Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

För mycket mjölk?

Skrivet av Ylva, Saga 0304 & Svante 0505
Undrar om någon vet om det kan vara så att min lille Svante får för mycket mjölk?

Han kräker nämligen i princip efter varje amning men kan några minuter efter vilja amma igen... Han ammas fritt och ganska ofta. Dagtid är det iallafall varannan timme och på kvällarna sitter jag mest hela tiden tycker jag ;) hinner knappt sluta förrän jag börjar igen nästan (vilket absolut inte är något problem för mig). Nattetid är det mer sällan 3-4 timmar mellan (vilket orsakar ett annat problem att brösten alltid är spända och gör ont nattetid). Är det så att han ammas för mycket tror ni? Jag ger bröstet när jag tror han vill ha det och det är ytterst sällan han tackar nej :)han kräker både "färska kräkningar" och gryniga. Han har gått upp bra sedan födelsen och vägde sist vi var på bvc 5105gr 57,5 cm(4155gr 55 cm) skall jag begränsa amningen på något sätt?
Svar på tråden: För mycket mjölk?

Nej, begränsa inte amningen!

Man kan inte amma för ofta , och bebisar kan inte få för mycket mjölk. Det där är en gammal seglivad myt som man tyvärr fortfarande får höra, särskilt från folk i de äldre generationerna :-) Fortsätt att erbjuda bröstet helt fritt och utan begränsningar. Strunta i klockan! Din lille kille vet bäst själv när han behöver få amma och han styr själv sitt mjölkintag jättebra. Överskottskräkningar är mycket vanliga och de är helt ofarliga, så länge barnet ökar bra i vikt och det gör ju din lille kille, han går ju upp jättefint i vikt! Kräkningarna betyder inte att han får för mycket utan de beror på att den s k övre magmunnen högst upp i magsäcken inte sluter riktigt tätt hos många spädbarn, så att en del av maginnehållet kommer lätt upp igen. Så du behöver inte alls begränsa amningen. Tänk på att amning är mer än enbart mat, det är ju också ett sätt för barnet att få tröst, närhet och trygghet. Därför kan en bebis vilja amma ofta utan att vara hungrig. Och bebisarna brukar efter en tid lära sig att reglera sin sugteknik vid bröstet beroende på hur pass hungriga de är. Är de mest sugna på att tröstsnutta så äter de inte lika mycket.
Skrivet av    Kattis

Tack :)

vad jag blir glad! Pratade med min bvc ssk imorse och hon tyckte nämligen att jag skulle låta det gå 3-4 timmar mellan amningarna :( Känns inget bra alls och idag har vi inte ammat så ofta som vanligt men oftare än var 3-4:e timma men jag vill kunna amma så ofta han vill. Känns skönt att höra att det är \"ok\", så att kräkningarna inte beror på det. Vill ju bara hans bästa.
Skrivet av    Ylva, Saga 0304 & Svante 0505

Jag hade samma !!

Mina båda killar har varit duktiga på att suga o jag har haft en JÄTTEproduktion. Detta orsakade både mjölkstockning o en bröstinflamation. Jag gjorde följande sist.... ammade så mycket Axel ville men höll mig till ett bröst i 5 timmar så det var ca 3-4ggr på samma bröst. Det bröstet som inte ammades använde jag Apotekets uppsamlare på så fort den spände den hjäpler att få väck spänningen i trycket släppper ! För att lättare klara natten satte jag en ylle filt under lakanet det gjorde att det inte blev kallt under en när man läckte kändes inte att man läckte o det blev oxå sugccesivt bättre. Skulle bröstet som ammas oxå spänna är det att sätta uppsamlaren där oxå . på 1-2 veckor fick jag rätt på det Det är ju jobbigt att inte få rätt på det Lycka till !!!
Skrivet av    trollmamma med Tor o Axel

Det låter

helt normalt att amma så ofta. Jag ammade också minst varannan timme. Lyssna på din son och din mammainstinkt. Man kan inte amma för mycket :-) Om du begränsar amningen är risken att han är så hungrig och ivrig att han får i sig mer luft vid amningen och kanske får ont i magen. Produktionen kommer att ställa in sig på ditt barns behov snart!
Skrivet av    Zukits med Filip 18/6

Vad tröttsamt...

...att det fortfarande finns så okunniga bvc-sköterskor, som lever kvar i det förgångna med krav på schemastyrd amning. Fortsätt du att följa dina instinkter och lyssna på ditt barn, han visar dig vad han behöver !
Skrivet av    Kattis

Artiklar från Familjeliv