Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ren eller kladdig bebis?

Skrivet av Bmstuderande
Jag har funderat en del på detta sen jag förlöste en mamma som i sitt förlossningsbrev berättade att hon var känslig för lukter och kladd och ville att babyn skulle vara avtorkad så gott det gick innan hon han/hon kom upp till henne.
Har också jobbat med en gammal rutinerad usska som alltid satte på barnet en liten blöja då det låg hos mamma ifall en lite "olycka" skulle hända.
Hur tycker ni andra? Har ni reagérat på att barnet är blodigt, kladdigt och kanske t.om kissar och bajsar ner hela sin mamma då det ligger hos henne? Eller bekommer det inte? Själva avtorkningen tar ju bara ett par sekunder så det är ju inte nån fördröjning att tala om.
Skulle vara intressant att veta hur ni tänker.
Svar på tråden: Ren eller kladdig bebis?

Jag...

skulle faktiskt bli sur om nån började torka av bebisen eller sätta på en blöja på min nyföding! Nu kanske jag är konstig, men jag väljer ju att föda hemma just för att inte bli störd. Jag vill inte att BM är med och tar emot barnet heller, utan gör det helst själv! Sist mekade bebisen på hela mig, sin pappa och på badkarsfronten, men vad gör det? Det går ju att tvätta! :)
Skrivet av    Venus

Nej gud nej

Jag har inte brytt mig ett smack om blod, klass och annat som finns på bebisen eller som kan komma ur den..... Jag pussar mina bebisar försiktigt på huvudet, kladd eller ej.... Ligger där och smeker barnet och tänker inte ett smack på nåt annat än vilket mirakel det är att jag burit detta barn och fött fram det alldeles nyss.... (Tills jag kommer på att den där förbannade moderkakan snart ska ut... Då blir jag livrädd för smärtan igen... )
Skrivet av    -Jessis-

Verkligen inte!

Vad gör väl lite blod, bajs eller kiss när underverket väl kommit ut :-) Det skulle inte beröra mig det minsta! /Anna
Skrivet av    Anna m M & S05

Jag vill ha babyn på magen direkt

om jag får (om den mår bra alltså). Man duschar ju hel och hållen efteråt - och babybajs... nej, inget som behommer mig då. Jag gissar att det är ovanligt att känna som den mamman - så det var ju en väldigt bra sak att hon skrev det i sitt förlossningsbrev. Jag har aldrig tänkt på att skriva motsatsen utan förväntat mig (och fått) barnet på magen så snabbt det bara gick.
Skrivet av    Elsa B

jag skulle faktiskt villa ha en ren bebis...

kan ju säga att jag aldrig fött barn. Men just den här tanken har slagit mej- då jag mår väldigt illa bara folk talar om blod etc. så skulle det vara skönt om man med en ren bebis i famnen.
Skrivet av    dreaming

Så...

är jag oxå i vanliga fall! :) Mår pyton av blod och kladd... Men en liten bebis som man just fött är bara det vackraset som finns! Hur blodig/kladdig/bajsig den än är!
Skrivet av    Sari

jo de e klart..jag vet ju inte alls hur jag skulle

reagera. Men om bebisen bajsar lr kissar görm ej inget..just det där kladdiga...blodiga*ryser* Fast jag hoppas på att hormonerna gör sitt den dagen det är dax att föda...att man då är redo till 100%
Skrivet av    dreaming

nej jag bryr mej

inte om sånt,jag vill ha barnet till mej så fort som möjligt och det har jag fått med
Skrivet av    Nilla

Nej absolut ingen avtorkning!

