Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är orolig och vill fråga er...

Skrivet av Maria
om kramper.

Jag har en dotter på 5 månader som har vid ett par tillfällen krampat i ett par sekunder, det har varit precis vid insomning. Sedan sover hon hur lugnt som helst. Det har hänt 3 ggr och det har varit ca 1 vecka mellan gångerna.
Är detta något ni känner igen? Jag har varit i kontakt med en neurolog tidigare, för att hon hade ganska mycket ofarliga sömnryckningar när hon sov. Då kollade de henne med EEG, men de hittade inget då. Dessa ryckningar försvann då hon var ca 3 månder.

Mycket tacksam om ni vill svara vad ni tror.

Maria
Svar på tråden: Är orolig och vill fråga er...

Jag skulle absolut

ta kontakt med neurologen igen. Att få kramper är inte normalt för ett helt friskt barn. Du frågade om man kände igen sig, och det gör jag i och för sig inte; vår H fick epilepsi i somras, när han var två år och fyra månader gammal. Innan dess hade han inte ens haft en feberkramp eller något annat som skulle kunna tyda på epilepsi, utan den kom utan minsta förvarning. Det är möjligt att man kan få kramper oprovocerat utan att det klassas som epilepsi, men det vet jag i så fall alldeles för lite om för att uttala mig om. Hur som helst finns det ingen anledning att låta bli att utreda orsaken till kramperna. Hoppas att det går bra för er, och att du oroar dig i onödan, men kolla upp det i alla fall.
Skrivet av    Bibi

Tillägg

När H har legat på sjukhus, har det diskuterats mycket kring alla ryckningar och rörelser han gjort i sömnen. \"Det är kanske vanliga sömnryckningar\" har sjukhuspersonalen ofta påpekat, medan vi har hävdat att det har med hans epilepsi att göra, även om det inte varit regelrätta kramper. Nu när han har en medicin som gjort honom krampfri i tre månader, så märker vi inte alls av samma rörelser under sömnen, utan han ligger betydligt mer stilla och lugnt och sover. Man kan också ha epilepsi fast man inte kunnat se något på ett EEG. Det här är säkert inget du ville höra, men jag tror dessvärre att din oro kan vara befogad. Som sagt, ta kontakt med neurologen igen. Det positiva är ändå att OM det skulle vara epilepsi, så finns det ju mediciner som kan hjälpa (även om det kan ta tid att hitta rätt medicin och rätt dos). Lycka till!
Skrivet av    Bibi

fast jag har faktiskt en bekant....

...vars son hade kramper ett par gånger som bebis vid insomnandet men det var inte epilepsi och helt ofarligt. Någon vettig förklaring fick de väl aldrig men kramperna växte bort med tiden.
Skrivet av    Aase

Artiklar från Familjeliv