Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hovrätten snart...

Skrivet av Blue/Benji
Hej igen...Det var längesedan...

Hoppas att jag äntligen kan finna tid igen att skriva här.

Jag skriver bara rätt ut i luften nu vad som händer. Kanske någon förstår ngt från mina rader sedan sist jag var här och skrev....

Min f d man, barnens pappa, överklagar hela tiden i väntan på huvudförhandling i hovrätten. Han överklagar tingsrättens interimistiska beslut, twice! De beslöt i juni 2004.

Hovrätten nekar honom mer umgänge. Tingsrätten gav x umgänge med barnen 5 dagar var 14 dag. Detta beslöt tingsrätten. Hovrätten vill inte ge honom mer. X gjorde bort sig totalt i tingsrätten, men jag gav positivt svar till domaren då han frågade om x kunde ha ytterligare en dag till i umgänget med barnen. X ville bara ha 50/50, eller ha största boendet. Inget gick igenom, utom domarens förslag, som jag sa ja till.

Idag undrar jag om jag gjorde rätt. Sonen har problem i skolan, vilket jag tycker har förvärrats då han är fler dagar hos sin pappa. Det innebär ju att jag ok till fler skitsnackardagar för x, vilket innebär att barnen får höra: att mamma är psykiskt sjuk, att hon skall spärras in på sjukhus, och att hela klanen som x tillhör via släktskap, snackar skit om mig. Inget positivt för barnen.

Barnen kan inte förstå, och inte alltid minnas vad som hänt, då de var ngr år mindre, men det gör jag, så jag släpper aldrig till 50/50 igen.

Semesteravtal för detta året har hovrätten hjälpt oss med nu, resten av våra storhelgsförslag, x och mitt, kommer förmodligen upp vid hovrättsförhandlingen. Semesterveckorna föll väl ut, barnen blev nöjda, jag också, men troligen inte x, beroende på hur hovrätten skriver i sitt beslut. Citat: Barnen skall inte behöva vara ifrån sin mamma en längre tid därför dömmer de si och så, o s v. X har alltså fått 14 dagar x 2 i semester med barnen. Jag har bett om 3 veckor, vilket jag fick tillsammans med barnen. Jag är fullt nöjd. 2 veckor, + 1 senare. Barnen blev glada!

Hur eller hur, så surar nog x samman, då jag kommer att ha sista semesterveckan i augusti, som hovrätten godkänt, och vilket innebär att jag har först en vecka umgänge, sedan en veckas semester, sen umgänge en vecka igen, + en halv vecka till, först sedan får x barnen till sig igen. Alltså under 3 1/2 vecka kommer x inte att ha barnen. (han får gärna ringa för att tala med barnen, gärna träffa dem också, men x vill ju inte tala med mig, så det lär inte bli ngt med det. Det kommer han ju att som vanligt skylla på mig, att barnen inte får träffa honom på 3 1/2 vecka. Han kan ju aldrig säga som det är, att han är anledningen till att de inte träffar honom under den tiden. Hans agerande och beslut ställer han mig till svars för, inför barnen. Det har han alltid gjort. Han hälsar fortfarande inte på mig, vilket barnen alltid kommer att vara ledsna över.

X har nu, efter beslutet från hovrätten ang semestern, yrkat 5 veckors semester i rad med barnen. Jag blir så trött, vilket innebär att jag får bekosta ytterligare ett brev, minst, från min advokat. Det finns ett mönster...

Min advokat (jag har misstänkt det hela tiden, då jag vet att x vill ruinera mig, för jag är "fattig", han "rik") misstänker att x försöker göra så att min rättshjälp går ut efter 100 timmar. Han skickar brev på brev via advokat med frågor, överklagande och en massa annat, istället för att tala med mig, försöka reda ut problem.

Kan jag begära att x får betala mina rättshjälpskostnader då han håller på så här?

Jag vill ha till samtal med x, men han vägrar. Detta har nu hållt på i en 3-4 år, och han vägrar bestämt.

Är det ok att dra allt till hovrätt, att kommunicera via advokater hela tiden för minsta lilla fis?

Jag vet inte vad jag ska göra....Malinau, du har gett mig många goda råd och tips. Många andra också. Hoppas att någon finns här och orkar svara....

Kan någon hjälpa mig med råd?
Svar på tråden: Hovrätten snart...

Hej där!

