Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

pump fråga!

Skrivet av Sonja m. Vanda
Hej!
Jag är nybliven mamma sen 5 veckor tillbaka och har därför inga tidigare erfarenheter av amning osv. Jag har sett att det finns en uppsjö av olika sorters pumpar och undrar om ni skulle vilja ge mig ert bästa pump tips/köp.
Ni får gärna nämna erfarenheter från både hand- och elektriska pumpar (tänkte kanske införskaffa en av varje). Eller är det kanske så att någon vet en tidning eller liknande där man gjort en undersökning eller "konsumenttest" eller liknande som man kan läsa.
Tack för svar!
Svar på tråden: pump fråga!

Det beror ju lite på...

...hur du har tänkt använda pumpen. Om du t ex ska börja jobba relativt snart och behöver pumpa ur stora mängder varje dag, då är en elektrisk pump oslagbar. Samma gäller om din bebis har svårt att suga på bröstet av någon anledning och du vill pumpa ur ofta för att ge bröstmjölk ändå. Om du däremot mest har tänkt köpa en pump för att eventuellt pumpa ur lite grann vid enstaka tillfällen när du behöver vara borta och inte kan ta med dig ditt barn, så kan en handpump fungera bra. Eller att handmjölka, det finns kvinnor som har svårt att släppa ifrån sig mjölken med pump men som har lättare att mjölka ur för hand. En pump är inget måste att köpa, det finns många kvinnor som aldrig får någon användning för pumpen utan den står bara och skrotar i ett skåp :-) Så fundera igenom vad du själv har för behov. Du kan hitta info om pumpning och handmjölkning här: www.amningshjalpen.se/radgivning/pumpa.htm www.amningshjalpen.se/radgivning/handmjolkning.htm
Skrivet av    Kattis

Har egentligen inget tips på pump

utom att inte skaffa apotekets handpump utan i första hand titta på dem av typen Medela Harmony eller Avent Isis i babyaffärerna. De är nog ganska likvärdiga. elektrisk pump behöver du nog bara om du har tänkt pumpa massor. Men sen vill jag bara säga att det är rätt svårt att pumpa! Bli inte orolig om du inte får ut så mycket mjölk, pumpen stimulerar inte alls brösten på samma sätt som bebis gör, vad marknadsföringen än säger. Det krävs ofta rätt mycket övning innan man får till det. Många tycker faktiskt att det går lättare att handmjölka ut mjölken.
Skrivet av    Alven

Både och

Nu hade jag mest tänkt att se om det skulle fungera att pumpa ut lite till sambon att ha i nödfall. I fall jag t.ex. vill gå och träna 45 minuter och det (trots planering) krisar hemma. Eller för att ha som ett mål mat en helgdagsmorgon och jag sovit dåligt så sambon kan mata då (tänker i sådana fall använda kopp-matning eller liknande). Sen går jag tillbaks till jobbet när dottern är 7 månader och då vill jag ha större mängder att ha i frysen, så då antar jag att en elektrisk pump måste till... Har hört att mjölk klarar sig två månader i frysen så jag tänkte börja lagra/pump ur då hon är runt 5 månader. Men det kanske är lika bra att köpa en elektrisk på en gång då, insåg jag just :-)
Skrivet av    Sonja m. Vanda

Jag pumpade,

av olika anledningar, mycket under mitt andra barns amningsperiod. Jag tycker Avent Isis handpump är oslagbar! Även jämfört med en eletrisk som jag vid ett tillfälle fick låna av amningsmottagningen. Avent-pumpen är lätt att använda med en hand och är enligt mig skön att använda. Lycka till!
Skrivet av    Mina75 med Linnea 050905 + 2

jag har använt

en medela harmony i början för att få igång produktionen öht och senare för att pumpa ur lite i reserv om jag behöver vara borta kort tid. om du ska pumpa mycket tror jag en elektriskt pump är bättre. nu för tiden behöver jag bara pumpen för att få igång utdrivningsreflexen, sen pumpar jag bättre för hand. jag lyckas fortfarande inte få gång utdrivningen utan pump. Det där med pump är mycket individuellt. vissa kan inte pumpa alls utam bara handmjölka, andra älskar apotekets pump. de flesta jag har pratat pump med tycker om medela harmony eller avent isis. jag har bara använt medela så jag vet inte hur skillnaden är mellan den och aventen.
Skrivet av    Cina m Julia 0505

Harmony är bättre än elektrisk

...tycker jag. Elsa föddes för tidigt, så jag pumpade var fjärde timme i åtta veckor tills hon var stark nog att klara sig helt utan sondmatning. Då hade jag en elektrisk Medela-pump från sjukhuset. Sen skaffade jag en Medela Harmony, och den var ju mycket smidigare. Den är tyst, så det känns inte längre som om man är en kossa kopplad till en mjölkmaskin. Och den är sladdlös, så man kan pumpa var som helst, och vid behov också förflytta sig medan man pumpar (inte för att jag brukade vandra omkring, men det händer ju att telefonen ringer t ex). Och den var enligt min erfarenhet minst lika effektiv.
Skrivet av    Malin med Elsa

Artiklar från Familjeliv