Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Min dotter mår tydligen inte så bra...

Skrivet av Olycklig
Skolsköterskan ringde mig och sa att de hade haft en lång pratstund, i samband med annat men omständigheter gjorde så att fick lång tid tillsammans. Hon tyckte att min dotter inte verkade riktigt så lycklig. Flickan tyckte att hon fick för lite tid med mig och att jag inte lyssnade på vad hon ville. Jag tycker ändå att jag gör saker med henne ibland, typ går på bio och så där men jag kan tänka mig att kvaliteten på det vi gör inte är bra. Jag är ofta stressad av att veta att jag då inte hinner med städning t.ex. Jag jobbar från 8-17 så det innebär lämna 7.30 och hämta 17.30. Vi har nästan ingen tid för något alls på kvällarna, annat än middag och läxor och jag tycker det är jättejobbigt att ha så lite fritid och att allt dessutom måste göras på helgen. Dottern hade ett finfint tips på att göra en lista där både hon och jag skulle skriva var sin sak som vi bara måste få göra under helgen och den andre skulle inte få neka till det. Det är bara det att på min lista kommer bara att finnas städning och andra plikter och hennes första önskan var att tona håret och det kan jag bara inte gå med på, hon är 9 år och jag tycker det är helt otänkbart. Snälla, är det någon som har tips på hur vi ska lösa våra problem???
Svar på tråden: Min dotter mår tydligen inte så bra...

Man måste låta barnen gå före allt...

Känner så väl igen mig i vad du skriver... Långa dagar och stress. Har nu märkt att stressa hemma på kvällen hjälper ingenting till, barnen blir bara hundra resor värre... Världen går inte under om dom kommer i säng en kvart senare (vilket jag har trott tidigare...) Så till städningen... Jag gör det som är absolut nödvändigt när ungarna har lagt sig, jag sitter hellre med dom en stund extra än dammsuger. På helgerna försöker jag göra ngt med barnen ( lekpark, badhuset, baka mm.) Sen kan jag säga att nu har vi bakat nu får ni leka själva en stund för mamma ska stryka (tex.) Visst kan mina barn säga att vi aldrig gör något men ibland har man inte ork/tid utan får ta det en annan gång. Din tjej vill färga håret kan ni inte göra en \"spakväll\"? Ni kan bada, göra fotbad, måla naglarna, göra slingor (det finns ju färg som går bort så fort man tvättar håret) Hon har själv kommit med ett tips om att göra listor jag tycker du ska lyssna på det och försöka följa hennes önskningar inom rimliga gränser... Lycka till!!!!
Skrivet av    Tiffan

Jättebra råd!! *IMT*

..
Skrivet av    Lisa o Adam 8/2

Men jag orkar inte göra nåt

efter att hon gått och lagt sig, var ska jag få ork och lust att ställa mig och dammsuga efter halv 9 på kvällen?
Skrivet av    Olycklig

det enda är eg. att sänka kraven

hemma alltså. Man dör inte av att dammsuga bara varannan vecka... och så många timmar kan det ju inte ta att städa av huset/lägenheten lite snabbt. En hel helg kan det ju omöjligt ta i alla fall? Själv städar jag som sagt var max två ggr i månanden, det får helt enkelt var så annars skulle jag aldrig hinna med mina barn o även få lite egentid bara för mig också. Bestäm ex att på lördagmorgon städar vi av det värsta, sen går vi på stan o fikar eller tar en promenad eller vad ni nu vill göra. Eller vik tvätten framför TV medans man tittar på en film med barnen. Laga mat kan man göra tillsammans, eller medans hon gör läxor i köket lagar du maten. Ta en familjedag lite då o då, behöver ju inte vara varje vecka men regelbundet i alla fall. Ta med middagsmaten ( picnicmat) till badhuset en fredagskväll exempelvis. Basta, simma, ät lite o fika tillsammans o åk hem på kvällen, gör lite mysigt hemma o bara se en film eller gå o lägg er läs en bok tillsammans. Man slipper middagsdisken o matlagningen hemma och kan mysa lite till då ni kommer hem. Det låter dom du måste prioritera dottern framför hushållsjobb helt enkelt, har du henne varje vecka eller delar ni vårdnaden föressten? Om hon är hos pappan i bland skulle jag satsa på att göra mer av hushållsjobbet då, men glöm inte bort att unna dig själv egen tid också då!
Skrivet av    mandelblomman

Hej!

