Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

ni med erfarenhet, please, hjälp mig!

Skrivet av kusin D
Min kusin har en son med dyslexi, han blir 8 år i november. De bor i ett annat land där man inte tar hand om sådana barn så bra som här i Sverige. Har ni några tips hur hon kan hjälpa honom hemma - med inlärning, läxor? osv. Tack!
Svar på tråden: ni med erfarenhet, please, hjälp mig!

Att..

läsa högt tillsammans helst något som han är intresserad av Först läser barnet sen den vuxne, spela in på band..läxor,Cd böcker finn ju också att köpa....finns säkert mera men kommer inte på något ....jo..Datorn är ju absolut inte fel,,,
Skrivet av    susett

Att läsa all läxa högt

Dvs all läxa som inte är ren lästräning ska den vuxne läsa för barnet. På så sätt blir det inte både lästräning och kunskapsinhämtning på samma gång. När det sen väl är lästräning så ska barnet läsa något som han tycker är roligt. Läsa regelbundet kanske 5 ggr/vecka och runt 10 minuter varje gång. Låt sonen lyssna på böcker så att han kan tycka det är roligt med böcker och inte utvecklar ett stort motstånd mot allt vad läsning innebär vilket vår son gjort. Det är iaf det jag tycker har fungerar bäst.
Skrivet av    Annette med Linnéa, Macke och Tess

några tips

Jag var själv dyslektiker när jag var mindre och fick ingen hjälp i skolan eftersom man var \"dum och lat\". Mina föräldrar satt och läste högt för mig, sedan fick jag läsa högt. Ett tips är att täcka den ena sidan i boken med färgat papper och att ha ett färgat papper som linjal under den rad man läser, just för att raderna inte skall blandas ihop. Sen är det att spela in ex. läsläxa på band och lyssna på. Skriva på datorn eftersom den markerar felstavade ord. Och givetvis att inte bli arg för att det går långsamt! Finns det något värre än att lyssna på tjat? Jag fick tex titta på det felstavade ordet och försöka komma på vad som var felstavat. ex. tita istället för titta. Träna på läten... Lycka till!
Skrivet av    Kram Gabba

Artiklar från Familjeliv