Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

17-årig kille, hur fri ska han få vara?

Skrivet av Morsan C
Hej alla tonårsföräldrar!

Min äldste son är nu 17 år och 3 månader. Jag undrar lite hur pass myvket frihet kontra "övervakning" nu tycker att vi ska ge honom? Hittills har vi sagt att vi vill veta vart han går och vem han är med. Det senaste året (ettan i gymnasiet) har han gått på fest en del men vi har sagt att vi inte vill att han är ute både fredag och lördag utan en av helgkvällarna. Är det för strängt?

När han gick i nian skulle han vara hemma senast ett på helgkvällar, i år har vi egentligen inte satt upp några tider men han vet att vi inte vill att han är borta längre än två. Har dock blivit tre en gång när han skulle hem från Saltsjöbaden och de missade bussen och fick vänta nästan en timme på nästa.

Vi vill inte att han dricker och det vet han, men jag misstänker (nästan helt säker) att han dricker en del ibland ändå, flera av hans kompisar gör det vet jag. Men han har inte kommit hem märkbart påverkad i alla fall.

Ni andra med 17-åriga killar, hur lever de? Hur pass mycket är de ute, hur sent får de vara borta, har ni några tider eller regler alls? Vad säger ni om alkohol, är det realistiskt att tro att en 17-årig gymnasist inte ska dricka alkohol alls? Hur sträng ska man vara egentligen? Nu har han pratat om att han vill åka själv till London i augusti några dagar med en kompis, ska han få det?

Hjälp, jag vet inget känns det som och om 9 månader blir han myndig och ska kunna stå på egna ben.
Svar på tråden: 17-årig kille, hur fri ska han få vara?

Fri och lycklig

Hej. Själv har jag en 13-årig tjej så jag har inte egna erfarenheter. Men jag känner som så att han är snart myndig. Och det är nog dags att han börjar lära sig sätta sina egna tiden och gränser. Det verkar som om du har en riktigt bra kille som faktiskt lyssnar och följer era regler.. så lita på att han har med sig allt ni föräldrar har gett och släpp fri.
Skrivet av    Mamsen_67

Min son, 17 ½

...har inga tider, det har han alltid skött själv. Han vet min inställning till alkohol, d v s att det inte är ok, och jag \"vet\" att han inte är helnykterist - men så länge han inte missköter sej tycker jag inte att jag kan lägga mej i! Han har aldrig kommit hem märkbart berusad (smugit in och lagt sej har han nog...), aldrig blivit drängfull eller otrevlig eller råkat i trubbel. Så, som sagt, så länge han sköter sej och sitt (orkar med skola och andra åtaganden) så lägger jag mej inte i, förutom med lite råd ibland... I och med att han visar att han kan ta ansvar får han väldigt stor frihet, men den skulle ryka tvärt om andra indikationer fanns! Och även om han är myncig snart så ska han fortsätta att leva ihop med oss andra i familjen, så göra hur han vill får han inte. Det får inte jag som är 38 heller, för den delen...
Skrivet av    Mia2+1

så vill jag också göra

jag försöker hålla det uppe med min dotter, att så länge hon har mobilen med och på, och kommer hem/hör av sig den tid vi kommit överens om, så får hon själv bedöma vad som är rätt och rimligt att göra.
Skrivet av    pola

Funkar bra med sonen

Men tyvärr inte alls med dotter, där är det bestämda tider som får gälla än så länge. Hoppas att det går att köra samma med henne, dock, jag gillar inte att vara diktatormorsa alls!
Skrivet av    Mia2+1

Stora barn

Jag tycker en sjuttonåring måste ha mycket frihet. Och rent faktiskt tror jag inte att du kan göra särskilt mycket för att stoppa honom heller, om han nu skulle vilja göra dumheter. Däremot tycker jag du ska fortsätta säga högt och tydligt vad du tycker och vad du står för, och det tror jag ändå betyder mycket för hans ställningstagande, och för att han ska våga säga nej t ex till alkohol. Vi har precis skaffat en lägenhet åt vår kille som fyller 18 om 3 månader. Vi bor en bit utanför stan och det blev svårt med allt skjutsande. Han är mogen och klok, och jag litar på honom helt och fullt, åtminstone tills han ger mig orsak att sluta med det. Och det har han inte gjort hittills. Det enda vi begär är att han svarar i sin mobil. Om han inte gör det, så åker vi till stan och kollar att allt är ok. Oavsett när på dygnet det skulle vara. Men läggtider, läxor och liknande är det många år sedan som vi lade oss i. Han kan vara uppe hela natten om han vill, men han måste ju alltid gå upp till skolan. Det har varit samma regel här hemma i många år. Och han är väldigt noga med sin skolgång, och han tränar hårt så alkohol är inte heller intressant för honom. Och jag hoppas han kan vänta ett par år till med det. Men jag har märkt ofta på mina barn hur mycket föräldrarans åsikter och ställningstaganden ändå betyder, fast dom såklart inte vill säga det högt. Jag har väldigt få regler och bestämmer nästan aldrig något vad gäller mina barn, inte heller dom mindre barnen (7 och 13). Jag berättar vad jag tycker är bäst och hur jag tycker att det ska vara, och sen får dom välja själv. Vissa saker går dock inte att bestämma bort, tex att man ska gå till skolan.
Skrivet av    mamma till tre

:)

när jag var 17 hade jag inga tider...tror itne många i den ålder har tider eller bestämda dagar på helgen dom får va ute osv...vissa 17 åringar dricker inte men många gör..tror att det blir mer spännande att dricka om han inte får vara på fest både fredag o lördag...kan tänka mej att det är väldigt jobbigt att vara förälder till tonårs barn vet själv hur jag var...helt fööörjävlig...bävar för den dagen jag själv sitter med dessa frågor..
Skrivet av    engeln

forts...

kom på attt när jag var 17 bodde ja inte ens hemma :P flyttade hemifrån när jag slutade 9:an pga gymn
Skrivet av    engeln

Bara han sköter skolan så

Alltså min dotter kommer ofta hem sent (inte alltid pga fester utan pga träning). Det viktiga är att hon hinner göra läxorna och kommer upp i tid till skolan. Alltså är det inte så lyckat med fest på söndag, däremot är fredag och lördag ok. Nu är hon intresserad av att sköta skolan och vill gärna sova länge, så iom detta ordnar sig tider automatiskt under terminstid. Däremot är vi emot alkohol, men vet ju inte vad hon gör när hon är ute med kompisarna. Hon har dock inte kommit hem berusad. Mobilen är ett bekymmer. Hon har med den men svarar inte. Hon glömmer den i jackan i tamburen ... Sista vanliga bussen går vid 12-tiden så senare än det, då vill jag att hon ringer. Hemma hos en kompis kan hon stanna längre. Kan inte fatta att en 18-åring ska vara myndig och klara sig själv. Men det gör de ju inte heller, vi måste försörja dem tills de gått ur gymnasiet.
Skrivet av    Kajan

Artiklar från Familjeliv