Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag har fått nog nu

Skrivet av Siv m. D&S
Min bebis har legat på tvären sen BM började känna efter. Gjorde en vändning i måndags, som visserlligen gick OK men bebis vände tillbaka redan efter 3-4 timmar (så snart jag lade mig ner).

Jag vill ha ett planerat snitt nu.
Vet någorlunda vad jag ger mig in på eftersom jag blev akutsnittad förra gången.
Idag, hos min BM, pratade vi om det. Hon förstod mig och ringde förlossingen för att boka ett samtal med läkare om snitt. Jag fick tid på tisdag fm.

Någon har försökt ringa mig under eftermiddagen idag, men lagt på för tidigt för att det ska nå vidarekopplingen till min mobil (jag har ej varit hemma).
Ringer nu i kväll o säger att läkaren strukit tiden för samtalet på tisdag och istället bokat in mig på vändning plus igångsättning på måndag. Jag blev ledsen, maken arg. Maken ringde förlossningen o fick till slut dem att lova ringa i morgon för att ge en ny samtalstid - med annan läkare (efter att ha hotat med att vi inte kommer alls förrän det blir akut när värkar startar eller vattnet går...)

Mest arg känner jag mig över att läkaren utan att ens fråga bokar in mig på vändning/igångsättning. Utan en chans att få prata om vare sig snitt eller riskerna med igångsättning när jag är snittad en gång redan. Finns det ingen empati kvar?

Möjligen skulle jag ha kunnat överväga en vändning och följande igångsättning om _jag fått välja det själv_ efter samtal med läkare. Men nu har läkarens beteende snarare gjort mig mer säker på att jag vill ha ett snitt och inget annat.

Är jag fånig som känner såhär?
Finns det nån som har några bra argument när det gäller att INTE gå med på vändnign/igångsättning?
Svar på tråden: Jag har fått nog nu

ang vändning

så är det ju ett bra argument att det inte funkar
Skrivet av    christina

Förra gången

när jag väntade barn så tjatade jag mig till ett sent ultraljud trots bm + läkares försäkran att allt var bra och då visade det sig faktiskt att bebisen låg i säte. Då var det ca 2 veckor kvar till bf. Min bm sa att man kunde göra vändningsförsök eller föda vanligt eller begära snitt och att det var vi som bestämde. Hon sa mycket tydligt att vi inte måste göra vändningsförsök utan kunde vägra. Vi gjorde det ändå, för vi visste inte så mycket om det. Nu har jag hört att det finns en liten risk att moderkakan lossnar vid vändningsförsök. Att boka in ett vändningsförsök och avfärda ert önskemål om samtal om snitt är helt absurt! Ni är ju vuxna individer som ska behandlas med respekt som alla andra!! Vilken idiot! Jag skulle blivit vansinnig! Försök få tag på annan läkare och begär snitt om det är så ni känner! Lycka till!
Skrivet av    Norpan

Dessutom

verkar ert fall så solklart, att ni ska få snitt om ni vill! Du har ju redan blivit snittad! Då ska man väl undvika värkstimulerande dropp och ni har ju redan gjort ett vändningsförsök! Borde inte det räcka, så säg? Var rädd om hälsan. Planerat snitt är ju trots allt lugnare och säkrare än ett ev. akut. Vid vårt vändningsförsök skulle jag vara på fastande mage i fall om akut snitt skulle behövas, antagligen pga moderkaksavlossningsrisk (långt ord). Det är ju en annan sak om du själv verkligen ville föda vaginalt och fick bestämma det själv, som du sa! Lycka till-kramar!!
Skrivet av    Norpan

Kan bara ge

dig rätt, skulle absolut inte gå med på ytterligare ett vändningsförsök. Min bm (eller var det läkaren?) sa sist att de är lite mer försiktiga vid vändningsförsök om man är snittad sen tidigare. Jag vägrade vändningsförsök andra gången efter en graviditete med ett barn som legat EXAKT så i magen som storasyster gjorde. Och då var det meningslöst med v\'ndningsförsöket, så fort läkaren släptte bara lite snurrade ungen tillbaka. Båda låg alltså i säte hela sista tiden från nån gång i v 2?. Tycker inte heller det har varit nåt bra bemötane av dig. Ring imorrn o fråga när du kan komma in för snittet ;-) Det är ju dax nu, om du redan är i 39, lär ju bara vara nån/några få dagar kvar för dig :-)) Håller tummarna för att det blir mindre strul imorrn och lycka till med snittet!
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

Ja...

det är just det som gör mig så sur över att läkaren inte ens ville dirkutera saken med mig. Från början var jag inställd på vaginal förlossning, men eftersom bebis _hela tiden_ legat på tvären, mycket rörlig, så indåg vi att en vändning skulle inte funka - och började ställa in oss på snitt. Vi har ju gjort en vändning som inte funkade så värst länge. Visst ska man vara fastande, så ett alternativ (om de envisas) är ju att INTE vara fastande när man kommer dit på den tid de satt upp. Då kan de ju bara \"kolla läget\" o prata.
Skrivet av    Siv m. D&S

Tack min som svarat!

Jag får väl återkomma under dagen med vad de säger. Om jag inte lyckas övertala den som ringer (blir mest ledsen o kämpar mot tårarna om det inte är som jag vill) så kommer jag hänvisa dem till makens mobilnummer som han gav dem igår. Han är betydligt bättre på att \"bita ifrån\" än jag är... (behöver jag säga att han är underbar?)
Skrivet av    Siv m. D&S

MEN..

..vad olika det är i Sverige. Jag fick inte ens göra ett vändningsförsök (om det hade behövts, hon vände på sig själv till slut). De sa att de inte gör det om man är snittad.
Skrivet av    Pilluska

Nu har jag

pratat med en förstående BM i telefon. Det finns inga tider för läkarsamtal nästa vecka, men när vi kommer in på den tid vi fått på måndag kommer vi få tala med den läkare som då har bakjour. Innan någon undersökning av något slag görs. Jag kommer vara fastande, så OM jag får förtroende för läkaren så kan det hända att jag går med på vändning och igångsättning. Tänker i allafall hålla möjligheten öppen ifall jag får bra bemötande. Men får jag inte nån förståelse för min oro ang tex igångsättning efter snitt och att det ska sluta i akut snitt som förra gången - då tänker även jag \"aätta mig på tvären\" och kräva ett planerat snitt. Tack för alla tankar jag fått av er!
Skrivet av    Siv m. D&S

Det är inte alls

fånigt att känna som du känner. Du har varit på vändning innan, som inte har lyckats. Känner du att en vändning räcker, så är det så. Inget att dividera om. Jag hoppas du har fått positiva besked under dagen.
Skrivet av    ulrica, hugo & karoline

Artiklar från Familjeliv