Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sötsug :-(

Skrivet av Cecilia
Usch vad svårt det är på kvällarna! Ända sedan jag var barn har vi alltid druckit te på kvällen, och då vill jag ju ha en smörgås eller ännu heller en kaka eller något till! Dagarna är mer hanterbara, även om det är en stor och svår omställning. Jag försöker att äta enligt GI och fettsnålt nu, från att vara ett onyttigt kakmonster. Jag har inget sockerberoende eller nått så extremt, men ovanor och sötsug.

Det är tufft att försöka låta bli, och ärligt talat är jag inte riktigt motioverad att avstå från munsiga bakelser och annat fikabröd. :-( Men nu väger jag för mycket och jag vet att jag skulle må bra av att gå ner i vikt, det är ju inte bra för mig att vara så tjock.

På helgerna så är mycket av känslan av fredags/lördagsmys kopplad till att fika. Jag längtar verkligen efter kaffe och kladdkaka med vispgrädde nu! Men jag kan ju inte fortsätta så, då går jag ju bar upp hela tiden? Jag kommer väga 100 kilo när jag fyller 40, jag måste väl lägga om min livsstil?

Hur gör ni andra som äter enligt GI? Unnar ni er något sött ibland? På ett sätt vet jag att kostrådgivaren har rätt i att det är bäst att sluta helt med den ovanan och att jag inte ska ha att fika som en belöning. Snyft! Men det är ju såååå svårt! Fika är det bästa jag vet! Hur ska jag stå ut utan kakor, pajer och bakelser? Vad blir det liksom kvar för roligt på helgen då?
Svar på tråden: Sötsug :-(

Mycket att fundera på

För det första är det väl inget fel alls med att ta te och en smörgås på kvällen? Förutsatt att det är en macka på bra bröd och med bra pålägg (inte tre limpskivor med smör och ost). Jag har just själv druckit örtte och ätit en knäcke med keso, skinka och tomat. Dessutom en fruktsallad med nötter och kesella. Om jag vore du så skulle jag tillåta mig själv fika \"som förr i världen\" vid ett tillfälle under helgen, men inte mer. Det är just när det blir ofta som det tenderar att lägga sig runt midjan. Men du! Menar du verkligen att det inte blir någonting roligt alls kvar på helgen om du inte får äta sötsaker? Det finns så himla mycket skönt med helger tycker jag, tex sovmorgon, äta frukost i lugn och ro, ut och promenera med familjen, hälsa på vänner, shoppa, gå på bio/simhall/museum... visst är fika med bakverk gott och trevligt, men du kan väl inte mena att du måste välja på att äta sötsaker eller ha trist och tråkigt?
Skrivet av    MrsHyde

Hej Cecilia! - recepttips

jag känner igen tänket! Jag ÄLSKAR att mysa och fika framför tv:n. Men det har faktiskt inte hindrat mig från att gå ner tio kg på 3,5 månader, med GI-tänk. Jag fikar fortfarande, fast jag tänker inte att det måste vara sött för att vara mysigt! En skiva rostat rågbröd med exempelvis fetaost, tomatskivor, ett par oliver, örtsalt och peppar på är en höjdare till en god kopp te. Men visst kan man även äta sött ibland, det beror ju på hur hård man är när det gäller GI-tänkandet. Men det gäller nog också att tänka om, att inte tänka att sött=mysigt... Precis nu i kväll har jag gjort en GI-chokladkaka som vi avnjöt framför Robinson. Det är massor av ägg, mörk choklad och bara ett par matskedar (frukt-)socker i. Den är mäktig, kladdig och god och jag hade en stor klick vispgrädde till. Recept hittar du här: http://plus.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=16049&viewd=495 Jag använde varken nötter eller kokos i min. Dessutom halverade jag receptet just idag, då blev gräddningstiden kortare, cirka 10 minuter. Jättegod kaka, den triggar inte alls sötsuget heller. Ett annat tips är yoghurtglass, om du gillar yoghurt och glass vill säga... Mixa fet turkisk yoghurt (5 dl) med ett par-tre dl bär, jag brukar ta hallon&blåbär, de kan vara både färska och frysta. Det ska vara cirka 1 dl socker i också om jag inte minns fel. Jag har på sistone använt fruktsocker och i mindre mängd. Lägg detta i lämplig burk, frys in i tre timmar. Rör om ordentligt då och då under infrysningstiden. Kanongott!
Skrivet av    Cat med K & S

Lite deppig

Nej, problemet är kanske egentligen att jag är lite deppig just nu och att äta känns som det enda roliga, men så är det kanske inte. Just nu känns det inte som om det inte spelar någon roll om jag går ner i vikt eller ej, för jag sitter ju ändå bara hemma och har tråkigt! :-( Jag har inget jobb, så det som skiljer helgen från vardag är väl mest att då fikar jag ännu mer än vanligt, med gott samvete. Sedan 2001 har jag bara fått komma på 1 intervjuv!! Det känns så himla motigt just nu. Det finns sällan jobb i min bransch och söker jag närliggande jobb finns det alltid nån med rätt utbildning och erfarenhet, och säker jag jobb jag är överkvalificerad för så får jag ibland inte ens nått svar. Moment 22. Jag har sökt massor, men varje gång jag börjar hoppas blir jag besviken. Lite timjobb och frilans har jag haft, men nu har jag inte ens det. Kören jag var med i har bytt ledare och många har hoppat av. Jag tänkte börja efter föräldraledigheten igen nu, men det gav liksom ingenting. Jag vill ju att det ska vara utvecklande och kännas som jag lär mig något, att det blir på rätt nivå, annars känns det bara tråkigt. Har inte hittat något som känns kul. Jag skulle behöva någon fritidsaktivitet för just nu är jag liksom BARA arbetslös och mamma - och TJOCK! Äta är det enda roliga jag har, känns det som. Och typ inga vänner heller. Alla har fullt upp med sina karriärer och är framgångsrika (och vältränade) och har fullt upp med sitt. Det är bara jag som känner som att tåget har gått och jag blivit kvar, allt känns liksom trist just nu. Okej barnen har jag ju, och min man, men jag känner mig så himla isolerad och har inget kul att göra. Som nu när det är helg så vet vi inte vad vi ska hitta på. Allt är bara tråkigt! Städa och gå till lekparken, som alla andra dagar. Åka och handla kan vi ju lika gärna göra på vardagar när det inte är så mycket folk. Och nu vill jag knappt träffa några vänner heller för att jag skäms över att jag är så tjock och tråkig nuförtiden. Fast de har väl ändå inte tid. Det känns som jag väljer mellan att ha tråkigt och fika och ha tråkigt utan fika. Men som sagt så är det nog inte fikandet som är problemet utan att jag blivit så himla deppig och orkeslös. Och jag äter nog för att jag är nere, inte så att jag är nere för att jag inte får äta onyttiga saker, när jag tänker efter. Äsch, nu klarar det lite i alla fall, fattar vilken ända jag måste börja i.
Skrivet av    Cecilia

Tack för tips!

Åh, det låter som bra tips! Jag ska fixa fika till barnsången nästa vecka, du kanske har något bra \"ta med tips\" också? Vi åt Frödinge ostkaka igår. Hur onyttigt är det tror du? Lite mycket kolhydrater kanske? Men jag var duktig och tog fram osockrade jordgubbar till istället för grädde och sylt. Nej, nu måste jag rycka upp mig och städa upp lite leksaker och släpa mig ut till familjen i lekparken.
Skrivet av    Cecilia

Artiklar från Familjeliv