. Hon sa att EDA ökar risken för snitt särskilt hos mammor som är snittade sen tidigare. Orsaken är att värkarna ofta försvagas av EDA och då måste man få väkstimulerande dropp. Men en redan snittas livmoder svarar ofta sämre på droppet och risken är då att de måste dra på det så mycket att barnet blir påverkat och då ökar förstås snittrisken. Jag läste på mycket om att föda vaginalt efter snitt, finns en hel del på nätet på engelska om du söker på VBAV dvs Vaginal Birth After Cesarean. Jag kom fram till att största chansen att få föda vaginalt var att avstå EDA och helst även värksimulerande dropp. Och det gick bra! Jag födde en fin liten pojke med lustgas och akupunktur som smärtlindring.
Skrivet av    Marilyn

Träffade du också...

Anders Åberg? Tack för peppningen! Vi får se hur det känns efter rundvandring, samtal och annat på fredag, men just nu känner jag mig ganska positiv.
Skrivet av    Sophie m Lucas&Emmie

Låter ju precis som min situation

Kan tänka mig att jag också kommer att skrika många gånger \"varför lät jag övertalas till detta!!?\". Men det jag ser fram emot om allt går bra är att få komma till patienthotellet och att min man därför kan stanna kvar och vi kan ta emot besök såsom vi önskar. Tack för ditt uppmuntrande svar!
Skrivet av    Sophie m Lucas&Emmie

Ska också försöka undvika...

EDAn om möjligt. Blir nog jobbigt men skulle värkarna stanna av så skulle jag nog ångra mig. Tack för ditt svar!
Skrivet av    Sophie m Lucas&Emmie

Nej,

eftersom jag har haft lite trubbel med en graviditet som fick avbrytas så fick jag gå hos läkaren jag hade då. AÅ har jag inte träffat. Jag tror det kommer att gå jättebra för dig. Min upplevelse är att om du visar att du vet vad du pratar om, är de väldigt tillmötesgående. Hade det inte varit så att Karoline visade tecken på att bli stor, så hade jag varit väldigt positiv till VBAC. Nu får jag satsa på VBA2C istället.... ;-) HOppas det känns lika positivt efter rundvandringen! Och så önskar jag dig en positiv förlossning! Det börjar ju närma sig nu.
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Men vad skönt!

De bemötte mig jättebra också när jag var på samtal, skulle ha fött vaginalt egentligen (se svar till Nicki här under för detaljer). Hade inte hört helt positiva saker om samtalen så jag var väldigt skeptiskt inställd, men det var jättebra.
Skrivet av    politisk vilde, 2 snitt

Artiklar från Familjeliv