Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Reservera företagsnamn?

Skrivet av minimagen
Hej!
Jag planerar att starta eget om ca 1 år. Jag undrar om det är möjligt att registrera/reservera företagsnamnet jag tänkt mig? Jag kan ju inte registrera företaget förrän det är dags, men jag vill vara säker på att ingen "tar" namnet jag tänkt att företaget ska ha! Hur gör jag? Vad kostar det?
Svar på tråden: Reservera företagsnamn?

Varför kan du inte registrera företaget...

...förrän det är dags? Det är många som har företag som är vilande. Jag tror att inte att du kan skydda namnet på något annat sätt. Sedan är det så, om jag inte missminner mig, att du endast skyddat namnet i ditt län om det är en enskild firma du har tänkt dig. Om det är ett AB tror jag att det är i hela Sverige, men som sagt jag kanske kommer ihåg fel. Det finns i alla fall info om detta på bolagsverket sida samt på diverse starta-eget-sidor. Du bör också veta att det kan vara ganska svårt att få igenom det namn du vill ha, särskilt om det är en enskild firma. Bolagsverket kräver särskiljning, vilket innebär att man måste lägga til något som t.ex. ortsnamn eller sitt eget namn. De godkänner t.ex. inte \"Cykelverkstan\", för det är för ospecifikt. Jag (och många andra jag känner till) fick skicka in åtskilliga förslag i omgångar innan de godtog ett namn, och det blev inte alls vad jag egentligen ville ha - tyvärr.
Skrivet av    Carla

A-kassa, fp...

Påverkas inte min möjlighet till a-kassa och min föräldrapenning om jag registrerar ett företag nu?
Skrivet av    Minimagen m. Isa + bf 12/1 *snart gift*

Jo, framför allt A-kassan...

...tror jag. Men jag är inte så insatt i detta med eget företag och A-kassa. Under uppbyggnadsskedet av ett företag kan man få en preliminär SGI. Synd, men jag tror inte att du har någon möjlighet att skydda namnet då.
Skrivet av    Carla

Artiklar från Familjeliv