Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

FI har gjort det svårare för mig som lesbisk

Skrivet av Junis mamma Malin
Det var inte meningen att få till en sån gnällig rubrik, men jag känner mig irriterad. Det känns som att FI inte bara har skadat ordet feminism för mig, de har även fått mig att nästan börja skämmas över att vara lesbisk.

Jag har tyckt att det varit ganska oproblematiskt att leva ihop med en tjej, jag har inte gjort det till någon större grej, jag tycker inte att det behöver vara det. Inte så länge som man inte känner sig orättvist behandlad eller hotad, men jag kan verkligen inte känna igen mig i det.

Jag känner inte igen mig i det FI säger och skriver. Inte ett dugg. De berör inte mina erfarenheter av att vara lesbisk ett dugg. Jag kanske har tur?

Visst har det hänt att någon har kommenterat att vi har varit två kvinnor som kysst varandra öppet. På någon strand i Italien, och när man vinglat förbi några lika vingliga på väg hem från krogen.

Visst har det hänt att många förutsatt att jag varit heterosexuell, arbetskamrater, dotterns kompisars föräldrar, läkare, you name it. Men när jag förklarat hur det ligger till är folk snarare nyfikna än dömande, nedlåtande, föraktande... Människor i min omgivning vill väl. De är sällan grymma eller taskiga.

Jag vill inte att folk ska ha bilden av lesbiska att alla skulle vara manliga och vänsterpartister och leva i butch-femme-relationer. De fördomarna hade jag aldrig sett praktiseras tidigare, de var på samma nivå som att "alla Stockholmare är dryga", bara fånigt prat som alla vet bara är just fånigt prat utan vidare mycket sanning i.

Men nu känns det som att FI har satt lesbiska på kartan som en grupp homogena vänsterfeminister som vill ha sex timmars arbetsdag och högutbilda sig inom kulturämnen. Vart ska jag ta vägen i den här röran? Som högutbildad från Chalmers, som skulle behöva anställa hjälp med städningen hemma för att hinna med mer tid med Juni när vi väl är lediga, som självklart tycker att kvinnor och män ska bli jämställda, men som inte vill kännas vid den här nya bilden av "flatan" som kommit upp, för den enda gemensamma nämnaren är att jag älskar en annan kvinna.

Detta blev ett flummigt inlägg utan speciellt mycket ryggrad. Men det känns som att FI försvårar min vardag som lesbisik, och befäster de fördomar som jag tidigare inte har mötts av utan bara hört talas om. FI får inte göra lesbiska till en homogen grupp. Jag är rädd för att någonting sånt är på väg att hända.
Svar på tråden: FI har gjort det svårare för mig som lesbisk

Offertankar och manshat

Jag vet inte om det stämmer med verkligheten, men den bild man får av fi är väl att de är allmänt missnöjda med livet och vill ha något att klaga på. De kanske aldrig har känt någon grupptillhörighet och måste skapa sig en genom att betrakta sig själva som så otroligt annorlunda och utsatta. Ursäkta liknelsen, men Hitler fick massor av poäng på att se tyskarna som offer för illvilliga judar. Politisk retorik, helt enkelt.
Skrivet av    -Amelie-

Tror du inte...

....att det kan vara lite så här att de människor som redan har fördomar och är allmänt inskränkta kanske tycker att dom får sina fördomar bekräftade medans dom studsar mellan senaste nytt om några sillisar på Paradise Hotel och en ny braksande rubrik om dom \"militanta Flatorna i FI\" i Aftonbladet i pausen mellan \"Bingolotto\" och \"Svensson/Svensson\" på tv:n. Men att dom människor i din omgivning som \"vill väl\" och \"sällan är grymma och taskiga\" troligen är tillräckligt intelligenta för att dom inse att den typen av grova generaliseringar oavsett vilken \"grupp\" det gäller bara är ett tecken på inskränkthet och bristande insikt om att alla är individer. Dock är det likförbannat olyckligt när fördomar får ny näring och den kategori människor som har dessa fördomar får \"vatten på sin kvarn\"......och det kan drabba DIG när du är \"målgrupp\" för just dom fördomarna. Men de människor i din omgivning som du tidigare upplevt att dom inte har fördomar borde rimligen vara av sånt \"skrot och korn\" att dom inte får några nu heller. Är du med på hur jag menar? Andelen individer av olika kategorier är i det närmaste konstant......sedan kan graden av \"tolerans eller fördom\" i respektive kategori variera över tiden beroende på olika omständigheter. Och nånstans under resans gång kanske det t.o.m. går att långsiktigt förändra \"andelstalen\" så att kategorin med fördomar minskar....men det är en annan historia! :-)
Skrivet av    Ziggy

