Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

KMPI?

Skrivet av Anonym
Har en son som vid ett års ålder började med mjölk, i samma stund fick han eksem över hela kroppen och i ansiktet. Nu har vi alla i familjen eksem (lindrigt) så det kan ju var av arvet :/

Träffade en barnläkare som tog upp ev mjölkallergi, vår äldre dotter hade KMPI som liten vilket växt bort men hon hade jätteont i magen dag som natt och skrek, eksem, och var jättehård i magen.

I helgen var Albin sjuk och han åt enbart välling, eksemen i ansiktet försvann men i går åt han åter som vanligt och drack mycket mjölk till lunch och några timmar senare hade eksemen i ansiktet blossat upp :(

Vilka symtom är det på KMPI? Kan det var enbart eksem? Albin är alltid lös i magen, inte så det rinner men lös konsistens ;) Han väger 9800g , 82cm lång och är 1år och 2månader.
Läkare vi träffade var inte så insatt och skickade hem oss med att höra av oss om det var något.

Vad tror ni kloka mammor/pappor?
Svar på tråden: KMPI?

Ja jag undrar ju vad KMPI står för :)

Vad står förkortningen KMPI för? Men nog låter det som att det kan vara mjölkproteinallergi med diarré? Vår tös reagerar så här: - klåda i slemhinnor -mun, ögon, näsa. Rinnsnuva och rinnande ögon. - Ont i magen. Först tvärstopp med gaser och sen diarré. Vägrar äta och dricka i två dagar ungefär. - Utslag i ansiktet. - Sover dåligt, mammig. Blir han bättre av att utesluta mjölk och sedan visar symptomen när ni sätter in mjölk igen? Det verkar ju vara ett rätt säkert tecken. Och att dricka glasvis med mjölk om man inte är säker på att han tål det... verkar lite dumt. Gör provokationerna med mindre mängder så han slipper må så dåligt. Och om det inte är mjölk känns det väl angeläget att få veta vad det är som triggar eksemen? Om man har eksem kan sånt som stress, tomat (rött färgämne) och citrusfrukter ge det mer fart även om det inte är en regelrätt allergi. Åt han något sånt? Låter som att ni behöver hitta en annan läkare kanske?Det betyder inte att man ska jaga läkare efter läkare utifrån sin övertygelse om att det-här-är-detta-och-detta, vi som är outbildade kan vara på helt fel spår då vi inte har all kunskap som krävs. Däremot är det viktigt att läkaren är angelägen om att hitta orsakerna och ge korrekta råd utifrån det och ger sig inte förrän han fått svaren. Läkaren har större kunskaper och förståelse för mekanismerna i kroppen och våra beskrivningar av hur barnen reagerar leder honom eller henne på rätt spår. Och då gäller det att vi berättar allt - inte bara det som bekräftar våra egna teorier *ler* En idé är att du för noggrann dagbok ett par veckor - vad äter han, när kommer reaktionerna, hur bajsar han. Det ger ett bättre underlag än \"jag tror han är allergisk mot mjölk\" - mer påtagligt liksom med konkreta fakta om vad, hur och när. Ta med detta till läkaren och be denne att hitta orsaken till din sons problem. Kanske är det itne heller maten? Kroppen kan reagera på andra saker också :) Lycka till!
Skrivet av    Illan

Hej

Ko-Mjölks-Protein-Intollerans = KMPI :) Det första tecknet du skrev har Albin med, har inte satt ihop det med att det kan vara detta. Ska ringa Barn igen och höra samt utesluta mjölken för att se, på dottern som hade KMPI visade det inget på något test men däremot kraftigt vid provokation. Vi har inte haft det i tankarna att han skulle kunna ha mjölkallergi, då han inte reagerar som sin syster, utan tanken kom igår då han varit utan och fick tillbaks eksemen efter att ha druckit mjölk - därav min fråga nu :)
Skrivet av    Anonym

Lite petigt och svar :-)

