Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Toastmaster

Skrivet av Anonym
En god vän till mig ska gifta sig med sin stora kärlek nästa sommar. Det kommer att bli ett sagobröllop, eftersom deras kärlek nästan är overklig, har aldrig sett en kärlek som deras, den är otrolig! Jag är jätteglad att jag får vara en vän till honom, och numera även till henne, för jag lär mig massor av dem och kan gå hem och vara en bättre och lyckligare hustru, alltså får ju även jag ta del av deras lycka.

Men det jag vill fråga är VAD gör en toastmaster? Jag vet faktiskt inte det riktigt... Vilket ansvar ligger på den personen, vad ska man göra, vad ska man inte göra? Han har nämligen frågat om jag vill vara det. Eller han sa så här; "Vi behöver en toastmaster..." och så världens bredaste leende. Om de tror att jag fixar det och om de vill ha mig vill jag absolut ställa upp och göra det, men jag måste ju få veta vad det är.

Här borde väl finnas någon som vet???
Tack på förhand!
Svar på tråden: Toastmaster

Vår toastmaster

var med och gjorde våra sånghäften/festprogram. Han tog emot gästerna i festlokalen, utbringade en välkomstskål när vi anlände, talade om när det var dags att sätta sig till bords, höll koll på när det var dags för tal och informerade gästerna om maten, kaffe, tårta osv. Han höll även i snabbsvisor och allsånger. Men det är ju olika. Det bästa är nog att fråga vad som förväntas av dig :) Lycka till :)
Skrivet av    HElen

Finns info

på bröllopstorget där står detta: Toastmaster är den person som ansvarar för ordning, tempo och tid på festen. Toastmaster är en viktig person som under bröllopsmiddagen styr talen och presenterar dem i lämplig ordning och vid lämpligt tillfälle under middagen samt läser upp inkomna telegram. Toastmaster har ansvar för sången om brudparet inte valt att tilldela ansvaret för sången till någon annan person. Han skall också tillhandahålla ris eller annat alternativ efter vigseln utanför kyrkan till gästerna. Det är toastmasters uppgift att hissa flaggan på festplatsen innan brudparet kommer om sådan finns och han skall också utbringa en skål för brudparet när de anländer till festen. Under själva middagen är det bra om toastmaster har en liten klocka eller dyl. som han ringer i när han vill ha uppmärksamheten utan att helt ta över tillställningen förstås. För att underlätta för serveringspersonalen kan det vara bra att rådgöra med dem när det är bäst att hålla talen. På detta sätt slipper maten kallna eller glassen smälta under alltför långa tal. Brudparet bör utse och tillfråga en toastmaster senast ett halvår innan vigseln och festen. Innan själva bröllopsdagen bör brudparet tillsammans med toastmaster gå igenom alla hålltider på festen. Brudparet bör även tala om vad de förväntar sig av honom/henne samt informera om alla viktiga händelser under dagens gång. Den kvinnliga motsvarigheten till Toastmaster kallas för Toastmadame. Förr i tiden ansågs det att kvinnor hade en sådan svag röst så att de inte skulle kunna göra sig hörda, därför var det alltid en man som var toastmaster. Numera har tiderna gudskelov ändrats och idag kan en kvinna mycket väl inneha samma roll. Man har alltså inte både en toastmaster och toastmadame utan väljer antingen eller. I och för sig kan man säkert ha både och, men då måste de vara mycket samstämda.
Skrivet av    geo75 *gift 27/8-05*

Tusen tack till er båda!

Nu ska jag bestämma mig för om jag ror det i land på ett bra sätt eller inte... ! Men det ska jag väl klara :-) !?
Skrivet av    Anonym

Jag har varit det

och det var kul men det är bra att vara ordetligt förberedd. Man får ju sällan veta vilka som ska hålla tal innan, så det är ju svårt att förbereda. Min uppgift var att hålla koll på köket, så att ingen började prata när maten skulle in eller ut. Jag presenterade talarna, och då hade jag förberett lite kul saker att säga varje gång, kanske inte specifikt om gästen utan allmänt. Hittade färdiga tal på nätet som jag raljerade kring t ex. Jag bestämde när sånger skulle sjungas och tog upp dem, eller delegérade ut det till folk som jag visste kunde tänka sig att göra det. Hade även folk till hjälp som läste upp telegram och liknande. Kul om fler får synas. Så det man behöver göra är väl att förbereda sitt eget prat, så att det kan gå som en röd tråd genom middagen. Det är tryggast för en själv. Det var kul att vara toastmaster, men jobbigt också. Man kunde ju inte njuta av middagen direkt...
Skrivet av    Karinko (fru Karinko 28/1-06)

Tack för ditt svar också!

Jag ska ta mig en rejäl funderare och sedan prata mer med brudparet, för att höra vad de har tänkt sig också. Men jag ville ha lite kött på benen först, så att jag verkligen visste vad det var som väntades av mig!
Skrivet av    Anonym

Artiklar från Familjeliv