Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

SjörövarJenny

Skrivet av Tove
Jag läste ditt inlägg om för stora grupper och för lite personal på förskolor. Jag har gått med i något som heter Barnverket och som man kan hitta på nätet.
(Ingen kostnad!) Man jobbar för barns rätt till vettiga villkor i förskola och skola. Bara föräldrar av olika slag.

Vi har hejdlöst stora barngrupper i det område där jag bor och ändå lyckas personalen hålla en positiv entusiasm vid liv. De verkligen kämpar. De har haft två utbrändhetsfall och ÄNDÅ lyckas de hitta en gajst.
Jag blir alldeles matt av beundran.

Men det finns en baksida i detta och det är att vi inte går ihop föräldrar och personal om att bjuda allmänheten motstånd. Vi gör det bästa av situationen istället. (Det ena utesluter inte det andra men...)Jag säger allmänheten för det handlar om tjänstemän och politiker men också om alla möjliga sorters medborgare som inte sätter sig in i vad deras ovilja att öppna penningpungen kostar i det långa loppet.

Jag har suttit på möten med politiker och tjänstemän och fått upplysa dem om att nu har Skolverket gett sina efterfrågade rekommendationer på gruppstorlekar och de känner bokstavligen inte till dem. De är som frågetecken trots att det varit uppe i media. De är ointresserade av frågan. Det ringer inte nån liten klocka hos någon när nyheten får utrymme och presenteras på Aktuellt och Rapport, att det här var viktigt, det måste jag prata med de andra om.

Hur många är de? Ca femton stycken. Ett halvår hinner gå och sen kommer jag som bara har ett barn på dagis och inte är vare sig utbildad eller specialintresserad och berättar om det som är deras område. De ställer frågor som visar att det inte gått fram, annars kunde man tro att de bara försökte hålla färgen.

För inte så längesen presenterades forskning om konsekvenserna för barn på förskola. Man hade följt barn ända upp i vuxen ålder och såg till forskarnas egen förvåning att de fick siffror på att de barn som
börjat vid ett års ålder hade bäst förutsättningar att klara sig och de som var hemma eller började vid tre hade sämst.

Men det fanns ett krux och det var att de här barnen började på dagis då barngrupperna var små och det avsattes mycket resurser.

I senaste numret av tidningen Ordfront som brukar finnas på biblan finns en lång välmatad artikel av Dan Josefsson som fått Stora journalistpriset en gång. Den bygger på samma material som ett TV-program han gjorde på Dokument inifrån.

Det handlar om hur man fick acceptans för alla nerdragningar i offentlig sektor i Sverige. Vad som är nytt i artikeln till skillnad från programmet är de internationella utvärderingar som gjorts av Sveriges tillstånd före avregleringarna och nyliberalismens inträde och arbetslösheten och nerdragningarna på t ex förskola, och som säger att tillståndet i Sverige var bra. Nedskärningarna byggde på en falsk bild av tillståndet i ekonomin. Läs den. Den är begriplig och de ord jag använt förklaras. Jag har satt den i händerna på folk som hatar ekonomi och det funkar.

För mig som feminist så är det här en oerhört viktig artikel som ger nödvändig insyn eftersom det rör hela samhällets nervsystem. Kvinnors obetalda hemarbete har blivit betalt offentligt arbete utan att det gått ut över barnen om man lyssnar till forskarna, men är fortfarande kvinnogöra inom en kvinnosektor och sen är det möjligt att labba med denna sektor och det blir kvinnor och barn som blir stötdämpare. För så ser det ut att vi delar inte på ansvar för barnen.
Svar på tråden: SjörövarJenny

Ok!

Jag ska gå till närmsta bibba och kolla. Bra det där med Barnverket, det är något jag gärna skulle engagera mig i. För det är något som verkligen gör mig illa berörd. Alla stora barngrupper och inte en chans att hinna se de individer barnen faktiskt är.
Skrivet av    SjörövarJenny

Artiklar från Familjeliv