Kul att se dig igen. Som person alltså, inte ditt ständiga pågående ärende, för det hoppas jag tar slut någon gång! Du undrar om du gjorde rätt. Det finns inget facit i livet tyvärr och vid varje tillfälle gör man det man tror är rätt då. När facit väl kommer så kan man ju bara vara vettig nog att inse att beslutet kanske inte var det bästa och göra sitt bästa för att rätta till det. Om din son mår dåligt och har det jobbigt i skolan, så är ju det något som de vuxna där också måste vara medvetna om. När en förälder, som ditt ex, ständigt talar illa om dig som är barnets älskade mor, så gör han dem illa. Personligen anser jag att det är psykiskt misshandel. I Föräldrabalken står det: ”Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling.” Det är svårt att bevisa så subtila saker som psykiskt misshandel, det som i lagen alltså skulle kunna ses som ”kränkande behandling”. Ganska ofta krävs någon fysiskt koppling för att det ska bli konkret. Men med stöd från skolan kanske man kan få till tillräckliga bevis för att pappan faktiskt kränker sonen med sina ständiga uttalanden och gör det jobbigt för honom. I en utredning kan sonen mycket väl höras och då kan det också framgå hur han mår och varför. Det som krävs är att det är professionella människor som tar reda på det. Så till ditt ex ruineringskampanj som självklart är förkastlig. Visst finns det saker att göra. Advokater är inte alltid så benägna att kontakta varandra om att diskutera vapenvila, behärskning i stämningar och korrespondens etc., men det finns de som har mod och förmåga och som lyckas. Frågan är där hur din advokat är. Den jag hade, var sådan, dock inte motpartens. Hon var den sorten som skrattar hela vägen till banken istället för att se till ett barns bästa, en sådan som borde pyssla med mål om cykelstölder istället för mål om människor. Du har möjlighet att låta honom stå för dina rättegångskostnader i någon omfattning, ja. Detta gäller om rätten kan anse att han genom försummelse eller vårdslöshet eller genom att påstå eller invända om saker som han borde inse inte håller, vållat kostnader för dig. Rättegångsbalken, 18 kap. 6 §. Jag har inte läst prejudikat om detta, så du måste självklart kolla detta med din advokat som naturligtvis vet bättre om hur detta praktiseras. Jag vet dock de som lyckats. Rätten kan självmant besluta om det utan yrkande, men om din advokat tycker att det är en bra idé, så bör ni yrka det. Hans beteende orsakar inte heller bara dig kostnader, det orsakar samhället kostnader i onödan. Därför kunde det kanske vara angeläget för rätten att markera att hans framfart drabbar hans plånbok. En litet bakslag på hans ruineringskampanj kanske kan få honom att hejda sig. Låt oss hoppas! Önskar dig en trevlig sommar trots allt!
Skrivet av    Malinau

Tack för omtanke :)

Hej Malinau! Jag måste då säga: -Du vet och har varit med om en massa som jag stått och står inför. Jag hoppas att du mår bra idag, och att allt är över. Tror jag frågat dig förr, men jag gissar att du gick vidare starkare än någonsin.Önskar att allt fanns bakom oss också. Vet ju inte hur länge och många gånger han får lov att överklaga. Min advokat är en fantastisk människa när det gäller välmåendet över mina barn och mig, o s v. Hon är kylan själv i rätten. Att pappa försöker ruinera mig, har nog gått upp för henne lite senare än för mig. Jag som varit gift med pappan, och hans släkt, vet ju vad han och f d släkten går för, därav skilsmässa. Däremot är hans advokat som du säger, går gladeligen trallandes till banken för att ta de pengar som han gladeligen ger henne :) bara jag har det svårt. Det verkar få kosta vad det vill, för han ser inte att tingsrätt och hovrätt gjort rätt, utan det är för att jag är MAMMA, som jag har haft ljus över oss, och han mörker. Han inser inte, efter flera försök, att han förlorat process efter process p g a sitt misshandlande beteende. Min advokat säger att man kan yrka att motparten betalar viss del av kostnaderna, men att det kan vara svårt. Självklart kommer vi att tala om och kring detta. Sonens fröken kommer att infinna sig i hovrätten, och hon har jag begärt in som vittne, och hon kommer inte att skräda orden om hur sonen mår över konflikten mellan mamma och pappa. Socialen är hörd i tingsrätten, där de talade om barnen, vad de sagt, hur illa det kan gå för barnen psykiskt, personlighetförändringar, o s v, om konflikten fortsätter. Socialen ville pappa återkalla till hovrätten, men det nekade de till, då de redn är hörda. Min f d pojkvän kommer att höras igen, då han fortfarande finns i barnens och min närhet, då vi fortfarande är nära vänner. Han kan bekräfta att jag inte är en svår person att ha att göra med. Jag är den bästa jag vetv :) (skämt!). Önskar dig en finemang sommar, och hoppas att det blir många bad och mycket sol! Hör av mig så snart jag kan. Tack än en gång för att du ville ge stöd och tanke åt oss.
Skrivet av    Blue/Benji

Artiklar från Familjeliv