Jag har min dotter på heltid eftersom pappan flyttade dryga 100 mil härifrån (man kan ju undra vad han tänkte på!) Nåja det är 5 år sen nu, men jag sitter fast i ett hus som förmodligen inte går att sälja så jag har riktat in mig på att bo kvar här, men det är tufft med eget hus. Jag vet inte vad som är värst, snöskottning på vintern eller gräsklippning på sommaren. Jag borde förstås försöka sälja huset men alternativet att bo kvar i byn i en lägenhet låter kvävande. Jag vill inte heller att hon ska behöva byta skola här omkring, i så fall flyttar jag hellre närmare hennes pappa på en gång. Jag dammsuger kanske 2 gånger i veckan men det tar egentligen inte så lång tid och det kan jag passa in när flickan gör annat så just det är väl inget större problem i och för sig, men det är så mycket annat. Det där du nämnde om att ta med maten till badhusetoch ha \"picknick\" där - tar det inte lång tid att förbereda det? Hur brukar du göra? Skulle man kunna fixa i ordning det så att man bara kan ta korgen direkt efter jobbet på fredan och åka iväg?
Skrivet av    Olycklig

PS. Vi har katt...

därför vill jag gärna dammsuga 2 ggr/v.
Skrivet av    Olycklig

samma situation som jag ungefär då

och det är skitjobbigt att vara ensam med hus o barn jämnt jag vet! Men vet du, jag klipper inte gräset då det egentligen kanske behövs, skottar snö struntar jag i också! Det går alldeles utmärkt att trampa upp en liten gång så man kommer ut *S* OK jag kanske är extremt bohemisk, att dammsuga två ggr i veckan finns inte i min värld o då har jag en katt och en hund! För vem gör vi egentligen allt det där dammandet hemma o klippandet av en fin gräsmatta, vem mår bra av det egenligen? Mår du bättre av att ha \"perfekt\" hemma, mår din dotter bättre av att du dammsuger två ggr i veckan? Jag tror generellt att vi kvinnor skulle må bättre av att vi sänkte våra krav om att vara och ha det så fint o perfekt hemma! Kan tillägga att vi _inte_ har smutsigt hemma, på äckelnivå. Lite smårörigt o inte dammfritt helt enkelt, men värre saker kan jag leva med! Mat till badhuset, jag brukar vid de tillfällena ex. köpa grillad kyckling, alternativt grilla hemma o bara ta med på kvällen. Släng ihop en pastasallad eller köp potatissallad till. Ideén är just att du slipper laga/förbereda massa den kväll ni åker. Köp med er susshi, matiga smörgåsar, kalla köttbullar o prinskorvar eller vad som helst som är lätt att ta med sig. Hoppas du hittar ett sätt som passar er så att ni får lite mer tid tillsammans. Jag är långt ifrån någon perfekt mamma, men vi brukar försöka komma i väg o göra lite då o då. *Hyra/låna en stuga en helg o bara vara, spela spel och äta något gott. Långt bort (fast inte lång restid) från telefon, dammsugare o ävens barnens kompisar! *Ta en Ålandstur -24h- o äta gott o bara slappa. Ett rätt billigt alternativt på lite vardagslyx. *Äventyrsbad (eller vanligt badhus) *Ta en promenad i skogen o ta med sig lite grillkorv bara i sin enkelhet några timmar på helgen. *Biblioteket några timmar, barnen har gillat att sitta o lyssna på CD-sagor medans jag själv passat på att läsa en bok. Billigt fika har de med där! *Åka skridskor på vintern, ta med varm choklad o mackor. *Rida på Islandshästar (dottern o jag), ta en turridning. *Spaa funderar jag faktiskt på att ta med dottern till då hon blir lite större. De brukar ha OK priser för en natt på olika herrgårdar med mat inkluderat. Visst begränsas man av ekonomin med mycket, men det finns en hel del som är billigt o gratis som jag tror att de uppskattar att man gör tillsammans.
Skrivet av    mandelblomman

Städa tillsammans

Det kan till och med bli en rolig grej och barn mår inte dåligt av att göra saker hemma. Jag kallar det inte för hjälpa till, utan för att göra sin del av jobbet. Här bor ingen på femstjärnigt pensionat med mig som husa. Min son har gjort olika saker sedan han var ganska liten. För honom är det självklart att vattna blommor, gå ut med sopor, plocka disk, torka av bord, stoppa in sina strukna kläder i sin garderob med mera. Han torkar till och med golv helt frivilligt. :-) Ibland gör vi en tävling av det. Jag dammsuger och han jagar mig med golvmoppen. :-) Sedan finns tid över till att göra annat tillsammans också, sådant som är roligare. Tror också att man ska lära sig från början att först gör man det man måste, sedan det man borde och sist det man vill fast förstås skapa utrymme för det man vill. Till det har många rätt, man får sänka kraven.
Skrivet av    Malinau