Jag har velat ha bebisarna till mig DIREKT när de kommer ut. Och den första stunden av närhet tycker jag är superviktig. Det finns ju forskning som pekar på att mammans oxytocinproduktion (och därmed både anknytningen och avstötningen av moderkakan) får sig en rejäl skjuts av att få känna den där alldeles speciella doften av fosterfett, fostervatten och blod som bebisen har nä den kommer ut. Jag skulle bli vrålförbannad om någon övernitisk BM eller uska försökte torka av min bebis, för att inte tala om att sätta på blöja - så totalt onödigt!
Skrivet av    Kattis

Bebis ska till mig...

snabbast möjligt! Ingen avtorkning eller blöja(!)
Skrivet av    Asereht

Förresten...

gilalr jag den där speciella blodblandade fostervattensdoften. Det är något primitivtlite berusande i den tycker jag som får mig att känna lust inför hela förlossningen i efterhand. Det luktar ju just nyfödd bebis och lite kladd bekommer mig inte i den situationen heller, man är ju inte direkt ren och nytvättad själv. *s* Jag har ju fått bebis på magen innan navelsträngen ens är klippt, det är ju den häfitagste känslan som fins med liten kladdig bebis på magen/bröstet. :-)
Skrivet av    Asereht

Näää

Jag vill ha bebin direkt utan avtorkning. Min tjej fick en mössa på sig direkt (dessutom en urful mössa) och det stör mig lite nu i efterhand för jag kommer inte ihåg hur hon såg ut direkt och det finns inga kort på det. Hon hade nästan som ett \"horn\" i pannan av trycket när hon var på väg och det skulle jag vilja komma ihåg. Jag vill ha barnet helt \"neutralt\" och skulle verkligen inte bry mig om ev kiss eller bajs!
Skrivet av    Anonym

Hit med bebis bara!

Jag vill också ha bebis direkt på magen, det är ju det mysigaste som finns. Det är ju det man kämpat för, då ska det inte bli onödiga fördröjningar*ler* Hittills har jag nog fått alla mina tre upp på magen med en gång innan navelsträngen klippts av. Kladd är det minsta man tänker på i en sån situation, man är ju inte allt för fräsig själv liksom:))
Skrivet av    fudge

Såhär tänker jag

Jag vill ha upp bebisen så snart som möjligt på magen, och sen gärna en handuk över så att jag själv kan få torka av min bebis.
Skrivet av    _Afrodite_

Bebis på mage så naturlig som möjligt...

d v s inget torkande och donande i onödan. Det är väl dessutom inte så ofta det första bebisen gör är att bajsa eller kissa.
Skrivet av    Marine m Rasmus 0306 & Robin 0508

Olika på olika förlossningar!

Med första så... hur ska jag förklara... jag tyckte inte om att vara gravid och såg inte fram emot barnet. Jag var helt enkelt rädd att jag skulle slänga barnet i väggen när det kom ut. Krystningskedet gick dock bra, och jag var nöjd när hon kom ut och blev lagd på min mage. Men hon var hal och kladdig och jag bad att få henne avtorkad. Sedan fick hon ligga där en liten stund till. Med pojken var jag helt slut, men lycklig och brydde mig inte att han kissade på mig, han fick ligga på min mage ändå, lääänge, hur kladdigt och mysigt som helst. Kontenta: står det inget särskilt i förlossningsplanen, så lägg bebin på magen. Kolla hur det går, och fråga om mamman tycker den är kladdig. Om hon tycker det så kanske hon vill ha den avtorkad. Det gäller att vara lyhörd! (Vilket iofs kanske inte är så lätt i slutet av ett stressigt nattskift...)
Skrivet av    karin med Skruttan o Parvel

En till detalj

Eftersom jag inte tyckte att jag kunde skriva \"rädd att slänga barnet i väggen\" så stod det bara att jag ville att de skulle fråga först innan de la barnet på min mage. Vilket BM glömde. (Men det gjorde inget) Jag tror att man ska vara lyhörd för ett förlossningsbrev där det står att barnet ska vara avtorkat... det kan eventuellt vara ett förtäckt sätt att säga att man förväntar sig anknytningsproblem. Läge att
Skrivet av    karin med Skruttan o Parvel

Gärna kladdig

Sonen var kladdig, fast de kastade några handdukar över kroppen på honom när jag hade fått upp honom på mig. Så att han inte skulle frysa antar jag. Åh, jag ryser vid bara tanken, det var underbart.... Tror han kissade på mig lite senare men jag kunde inte ha brytt mig mindre!
Skrivet av    _Karolina_