Oj

nej jag tror verkligen inte att det där stämmer med verkligheten!! Om man bara tittar på frontfigurerna så tycker jag varken Tiina Rosenberg, Sofia Larsson eller Gudrun Schyman kvalificerar sig som gnälliga typer som är allmänt missnöjda med livet. Däremot som människor som ser orättvisor i världen som de AKTIVT vill motarbeta istället för att bara sitta och gnälla.
Skrivet av    Mustardseed

Och vilka har underlättat?

Sen kan man ju fundera på om ett enskilt parti får dig att börja skämmas över din identitet så..?
Skrivet av    -Allis-

Är det inte snarare så

att i.o.m. F!, eller jag tyckte snarare att det hände straxt innan så började folk sluta vara politiskt korrekta när det gäller feminister och lesbiska. Helt plötsligt var det OK att ha ståndpunkter som skyfflats under mattan ganska länge och en massa mossiga åsikter som jag inte hört på länge dök up igen. Jag tror att det finns något hälsosamt att de kommer upp på ytan, men oj vad jobbigt det är att höra vi nått så kort i jämställdheten.
Skrivet av    Missy

Åh vad skönt att läsa

Åh vad skönt att läsa! Ung så här uppfattar jag att samtliga lesbiska jag känner upplever det (men jag kan inte skriva det här för jag är hetro.) Åh vad skönt att läsa nån som inte gör sig till martyr. Tack för ditt inlägg.
Skrivet av    Sunrise

Japp!

Instämmer till fullo. Jättesynd när även feminister köper mediernas och allmänhetens nidbilder - samma gamla nidbilder som alltid gjorts av feminister, från suffragetterna och framåt.
Skrivet av    Rudolfina

Ja, där säger du något intressant

Fi har fått folk att bekänna färg. Läskigt men sant.
Skrivet av    Rudolfina

Tyvärr kan jag inte hålla med

om den information de har gett om sig själva. I deras politiska plattform står inte mycket om vad de vill göra, utan den inriktar sig på att beskriva mäns brott mot kvinnor, utan någon som helst analys. Detta ger ett intryck av att deras enda syfte är att skuldbelägga männen för patriarkatet. En mer djuptgående analys av de underliggande strukturerna i ett mer omfattande ideprogram, tillsammans med ett handlingsprogram som ger förslag på lösningar av problemet, hade gett mig mer förtroende för dem. Uttrycket: \"Feministiskt initiativ vänder sig till kvinnor som vill avskaffa den patriarkala ordningen och till de män som solidariserar sig med oss i denna kamp\" gör alla män skyldiga till patriarkatet, och snälla om de hjälper oss. Sanningen, tycker jag, är att vi i själva verket båda är offer för patriarkatet och skall kämpa tillsammans mot det, i en relation där vi hjälper varandra. Jag tycker det är tråkigt att mitt feministiska engagemang ifrågasätts för att jag kritiserar andra feminister. Det ger en lätt sekterisk hållning om man inte kan föra diskussioner inom en politisk inriktning. Allt blir inte automatiskt bra bara för att det kallas feminism.
Skrivet av    -Amelie-

Ja och medan vi slår ihjäl varandra

fortsätter männen att förtrycka oss i fred. Jag fattar inte att inte fi fattar vitsen med ett mer öppet och brett feministiskt parti som rymmer människor av olika politisk färg. Det skulle behövas ett intresseparti som tittar på nya politiska förslag utifrån en feministisk utgångspunkt, utan att skuldbelägga männen och tycka synd om kvinnorna. Vad är det för vits med ett feministiskt parti med en så rabiat framtoning som flertalet feminister uppenbarligen inte känner igen sig i?
Skrivet av    -Amelie-

Malin!

