Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

När så gräs?

Skrivet av Sara m. Viggo
Vår blivande trädgård håller nu på att grovplaneras (de kör runt med grävskopa och gräver den jämn typ) men inom kort hoppasjag att den är klar och då ska det ligga matjord över hela tomten. Vi vill ha gräsmatta på i stort sett allt.

Hur är det bäst att göra? Så gräsfrö nu? Så gräsfrö i vår? Köpa gräsmatta på rulle? När i så fall? Kan tillägga att tomten är ca 1400 kvm stor, så det är endel gräs som ska upp hoppas vi. :-)

Är det någon som kan detta? Vore mycket tacksam för hjälp!
Svar på tråden: När så gräs?

Man ska så när det är fuktigt ute

Alltså höst och vår. Det är väl lite gränsfall med att så nu - det ska ju bli kallare enligt SMHI. Jag skulle inte lägga ned en förmögenhet på frön men jag vet hur sugen jag var så jag hade nog slängt ut en del i alla fall. Tidig vår går också bra. Jag har både rullat och sått och fördelen med att rulla är att det blir ogräsfritt och jämn tjock gräsmatta, men det är ganska dyrt och nu skulle jag behöva jämna på några ställen och det känns inte kul att lägga en massa jord på. Det jag sått tar sig bättre än man kan tro men det bli en del klöver och annat ogräs i den.
Skrivet av    *Filur

Man kan i princip så gräsmatta när som helst...

under våren, sommaren eller hösten. Det är bara lite olika mängd jobb som krävs. Men underlaget som krävs är samma oavsett när du sår och även om du ska rulla, så vi förutsätter att det är gjort ;-) Då är det allra bäst att så/rulla gräsmattan på hösten, eftersom luften är som mest fuktig då och det är lättare att få gräsmattan att ta sig utan att behöva vattna ihjäl sig. På andra plats kommer våren. Du får vattna en del, men det är fortfarande inte för varmt och soligt för att torka ut jorden. På sista plats kommer sommaren. Du kan knappast åka bort på semester eftersom gräsmattan behöver ordentligt med vatten under etableringstiden. Jag skulle inte så nu, då \"sommaren\" iofs har varit lång, men frosten och snön kommer när som helst (även i Stockholm) och då får du ändå göra om det till våren. Om jag skulle så gräsmattan, skulle jag så i augusti-september och om jag skulle rulla, så skulle jag nog rulla den till våren eftersom ni då har en fin gräsmatta som det faktiskt går att gå på till sommaren. Att rulla kostar dock hysteriskt mycket pengar, och med den tomtstorleken skulle i alla fall min plånbok protestera ;-)
Skrivet av    Cicci

Tusen tack för era svar!

Vi har nog tänkt att det blir rulle vi får köra på, iom att vi vill ha en hållbar gräsmatta att vara på nästa sommar. När ska man lägga ut den i så fall? När snön och frosten är borta, typ i april? Har ni koll på hur lång tid det tar innan den är hållbar att gå på? Har ni någon aning om var gräsmatta på rulle kostar per kvm?
Skrivet av    Sara m. Viggo

Här har du en länk, där priser står...

samt att det finns en länk på sidan hur man ska göra. http://www.molnsatra.se/infosida.php?varuid=1 Priserna på den sidan är \"hämtpriser\", så det blir något dyrare att få den hemkörd. Men å andra sidan kanske man kan pruta lite till på kvadratmeterpriset.
Skrivet av    Cicci

Tack tack!

egatack för hjälpen! Nu ska jag surfa dit och läsa mer! :-)
Skrivet av    Sara m. Viggo * i gräsmattelängtan*

Stor tomt?

Ni kan ju rulla matta på en mindre yta som ni kan nyttja i stort sett med en gång och så på resterande yta, på så sett kan ni få ner kostnaden men ändå kunna nyttja tomten till viss del.
Skrivet av    Linda

Artiklar från Familjeliv