Till mig DIREKT!!!!! imt

\'
Skrivet av    Karin S

Jag vill ha bebisen

direkt på magen och bryr mig inte om det kladdiga, blodiga alls. Har fått handukar över bebisen varje gång och så har dem faktiskt inte varit blodiga, men däremot kladdiga, speciellt mitt andra barn :)
Skrivet av    Anna m. Victoria, Emma & Linnea

Jag vill...

ha mitt kladdiga fantastiska havsdoftande underverk hos mig omedelbums... utan fördröjning! Det är vårt kladd, bort med tassarna! *s*
Skrivet av    Humla med S & F

Håller med dig...

den där doften... som jag nedanför hänvisar till som \"havsdoftande\" är makalös tycker jag! \"primitivt berusande\" är ordet! Just den doften är ett av de starkaste minnen jag har av de där första timmarna och med båda barnen har jag nästan sörjt när den bleknat bort. Häftigt!
Skrivet av    Humla med S & F

På direkten kladdig o underbart fantastisk *imt*

sa
Skrivet av    terez m Klara + 4

Tack för eralärorika svar

Det är helt riktigt att man måste vara lyhörd för kvinnans önskemål. De flesta mammor verkar vilja ha barnet till sig oavsett kladd,kiss o bajs men de som känner att de inte vill det måste fångas upp så att deras upplevelse av barnet och anknytningen inte störs. Därför är det som nån skrev härinne så otroligt viktigt att ta med sånt i förlossningsbrevet. Personligen har jag fått tre av mina barn direkt till mig med kladd och allt och det var otroligt fantastiskt! Och den där speciella lukten som var vår egen och som man aldrig glömmer....helt underbart. Ett av barnen förlöstes med katastrofsnitt och sövd mor. Jag fick honom på uppvaket fullt påklädd i små byxor och tröja. En märklig känsla - men han var alldeles underbar ändå.
Skrivet av    Bmstud

En mjuk filt fick vi

det gäller ju att hålla bebisen varm också! Hur är läget med benet? Jag läste i förrgår det du skrev på OÄF - hoppas det är bra!
Skrivet av    Elsa B

När jag har fött

mina barn tror jag att bm har torkat av det värsta innan de kommit upp på magen. Bm har alltså torkat av dem \"i farten\" då hon lyft upp dem till mig. För barnen har inte alls varit blodiga eller kladdiga. Jag ser gärna att bm torkar bort det värsta men någon blöja vill jag inte att de sätter på!
Skrivet av    Annjo

Jodå

det känns bättre idag tack. Det stärker ju min misstanke om att det är ett hematom o inte en propp, känner ju förbättring nu på tredje dagen. men skall på ultraljud i morgon för att kontrollera så att det verkligen inte är en propp ändå.
Skrivet av    _Afrodite_

Skönt

och vilka turer du hade med sjukvården... Jag har verkligen gått och tänkt på dig - konstigt med någon man läst om över nätet känns det. Jag hade aldrig ens hört om att gravidkramper kunde bli så starka att det blev en bristning - men det är klart - man känner ju verkligen hur muskeln kämpar!
Skrivet av    Elsa B

Efter en förlossning

vill jag ha mitt barn direkt! Kladd, kiss och bajs är väl det sista i världen jag skulle tänka på! Jag skulle personligen bli förbannad om någon satt på mitt barn en blöja innan jag fick det!
Skrivet av    Mina75 med Linnea 050905 + 2

Reagerade inte

på kladd, blod, inte ens bajs när det gällde min nyfödde. Han var ju visserligen avtorkad, vilket går jättesnabbt, men det skvätte blod när navelsträngen klipptes och han bajsade bredvid mig i sängen en stund senare. Det skrattade vi bara åt (och tog kort, haha).
Skrivet av    M & Edvin-04+bf mars

Tack för omtanken

Kroppen är bra underlig. Kan ju vara så att jag hade någon försvagning där och sne när det böev kramper och jag sträckte för o lösa krampen så brast det. Man vet inte, kroppen gör ju som bekant ofta som den vill ändå *S*
Skrivet av    _Afrodite_

Bekommer mig inte

Jag vill ta upp mitt barn själv, barnmorskan får gärna vara där och hålla emot och se att allt går vägen men jag vill ta emot mitt barn själv otorkat och kladdigt.
Skrivet av    Sterna m R -0208 o Rebecca 050405

Ren tack :)

jag var inte så förtjust i tanken på en blodig bebis, men det ändrader väl lite när jag fick 2an som var rejält blodig ett bra tag efteråt...men 1an torkades för att komma igång så då tänkte jag inte på det
Skrivet av    Karro m Robin å Oliver

Kladdig!