Vi gör så här:

Jag är själv med mina två barn och jag har likadana dagar som du fast tidigare så strax innan 17 är vi hemma. Vi lagar mat ihop(eller så gör 8åringen det medans jag fixar tvätten, jag städar ordentligt i ett par tim nån gång i veckan. Vi spelar boll ibland och spel och vi åker och badar ihop en gång i veckan. Ibland blir det äventyrsbad eller nåt annat kul på helgen. Försöker se till att de är med kompisar olika dagar så att jag får ensamtid med dem bägge. Och även om man är trött vid 20 när de lagt sig så tvingar jag mig själv att röja i 20min för att sedan belöna mig själv med något. Och ibland prioriterar jag bort städning och köper färdiglagat och så försöker vi bara njuta av tiden tillsammans. Nioårsåldern kan ju dessutom vara extra känslig, så ta vara på er tid ihop.
Skrivet av    Achelois

mycket av dina tips var bra,

men jag förstår att vi inte bor i samma landsända ;-))Jag kan direkt stryka herrgård och Ålandstur, men i övrigt fick jag fina idéer...och jag har relativt lång uppfart och jag måste få ut bilen ur garaget på vintern för att kunna ta mig till arbetet som ligger 25 min bilväg bort, så jag kan inte trampa upp stigar heller. Det där med picknick på badhus lät intressant så det ska bli av, redan nu på söndag faktiskt. Det var bara det att dottern hann läsa i tidningen att de hade nån slags special med bad och hamburgare den här helgen så det får väl sån mat den här gången.
Skrivet av    MaMa

Men inte tycker du väl att det går snabbare

när barnen hjälper till med städningen? Vi har prövat det någon gång, men hon vill ju helst göra annat och jag får tjata lite och så måste jag visa en del saker hur man gör och så blir det inget kul.....ingen kul upplevelse tyckte nån av oss.
Skrivet av    MaMa

min dotter är inte intresserad

av att \"hjälpa till\". Hur har du gjort för att lära en åttaåring laga mat? Vad kan hon laga för nåt? Jag är imponerad...ni verkar ha det så harmoniskt!
Skrivet av    MaMa

Hoppsan jag såg att jag la in mitt vanliga nick

jag ville inte vara \"anonym\" (MaMa är ju också anonymt förstås, hmmm) men jag tyckte bara att \"olycklig\" stämde så bra för stunden!
Skrivet av    MaMa

nä sånt spelar ju in *S*

Bor man i Skåne eller Norrbotten går Åland bort och bor man i Norrland så måste man kanske skotta infarten också till skillnad mot här i mellan Sverige där jag kan trampa upp en gångstig! Det är svårt och eländigt många gånger att vara ensam mamma (eller pappa) och i synnerhet om man är det hela tiden. Jag kan inte nog understryka att jag inte på något sätt är någon supermamma hela tiden jag heller, får också klagomål i bland av barnen om det var länge sedan vi gjorde något tillsammans. \"Du bara sitter och pluggar o pluggar numera mamma\" låter det just nu här... Men nu börjar de också komma in i ålderar där kompisar betyder så himla mycket eller en viktig innebandymatch som ska spelas...så att sticka i vägär inte populärt alla helger längre minsann *s* En stor fördel dock med lite äldre barn (mina är 9 och 12 år) är dock att de uppskattar saker som jag också laddar batterierna på lite mer än då de bara ville göra \"barnsaker\". Just en helg på spaa, herrgård eller Ålandstripp ger ju mig en otrolig paus också, även om jag tar med barn. Kolla föressten om det verkligen inte finns någon variant av herrgårdshelg runt där ni bor. I bland har de överasskande låga priser och de finns massa små ställen överallt i Sverige (Googla på Countryside hotells exempelvis) Sånt kan man ju såklart inte göra ofta kanske, men någon gång under året kanske med en tjejhelg tillsammans! Hoppas ni får kul i helgen!
Skrivet av    mandelblomman

Jag skulle inte kalla dig supermamma,

bara att ni verkar vara i harmoni på nåt sätt.
Skrivet av    MaMa

Jodå

Inte första, inte andra och inte tredje gången heller. Men de lär sig ju. Som med allt. För övrigt är inte allt i livet kul. Hur rättvist är det att du ska göra allt tråkigt och hon allt kul, därtill tillåtas klaga?
Skrivet av    Malinau

Mina barn struntar jag i om de är intresserade..

