Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Min 9-åring tar efter alla dessa fula ord/språk

Skrivet av Mamman
Det är som ett läskpapper på honom. I skolan hade han kallat någon för B*g dj*vel. Andra ord som han svänger sig med är Fuck, Mother fuck, och ja ni vet hela registret. Fick höra det i morse av hans fröken.

Hemma hos mig kan han också gapa de där orden och jag säger varje gång till honom att det är ett dåligt språk. Han förstår nog, men orden hoppar liksom bara ur munnen på honom som små grodor.

Jag hoppas att han får göra en utredning snart med skolpsykologen det skulle tydligen vara WISC-test samt en del annat.
Vet inte vad han har, jag har skrivit här förut från och till.

I skolan säger de att han har svårt med den sociala biten, han växer och blir äldre men stannar kvar i en nivå som inte följer de andra barnen.

Det jag är mest rädd för att mitt ex kommer att motsätta sig denna utredning, för han sa sist till mig "han är inte sjuk, han ska inte äta några tabletter", när jag försökte säga något om att han kan ha "bokstavsproblematik".

Kan han motsätta sig en sådan utredning om både skolan och jag vill att det ska bli en sådan? Skolan ska kalla till ett EVK, men jag är tveksam om han kommer att närvara där. Han tycker nog mest att skolan och jag givetvis inte vet hur man ska hantera ett barn. Med strängare straff (inget lördagsgodis, ingen TV, spelande hemma) I skolan: ingen efterätt, ingen lek el. dyl.

Vi har gemensam vårdnad.
Svar på tråden: Min 9-åring tar efter alla dessa fula ord/språk

Sociala biten...

är precis som du beskriver: han saknar förmågan att se när han inte ska använda fula ord. Hans klasskamrater vet att det bara används när vuxna inte är med ;) De andra kan har lärt honom dessa ord och njuter av att se honom använda vid fel tillfälle. Han tolkar det så att han blir populär om han gör det. Det finns ingen medicinering mot fula ord tyvärr men man kan försöka förklara för honom via små sociala berättelse att de inte hör till i vissa kretsar.
Skrivet av    mani

Ja, tyvärr

så kan han det. Har ni GV så kan inte en utredning genomföras om inte båda vårdnadshavarna har gett sitt medgivande.
Skrivet av    Nettan

På sätt och viss hoppas jag att han inte kommer på

EVK. Idag får jag återigen höra att jag måste vara hårdare mot sonen och att han måste lära sig att ta mer ansvar inte bara leka. Att han måste bli mer seriös. \"jag var mer seriös i hans ålder\" brukar han säga, givetvis så att pojken hör. Jag förstår också att exet är orolig för pojken, för han har väl också sett som han själv säger att han verkar ha \"beteende som blivande gangster\".
Skrivet av    Mamman

Ja

men då gäller det för ditt ex att fatta att han skuldbelägger pojken när han säger sådär i hans närvaro vilket får pojkens självkänsla att dala och så är ni snabbt inne i en mycket ond cirkel. Kan inte skolan/ BuP hjälpa till och prata med ditt ex och förklara vad syftet med utredningen är då? Kanske lyssnar han mer på dem än på dig, det kan ju vara värt ett försök ialla fall.
Skrivet av    Nettan

Artiklar från Familjeliv