Om barnet inte behöver hjälp så vill jag ha upp det direkt på magen. Om de börjar torka skulle jag fråga varför och om det inte var medicinskt nödvändigt så skulle jag bli lite irriterad och ledsen.
Skrivet av    Korallen

Jag har inte fått någon av dem torkad, vad jag

minns. Det är bara en av dem som varit riktigt kladdig (ettan). Trean föddes hemma, av misstag, så honom fick jag upp direkt på magen. Jag är inte känslig för deras kladd, de är ju mina :)
Skrivet av    - Miko -

Såhär var det för oss - och det var bra! :)

Har faktiskt inte tänkt på att det kan vara på nåt annat sätt.. *ler* Jag födde Celia knästående, och så fort hon var ute så vände jag mig om och plockade upp henne! (Lite för fort, BM fick stoppa mig och hjälpa mig med benet så att jag inte trasslade in mig i navelsträngen, som jag inte hade en tanke på hängde där.. *ler*) Jag ville ju hålla mitt barn på en gång! Kladdig, blodig, fettig och dan. ;) Så jag fick mitt barn till mig på en gång, inte alls avtorkad, och jag fick själv se henne och se att det var en tjej och allting. Ganska snart drog sig uska och BM ut ur rummet och vi fick ligga med henne själva. Ganska länge faktiskt! Tror att det tog ett par timmar innan de kom in och vägde, hjälpte till med blöja och så vidare. Och ja, då hade hon bajsat ner sin pappa. *ler* Men inte tänker man på kladd och bajs i det läget, förresten är man ju själv inte världens fräschaste efter en förlossning...
Skrivet av    -Tessie-

Oj

Har inte ens tänkt tanken att man skulle torka av bebis, fick min kladdig och dan rätt opp i famnen, det hade känts jätteavigt att börja torka och vadå blöja?! Herregud, så mycket kladd man har på sig ändå så skulle väl lite mekonium inte göra så mycket, man får ju ändå duscha rejält sen! Jag hade blod över hela benen, det såg ut som motorsågsmassakern (sade maken, jag vägrade titta ner), så lite blod från bebis gjorde liksom ingen skillnad!
Skrivet av    Lena

Kan inte minnas

om mina barn var kladdiga. De var bara helt underbara. Jag fick bägge upp direkt på magen och första barnet sprack jag mkt och blödde rejält. Men jag minns inte att han var blodig eller så. Men jag skulle själv inte vilja att de torkade av dem först och def inte sätta på dem blöja. Jag vill ha dem direkt, så fort som möjligt hos mig. Första fick ganska snabbt gå över till pappas famn eftersom läkaren var tvungen att börja sy och jag minns hur jag bara längtade efter att få hålla igen.
Skrivet av    Akleja

Ang. brev och så

Jag tror att det är lätt att man funderar på saker innan som man verkligen inte bryr sig om när man väl är i situationen. Det känns ju inte så kul att tänka på allt klet nu när man sitter vid datorn och skriver, men när barnet kommit ut så är ju bebiskladdet det minsta bekymret. När vi lägger upp bebisen på magen så \"skrubbar\" vi barnet för att hjälpa det igång med andningen, i och med det så torkas barnet av litegrann av bara farten.
Skrivet av    Annan bmstud o trebarnsmor

Nej!!

