Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

undrar om någon vet

Skrivet av lisa
om personer med shunt inte bör genomgå magnetröntgen och i så fall varför?
Svar på tråden: undrar om någon vet

MR

Det är helt ok att göra en MR även om man har shunt. Har aldrig hört något annat iallafall.
Skrivet av    Martina med David

Ang magnetröntgen

Enligt vår läkare kan man behöva göra en MR just pga shunten, men att man gör en vanlig röntgen efteråt för att kolla så att shunten inte har ändrat inställning.
Skrivet av    Alexandra m trillingar

märkligt

Detta är en vuxén person och en läkare som sa att det inte var bra, först skulle pesronen göra en MR, sen sa läkaren att det inte var läpligt, kan det vara så illa att det är av kostnadsskäl eller hade han inte kunskap. (ingen neurokirurgläkare) Det gällde inte en MR på grund av shunten utan andra orsaker.
Skrivet av    lisa

Inte lämpligt pga shunten?

Det förstår jag inte i så fall. Men kanske bör en som har shunt göra MR i samråd med sin neurokirurg eftersom det finns den risken att shunten kan ändra inställning. Jag hade ringt ansvarig neurokirurg och hört vad denne sa. Man får ju bara hoppas att det inte beror på brist på pengar, men det skulle inte förvåna mig...
Skrivet av    Alexandra m trillingar

tack för svar

Skall ge honom det rådet som du gav Alexandra, ville bara höra först om någon av er visste något
Skrivet av    lisa

Just MR undersökning

är ett bra undersökningsalternativ för att ordentligt se, shunten, ventriklarna, tryck osv inuti hjärnan. MR är ju en väldigt stark magnet, den enda magnet som kan ställa om shuntinställningen, därför ska man efter genomgången undersökning få shunten tillbakaställd på sin egen rätt inställning. Görs numera med en mycket bra och tillförlitlig apparat som samtidigt visar vad den ställs in på, numer behövs inte en vanlig röntgen efterråt för att kolla om det blev rätt inställt. Denna apparat är ganska ny och kanske inte finns på alla sjukhus än. Magnetundersökning är ingen röntgen, utan är helt ofarligt för patienten jämfört med vanlig röntgen där man som patient utsätts för röntgenstrålar.
Skrivet av    Carina med Filip

MR

Min dotter har en programerbar sjunt och den ställer man om med hjälp av en magnet, därför ska hon undvika magnetfält som tex högtalare och magnet rtg för då kan sjunten ställa om sig, I vårat fall så får vi då åka 15 mil för att göra en ny intällning för alla sjukhus har inte denna utrustning. Det är inte så jättekul om barnet mår dåligt och kräks.
Skrivet av    Jossans Mamma

Inställbar shunt

Dotter har också inställbar shunt, något som vi tycker är positivt för då kan man ju göra MR där så mycket syns...att det sen kan bli besvärligt att göra undersökningen pga de höga ljuden och instängdheten är en annan femma...nu finns ju också möjligheten vid vissa sjukhus att slippa krånglet med extra vanlig rtg efteråt för att se shuntinställningen -ställs in med riktad magnet som visar värdet direkt. Så tråkigt _Jossans Mamma_ att ni haft så stora bekymmer efteråt.
Skrivet av    vittosvart

mr

Min son har också en shunt som ställs om utifrån med en magnet, men MR påverkar inte omställningen ändå.
Skrivet av    M

Artiklar från Familjeliv