KMPI: det finns ingen intolerans mot komjölksprotein. Antingen är du allergisk eller så är du det inte :-) Den enda intoleransen mot mjölk som finns är laktosintoleransen, där saknar korppen ett enzym för att bryta ner laktosen (mjölksockret). Du kanske redan vet skillnaden, men det är så fel, för många tror just att det \"bara\" är en intolerans mot mjölk och tror då att \"liiite mjölk gör väl ingen skada\". OCh det gör det ju, det finns ju mjölkallergike som blir riktigt ordentligt sjuka/får en väldigt kraftig allergisk reaktion även av bara lite mjölk. Så därför kan jag inte låta bli att rätta :-) Ang din son så skulle jag försöka hitta en evttig läkare och sen ta bort all mjölk ur hans kost under kanske en månad. Men det ska göras i samråd med läkare. Prover och tester visar ofta fel på barn så det som visar tydliagst är justa tt ta bort det man misstänker är boven och sen evtl provocera längre fram. När ni redan har haft en med mjölkallergi så vet ni ju att sonen behöver nåt som ersättning för den mjölk man tar bort, den innehåller ju många näringsämnen. Därför är kontakt med läkare/dietist viktig, så han får i sig det han behöver. Lycka till och berätta gärna hur det gått/vad ni gjort.
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

Aha..

när dotter fick sin mjölproteinkallergi sa läkarna på Barn KMPI och det som det stod för, fast det var ju några år sedan :) Jo jag vet att ALL mjölk måste bort, efter mötet med dietisten när dottern fick diagnosen trodde vi inte att hon skulle kunna äta något alls ;) Har ringt Barn och väntar nu på att en ssk ska ringa upp..
Skrivet av    Anonym

Nu har dom ringt

och ssk:n tyckte att vi genast skulle utesluta all mjölk och höra av oss om ca tre/fyra veckor så nu ska vi ut och handla..
Skrivet av    Anonym

Det låter

som en bra ssk :-) Lycka till och berätta gärna hur det går :-)
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

fast..

jag och sonen var hos läkaren för 2 veckor sedan och tidigare har sonen fått diagnosen komjölksprotein allergiker. Men via pricktest visar mjölk ingenting. Nu sa läkaren att Elliot har en komjölksprotein _retning_. Han visade på att det finns tre sätt man kan att reagera på mjölk (om man nu inte tål det =) ) * Laktos intolerans * Komjölksprotein retning * Komjölksprotein allergi Under \"retning\" sa vår läkare att man hittar bland annat barn med kolik och dom som har chrons (stavas det så??), och alltså dom som Elliot som inte klarar av mjölk i någon form men som inte visar ngt på pricktestet. Det verkar inte vara något som läkarna direkt diskuterar med patienterna eftersom restriktionerna är dom samma som vid en allergi. Vi fick som sagt inte veta det här förrän i för förra veckan och då har vi tom legat på Astrid Lindgren med Elliot och träffat mag- och tarm specialister där.
Skrivet av    Malin m Elliot&Milla

Det har jag

aldrig hört innan, att man kan ha en \"retning\" bara för att man inte visar på testet *skakar på huvudet* Enligt vad jag lärt mig hittills är det så att man kan reagera olika och just dom som reagerar mestadels eller uteslutande med mage/tarmproblem visar sällan någon reaktion på tester. Men de är ju lika allergiska mot mjölkproteinet som barn som visar positivt på tester. En bra läkare VET att tester är väldigt opålitliga, speciellt på barn. Och går därför efter uteslutning/provokation samt symptom. Måste erkänna att jag är väldigt skeptisk till läkarens uttalande, tycker jag läst mycket om just mjölkallergi de senaste 6 åren, men det har jag aldrig stött på :-) Det kanske bara är just denna läkare som delar upp det så?
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

ja, jag har bara träffat denna

läkare ett fåtal gånger. Men han har arbetat på allergimottagning för barn i 30 år och har ett gott rykte. Men som sagt vi har legat på Astrid Lindgren med Elliot och träffat specialister där och _ingen_ annan har nämt detta med retning. Så jag vet faktiskt inte vad som är \"rätt\". Ville bara tala om vad vi fick höra.
Skrivet av    Malin m Elliot&Milla

Joda, det finns intolerans ocksa

Det ar nar immunsystemet inte ar inblandat i reaktionen. Man kan dock bli precis lika dalig, sa man bor fortfarande utesluta mjolken helt och hallet.
Skrivet av    NenNa (pa amerikanskt tangentbord...)

Artiklar från Familjeliv