Det fungerar inget vidare att göra sin personliga erfarenhet till lag som du gör. Givetvis kan det vara tungt att leva med vetskapen om att andra blivit utsatta för hatbrott så att man inte vill se sanningen i vitögat. Men tyvärr har det negativa konsekvenser. Givetvis är din bild viktig dock. Det går att leva som du gör och det gick inte för säg trettio år sen. Det är också viktig erfarenhet. Homosexuellas kamp har gett resultat och det är bara att tacka de som var modiga nog att sticka ut huvudet ur garderoben. Men Eva Tiby har skrivit om hatbrott mot lesbiska och bögar. Hon är kriminolog som kan visa uppseendeväckande siffror. Viktigt! Det finns en parallell till våldtäkt. Om man upplyser kvinnor om farligheter så reagerar vi på det och friheten beskärs. Det sätter sig i bakhuvudet. Vi är inte längre \"naiva\". Vi undviker beteenden och platser och hoppas att det ska skydda oss. Om vi inte får veta hur det ser ut kan vi leva i tron att det där är nåt som är väldigt sällsynt och udda och att man kan göra vad man vill utan att tänka sig för. Samtidigt får man ingen känsla för att man borde göra något åt det tillsammans. Vill man det, göra nåt åt brotten, måste man utgå från myrstacksperspektivet. Titta på statistiken och sen gräva sig ner på individnivå och se hur det påverkar människor att bli våldtagna och utsatta för hatbrott. F! vill göra det. Att sen F! beskrivs på en massa ohederliga sätt har att göra med den medieverklighet vi lever i och som uppenbarligen inte är särskilt synliggjord. Ett litet exempel i sammanhanget: Hur många gånger har man inte sett folk referera till kvällspressen som sanning här på Aff.
Skrivet av    Tove

Menar du på fullt

allvar att män och kvinnor är offer för patriarkatet på samma sätt? Då tror du alltså inte på någon underordning av kvinnor som grupp och en överordning av män som grupp? Att män också har en könsroll att leva upp till är väl en sak, men personligen tycker jag inte det råder någon tvekan om att män som grupp är överordnade kvinnor. Hur de då själva kan vara lika stora offer för patriarkatet har jag riktigt svårt att förstå. Jag tycker att formuleringen kring kvinnor som vill avskaffa den patriarkala ordningen och män som solidariserar med den kampen är klockren. Patriarkatet innebär just att män är överordnade kvinnor som grupp. Jämför med typ ANC i sydafrika - det var de svartas kamp, vita kunde solidarisera sig med dem, men i grunden var det de svarta som var de som behövde återta makt och bli jämlika med de vita. Ingen hade väl drömt om att försöka få det till att det rasistiska styret i sydafrika var lika illa för både vita och svarta?`(och nej jag likställer inte vårt patriarkala samhälle i sverige med apartheidregimen i sydafrika - det är principen jag jämför).
Skrivet av    Mustardseed

Intressant

På vilket sätt menar du att ett sådant feministiskt parti skulle se ut. Det verkar i dina inlägg som att inte ens ett feministiskt parti ska få prata om att vi faktiskt lever i ett patriarkat...? Att man ska vara lite snäll och säga att inga män drar nytta av patriarkatet och inga kvinnor är offer för det? Det är lika dåligt för alla typ, så behöver ingen känna att de kanske måste avstå från något för att kvinnor ska kunna få vara jämställda på riktigt? Nej jag förstår nog inte vad du menar riktigt. Och sen tycker jag det är lite ironiskt att du å ena sidan i ett inlägg efterfrågar att få kritisera inom de feministiska leden, och i ett annat klagar på att att man strider inom feminismen (så att männen kan fortsätta förtrycka oss). Förstår inte logiken?
Skrivet av    Mustardseed

Artiklar från Familjeliv