Absolut ingen avtorkning. Så fort barnet är ute vill jag ha det på min mage. Om man är känslig för kladd och lukter hur gör man med blöjbyte då sen?
Skrivet av    Agneta H, trean bf 8/11

HELT kladdig:-)

Vill ha en kladdig, blodig bajsig bebbe upp på magen. Inte 17 bryr jag mig om den är \"smutsig\":-) Den är juh mitt barn:-)
Skrivet av    ::Hannanon m 5::

Apropå kladdiga bebisar o sånt

Det är nog inte många som tänker så långt inför sin förlossning, på föräldraundervisningen t.ex har vi aldrig tagit upp nåt om kladdiga alt.rena barn. Men vet man med sig att man har svårt för blod, lukter och kladd så håller jag med om att man bör informera om det och då förslagsvis i sitt förlossningsbrev. Lika mycket som det handlar om att mor och barn ska må bra så handlar det om att mor ska kunna knyta an till sitt barn och ta emot det. Det finns ju även vissa kulturer där blod anses smutsigt och där man uttrycker mycket starka önskemål att barnet ska vara avtorkat och tvättat innan man får det till sig. Det gäller att vara lyhörd och inte alltid utgå från att alla tycker/känner likadant som majoriteten. Jag själv tycker att dofterna och kladdet hör till denna fantastiska livsupplevelse som förlossningen innebär men det är som sagt min egen personliga åsikt.
Skrivet av    Ytterligare en barnmorskestud som också fött många

Halvkladdig;-)

Bebisen är ju så hal;-) Det var iaf perfekt då bebisen kom upp på mitt bröst och på mitt linne! Kladdig javisst, och pussa gjorde jag ändå men det var helt perfekt med linne denna gång + att jag kände mig lagomt avklädd. Sedan tog jag av linnet då skulle jag amma.
Skrivet av    Anna m Hampus -98 & Nova 12/4

Kladdig och gosig... ;-)

Tyckte det var urhäftigt att få upp den där kladduga lilla filuren på magen, och vara den första som rört honom, liksom. (vilket f.f.a gällde 2:an, etersom 1:an kom m sugklocka). Båda har kissat på mig när de kom ut, men det har känts _helt_ oväsentligt- det är ju liksom bara vatten, inte som om en vuxen skulle kissa på en, direkt...*ler* Jag har täckts av varma handdukar efter båda förl.- och eftersom det var olika sjkh antar jag att det är rutin. M Benjamin fick vi iofs nya tätt- han var ju prematur och de ville inte han skulle bli nedkyld. Det finaste minnet jag har överhuvudtaget är nog just hur Benjamin låg på min mage i två timmar innan de tog honom till Neo.Hans förlossning var så fin, och det blev som en fantastisk avslutning på den. M storebror var det så jobbigt att det man kände allra mest var lättnad.
Skrivet av    Sanna m S & B

Att ha svårt för kladd och lukter

Det är väl oftast blodkladd och själva blodlukten som vissa är känsliga för och det är rätt stor skillnad på mekonium/barnbajs och blod.
Skrivet av    M.

Kladdig!

De där sekundernas fördröjning handlar ju inte om tiden, utan om det känns helt sjukt för mig att någon annan skulle hålla på och ta hand om mitt barn som jag just fött. Det skulle kännas så fel för mig! Barnmorskan ska väl hjälpa mig under förlossningen, sedan är barnet mitt ansvar! Vill jag ha hjälp får jag be om det, och vill hon erbjuda mig hjälp med barnet så är jag glad om hon frågar mig först - och då är det mycket möjligt att jag tackar ja och uppskattar den hjälpen. Men atyt sedet som barnmorskans jobb att ta hand om barnets hygien känns som fel inställning från min synvinkel. Medicinska frågor vid komplikaktioner eller sjukdom är ju något annat, och då är det klart att barnmorskan måste få hjälpa barnet! Men jag skulle nog ärligt talat reagera ganska starkt åtminstone i efterhand om barnmoprskan börjar fixa med barnet innan jag får det i famnen. Min andra dotter bajsade ner mig i famnen och det spelade verkligen ingen roll! Jag fick lite hjälp att torka av mig, och sen skulle jag ju ändå duscha. Förresten finns det ju ställningar där mamman tar emot barnet själv? Fast jag har fött på pall och då har ju barnmorskan fångat upp barnen. Men jag de har varit inom synhåll, jag har sett dem direkt när de tittat upp på mig med pigga ögon. Det är häftigt!
Skrivet av    Cecilia

Artiklar från Familjeliv