..eller ej. De bor också här, alltså ska de också städa och laga mat och slänga sopor och handla mjölk och sånt. Det ingår i kitet. *ler* Mina barn brukar fixa att göra ris och fiskbullar, eller fiskpinnar eller makaroner och falukorv och sån typ av mat alldeles utmärkt. Vi har en städförmiddag varje helg, då vi sätter på nån musik och städar allt allihopa. Sen kan resten av helgen ägnas åt skojsigheter. :-))
Skrivet av    Lena m_3

Hon lärde sig laga gröt

i micron innan hon var två:). Och de har fått hjälpa till bägge två sedan de var ca 4 år. De lagar allt möjligt, oftast pasta o köttfärssås eller pannkakor(eftersom de får bestämma själva:)) Och harmoniskt, tja. Vi har våra dåliga dagar alla tre*ler* Jag var konstant trött förr och vi bråkade mycket mer alla tre, men så bestämde jag mig för att jag inte vill ha det så här. Prioterade bort saker jag kan skjuta upp, och prioriterade tiden med bárnen. Motion och bra mat och gärna promenad vid lunch hjälper också. Jag har gett mig *** på att det ska gå, helt enkelt. Ibland ser det ut som upponervända världen och då ber jag dem att hjälpa till för att vi ska kunna hitta på något roligare sedan.
Skrivet av    Achelois

Förresten

Toning går ju ur ganska fort så varför inte? Min fick slingor förra året i rosa:)
Skrivet av    Achelois

Dra på nån häftig musik på hög volym...

... och rocka loss med dammsugaren och golvmoppen! Det kan inspirera även den motsträvigaste 9-åring. Trams och flams gör definitivt städningen roligare. Tävla om vem som hinner först med var sin syssla och strunta i om inte jobbet blir perfekt gjort av dottern. Nästa gång byter ni sysslor, så får du ta det dottern tog sist, så blir det ordentligt gjort varannan gång. 9-åringar både kan och bör göra en del av det tråkiga i hemmet. Dels ska de lära sig sköta ett hem och dels är det klart orättvist att ALLT ska ligga på en av två i ett hushåll. Hon bor ju inte på pensionat!
Skrivet av    Birgitta, since 1997

Prioritera och samarbeta!

Det är jättesvårt att få tiden att räcka till när man är ensam och jobbar heltid. Nu är ändå din dotter såpass stor att hon borde kunna hjälpa till en hel del. Ge henne egna ansvarsområden! Min dotter är visserligen äldre än din, men hon har sedan länge bestämda sysslor hon ska göra. Vi bor TVÅ personer i det här huset och det är inte bara jag som ska sköta om allt! Min dotter ska tömma diskmaskinen när den är klar. Hon går ut med soporna. Hon tar hand om sin egen rena tvätt och både startar och hänger en maskin ibland. Hon sköter självklart sitt eget rum och ska städa en av våra toaletter minst en gång i veckan. Hon hjälper till med matlagning, dammsugning och dammar ibland. Hon klipper gräs, krattar löv, sopar gången framför huset och rensar ogräs ibland. Inget av detta får hon betalt för, det är rena vardagssysslor som hör till i ett hushåll! Däremot får hon ibland betalt för annat, som tex när hon målade plank i somras. När dottern är tvär och inte vill hjälpa till här hemma så blir resultatet att vi inte gör nåt kul, för det hinner vi ju inte då! Två jobbar snabbare än en och när vi lagt manken till ett par timmar båda två belönar vi oss med nåt roligt. Det lär de sig snabbt! Jag tror också det är viktigt att reservera tid som familjetid. Vi försöker alltid hålla fredagkvällarna fria för då har vi fredagsmys med popcorn, nån film, kanske pizza, läsk till dottern och vin till mig. Periodvis har jag försökt minimera matlagningen på vardagarna, detta tidskrävande evinnerliga måste... Jag ställer mig vid spisen ett par timmar på söndagen och lagar stora satser av flera olika rätter samtidigt. En köttgryta, en lasagne, en soppa osv. Frys in i lagom portionsförpackningar för två. Det är lätt att få ihop 10-12 middagar på det sättet och kör man lite olika mat några söndagar i rad har man sen frysen full av färdigmat att välja på. Billigt blir det också, särskilt om man väljer råvaror efter extrapriserna. Snabbt och enkelt på vardagarna är det som gäller här! Ta din dotters funderingar på allvar. Barn går inte i repris och du kommer ångra att du städat bort hennes barndom. Låt henne tona håret, det är inte hela världen. Går ur på några tvättar. Gör en riktigt mysig skönhetskväll av det, med ansiktsmask, fotbad och målade naglar. Släpp loss lite och njut av umgänget utan att bry dig om dammtussarna. Unna dig att ha kul med din dotter! Det är ovärderligt...
Skrivet av    Birgitta, since 1997

Artiklar från Familjeliv