Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Läs och skrivsvårigheter

Skrivet av mamman
Går det under detta snack?

Min dotter, 14 år, bytte lärare vid jul, nu mötte vi (jag och dottern) honom på stan och han hejdade oss, utan att tala om vem han ens var, och sa att min dotter har läs och skrivsvårigheter.
Han hade tagit in henne på ett annat rum, låtit henne läsa 2 sidor ur en bok där hon sedan hade bytt ut ordet "kan" mot "kunde" eller tvärtom, minns inte vilket han sa.

Av detta hade han "sett" att hon har läs och skrivsvårigheter.
Han sa att hon skulle läsa mer, men hon läser, dag som natt, redan..

Är det så här de ställer en diagnos om detta, genom att man läser två sidor?
Ingen har någonsin ens antytt något åt detta håll, men så har hon också haft riktigt dåliga lärare, vissa år, så visst skulle de ha missat både det ena och andra.

Hur får jag detta fastställt, om hon har läs och skrivsvårigheter?
Vad kan jag göra för att hjälpa henne?
Svar på tråden: Läs och skrivsvårigheter

Nej det är inte så man gör

men han kanske har sett andra saker under lektionerna som gjort honom misstänksam och att han tagit in henne och tyckt att hans misstankar blivit bekräftade. Skolan ska skicka en remiss till logoped som utreder om dottern har läs och skrivsvårigheter. Det finns tester som skolan kan (ska?) göra innan för att ha ett underlag att skicka till logopeden. Min son testade sig precis och undersökningen hos logopeden tog lite drygt 3 timmar innan hon konstaterade att han hade dyslexi och hade gjort en lista på förslag till åtgärder.
Skrivet av    Maria med 3, bf 7/7

Nej

För det första så kan inte en lärare ställa en diagnos. Det gör en som är utbildad på området! Det låter jättekonstigt det du berättar om. Har inte du eller flickans tidigare lärare reagerat förrut? Alltså vi fick en diagnos när pojken var 13 menjag har misstänkt något sen ettan! Jag skulle ställa läraren mot väggen och be om ett möte angående detta, gärna med en speciallärare från skolan närvarande.
Skrivet av    ~Trixie~

Oprofessionellt

av den läraren. Sånt tas upp på ett förbestämt möte. Vilken utbildning hade han då? Begär ett möte med honom och någon kunnig kanske specialpedagog, ni måste ju kunna få svar på era frågor. Sedan skulle jag nog kontakta skolledningen också- det är allvarligt att slänga ur sig diagnoser utan att ha befogenhet för att testa barnen och i vilket fall som helst så gör man det inte på stan!
Skrivet av    Anonym

Artiklar från Familjeliv