Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

vba2c

Skrivet av ulrica, hugo & karoline
Jag råkade idag snubbla över en massa information om vaginala förlossningar efter flera snitt och insåg idag att det visst finns människor som förespråkar även detta. Har ju sett att det förekommer även i sverige, men jag undrar lite hur det ser ut på olika håll i landet.

Någon som har någon aning? VAr är man helt emot, och finns det ställen som är mer positiva? Allt är ju en fråga om perspektiv, men jag blir lite skrämd (dock inte överraskad) när variationen i inställning är så olika. Hur mycket kunskap måste individen ha för att kunna förhålla sig?

Svara den som orkar, har full förståelse för att man inte orkar och sitta och gräva och fundera kring sånt här.
Svar på tråden: vba2c

Hej!

Blev snittad en andra gång i Eskilstuna och då sa läkaren att \"nu är du snittad två ggr så i framtiden blir det snitt automatiskt även om du inte haft andra medicinska hinder\" Så funkar det här!
Skrivet av    Tea med Tös 0211 & Påg 0312

Där ser man.

Jag har trott att det har varit BIG NONO, men idag har jag som sagt förstått att det ser annorlunda ut lite varstans. Men inte i eskilstuna då. Tack för svaret!
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Tror...

...att en del sjukhus går med på att man försöker vaginalt om man pratar för sig och är införstådd om riskerna. Det blir ju även extra övervakning ev med en tryckmätare inne i livmodern så att inte låta värkarna bli för starka. Själv skulle jag aldrig någonsin prova på det eftersom min livmoder höll på att brista utan en endaste värk efter bara ett snitt. Visst var jag ett extremt undantag men ändå... Är du intresserad av att testa vaginalt efter snitt? Ser i din nick att du har två barn tror jag, är de snittbarn? Med rätt vård och information kan det säkert gå bra. Själv skulle jag vara för feg även utan min egen erfarenhet tror jag! Ha det bra!
Skrivet av    Tea med Tös 0211 & Påg 0312

Jo,

precis som du skriver så verkar det vara ok, om man visar att man verkligen begriper vad man ger sig in på. Att du inte är så \"på\" i det avseendet förstår jag, mot bakgrund av vad jag läst om dina erfarenheter. Jag vet inte själv, visst är det lätt att sitta här nu och tänka att det vore väl ok att testa. OM barnet jag kanske blir gravid med inte skulle bli en bamsing så skulle jag NOG kunna tänka mig att överväga ett försök. Tror jag....
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Hej!

Jag födde vaginalt efter två snitt i Uppsala i våras. Efteråt när jag ptatat med andra mammor på tex öppna förskolan har jag hört om de som fått höra att det inte går, av läkare på samma sjukhus så sent som förra året. Jag tror alltså att det inte bara skilljer mellan olika sjukhus vad man säger utan mellan olika läkare.
Skrivet av    Victoria

Jag skulle kunna

få föda vaginalt efter 2 snitt om jag verkligen vill det. Här i Växjö verkar de iaf tillåta det, 2 läkare som jag har pratat med har iaf inte varit emot det utan sagt att man kan ge det en chans. Nu är det faktiskt inget jag tänker testa, utan det får bli ett tredje snitt. Men möjligheten fanns iaf som jag uppfattade det.
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

Där ser man.

Jag trodde ju att det var tvärstopp, men så snubblade jag över lite information, och började söka mer och insåg då att det inte förefaller vara så särdeles mycket värre. Men det är helt säkert så att olika läkare har olika inställning. Det verkar vara så även efter ett snitt. Det blir ju klurigt för den vetgirige individen bara.... Tack för svaret!
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Jaha,

ytterligare ett ställe. Tänk att det kan vara så olika beroende på personer man pratar med, och vart man är i landet. Lycka till med ditt snitt!
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Valmöjlighet

Jag blev snittad akut förra gången efter igångsättning, pga hotande fosterafyxi samt sekundär värksvaghet (har jag nu läst mig till i journalen). Själv tror jag att det bidrog att mamma tog läkaren åt sidan och sa att det inte kommer något barn den här vägen och att min ork tagit slut. Den här gången har jag valt provförlossning (efter många om och men) och det läkaren då sagt har varit: - den finns inga medicinska skäl till snitt - vaginal förlossning skulle gå bra - de sätter inte igång en förlossning pga det inte fungerade förra gången Mitt intryck (överläkaren för mödravården i Uppsala län) är att de gör en individuell bedömning av mammans tidigare förlossningar och hur det ser ut i övrigt. För min del hade ex. vaginal förlossning kunnat vara utesluten om den här bebisen riskerade bli lika stor som storasyster eller om mitt bäckenmått varit trångt. Som det är nu är bebisen skattad till ca 4216 gr i v 39+8 och bäckenet är drygt 38 cm.
Skrivet av    Alifo bf +8

Jo,

efter ett snitt är det väl oftast vaginalförlossning som är utgångsläget. Om inte orsaken till snittet kvarstår. Men nu har jag upptäckt att det även finns människor som vill föda vaginalt efter två snitt, eller flera, och som faktiskt gör det. Och, jag blev lite intresserad av hur man förhåller sig till det i Sverige. Det är främst amerikanska och australiensiska forum jag bevistat hittills. tror jag. Men tack för svaret!
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Artiklar från Familjeliv