Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skitiga, fläckiga kläder

Skrivet av Bellan
har min treåring vareviga dag sedan hon började på storbarnsavd. Personalen låter alla barn klä på sig själva (bra iofs med uppmuntran!), men alla klarar uppenbarligen inte av det, eftersom dottern är alltid ute UTAN överdragsbyxor och med uppknäppt jacka. Skorna på fel fot jämt. Matfläckar ska vi inte tala om, ingen använder haklapp, men det kanske är vanligt?

Känner att det börjar bli jobbigt att stå där varje kväll och försöka gnida bort fläckarna... en hel del kläder har redan fått åka in i sopor.

Hur har ni det på era brans dagis? Kräver jag för mkt om jag vill att hon ska få hjälp med påklädning?
Svar på tråden: Skitiga, fläckiga kläder

Nej

klart hon inte ska gå med uppknäppt jacka eller utan varma kläder öht. Men fläckar på kläderna tycker jag man får ta. Stora barn från tre år behöver väl ingen hakklapp heller, är det bara jag som tycker det? Iallafall så köp du tabortspray till kläderna, fläckar hör barn till..
Skrivet av    Moa med Ella

Alltså

det är ju bra om barn uppmuntras till att klä på sig själva vid 3 års ålder, men med lärnas överseende. Fel sko på fel fot jag skulle bli väldigt arg och säga ifrån ordentligt. Dessutom skulle jag skriva en lapp och ge till avd chefen och tala om att det och det vill / kräver jag eller önskar kan man ju säga för att vara diplomatisk vid påklädning dvs t ex att överdratgs byxorna ska på, jacka knäppas, rätt sko på rätt fot,,, - jag menar du hör ju hur det låter, det är självklara saker. Jag tycker man har rätt att påtala att t ex vid målning med färg att barnen har målar rockar på sig, svårare vid matbordet då jag aldrig sett 3 åringar ha hak klappar. Men annars finns det ju snygga, tuffa förkläden ta med en sån om du vill att din tjej ska ha det, häng på kroken och säg åt henne att ta på sig den vid maten, man gör som man vill. Visst har det funnits stunder här hemma också med 3 dagis barn att ibland bara trä på dom en säck med snöre i mitten, dessutom får jag aldrig bort mina fläckar trots spray, mycket har åkt i tunnan.
Skrivet av    Rebeccas mamma.

Skulle reagera..

..på att barnet har fel sko på fel fot samt om barnet är oklätt. Givetvis förstår jag att det kan hända någon gång men om det ofta är så skulle jag säga till. Fläckar tycker jag inte man kan säga någonting om, det är sånt som blir tycker jag. Min dotter har inte valat ha haklapp sen hon var ett år så där har jag inget att jämföra med men tycker nog att man är tillräckligt stor för att äta utan haklapp om man är tre år (subjektiv åsikt). Om du känner att det är viktigt så tycker jag att du ska prata med fröknarna om detta. Sen finns det massor med bra fläckborttagningsmedel t.ex vanish som biter på de flesta fläckar. lycka till!
Skrivet av    madeleine75

Hej!

Hos oss låter vi barnen klä på sig själva, men hjälper dem såklart med det de inte kan. Vi kan inte lägga på ett barn i förskoleåldern att själv ta fullt ansvar för påklädnad. Ofta är det som du beskriver och då tar vi på överdragsbyxorna och hjälper till att knäppa jackan. Skorna fixar vi ofta men inte alltid. Det är en balans för att inte barnet ska känna att \"inget blev rätt\". Bakomframvända tröjor eller mössor ändrar jag inte på om inte barnet vill det själv. Jag tycker absolut du kan be att barnet får hjälp med påklädning, hon är ju bara tre år...Poängen är att de ska försöka och det gör hon ju! Matfläckar däremot får du stå ut med =) Att sätta på en 3-åring haklapp kommer inte på tal hos oss och barn spiller på sig. En del ofta, en del sällan. Du kan återanvända kläderna på dagis även om det är fläck på. Jag vet att många är noga med att barnen inte ska ha en enda fläck, men det gör inget! Barnen mår lika bra ändå =)
Skrivet av    Mica

På vårt dagis...

...ska de försöka ta på sig själva. Sen kollar såklart personalen att de har ordentligt på sig! Matfläckar på kläderna måste man däremot räkna med... treåringar ska ju inte behöva haklapp och visst händer det olyckor när de äter. Men de har ju inte blåbärspaj varje dag ;)
Skrivet av    Trillian m Saga99, Casper02 och Marcus04

Bra skrivet!!!

Håller med i allt. Tycker du har många vettiga svar. Undrar just vilken förskola du jobbar på??? Hmm...
Skrivet av    Eva

Oj, tack!

Nu växte jag nog en halvmeter minst! =))) Jag jobbar i Blekinge, du är välkommen hit! *ler*
Skrivet av    Mica

Lite långt att pendla, jag bor i Sthlm. IMT.

Skrivet av    Eva

Ungefär samma här

Och jag tycker det är rätt \"normalt\" att det är så. Haklapp vid matbordet sätter man inte på en treåring tycker jag,det är kränkande. Utan fläckar hör till när de är i den åldern Finns det någon förälder som INTE har fläckar att ta hand om innan tvätt när man har småbarn!? Att skorna ibland sitter på fel fot ibland ser man då och då och där tycker jag att, känner inte barnet själv obehag av det så gör det väl inget! De får ju inga men för livet för att de springer runt så och många barn gör så medvetet vid en viss period har jag märkt både med mina egna och andras och blir sura av att man påpekar det. De har ju klarat att ta på sig alldeles själv! så kommer man och säger att det är fel.... Däremot så vill jag att personalen ser till att barnen har kläderna på sig ordentligt efter väderleken då sjukdomar kan spela in då de har för lite på sig. Så det är nog bara det sistnämnda jag tycker du bör kräva om du frågar mig... Det andra hör till och gör ingen skada utan ofta låter de barnen få göra det mesta själva just för deras egen skull,det stärker dem och får dem att känna sig stora och duktiga.
Skrivet av    Mia m. Linneá-99,Tobias-01 & Pontus-04

Jag behöver

nästan aldrig fråga min tjej vad hon fått för mat på dagis. Hon brukar ha hela dagens meny på både tröja och byxa. Fast hon lyckas ju kladda ner sig med ett torrt kex. Man blir en hejare på fläckborttagning tillslut.
Skrivet av    Helen mT&S

Låter som vi tänker lika på din och min förskola.

Bra skrivet!
Skrivet av    Kulan

Artiklar från Familjeliv