Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Pott och bajsfråga

Skrivet av Cecilia m Gustaf & Emma
Gustaf har gått på pottan och toaletten och kissat ett bra tag. Så han är i princip kiss-torr på dagarna. Han får dock ha blöja när han sover på natten och sover middag.

Igår gick han och bajsade på pottan för första gången i sitt lilla liv. Innan dess har han alltid velat ha blöja när han bajsar. Vi har inte lyckats få honom att bajsa på pottan innan.

Tilläggas kan att han är väldigt hård i magen och det tar ett tag för honom att få ut det och då behöver han liksom springa runt lite och sen vara själv.

Men jag fick ett tips om att hänga upp paket i handdukshängaren och sen förklara att om han bajsar på pottan eller toaletten så får han ett paket.

Så igår på själva midsommarafton - så kom han plötsligt springande på kvällen och sa att han bajsat på pottan och mycket riktigt.....han fick sitt paket och var mycket nöjd med detta. Han visste precis varför han fick paketet och man riktigt såg att han var nöjd med sig själv att han bajsat på pottan.

Nu till idag då:.....han kom nu på kvällen och sa att han var bajsnödig och då sa vi om du går på pottan eller toaletten och bajsar så får du ju ett paket. Men se den gick han inte på idag.....:(

Vi trugade lite men han ville ha blöja, han sa:
- Idag vill jag inte ha något paket då.

Så blöjan åkte på och han bajsade....han är inte det minsta ledsen över att han inte fick paket...:(

Nu till min fråga:
Vad tror ni ska vi vägra sätta på honom blöja nu när både han och vi VET att han kan gå och bajsa på pottan/toaletten?
Eller ska vi ge efter och sätta på blöja när han vill?.

Jag vill ju inte att det här med bajseriet ska bli för traumatiskt då kanske det låser sig helt för honom.....

Lite rådvill....vad tycker ni?

Tacksam för svar
Svar på tråden: Pott och bajsfråga

tycker nog man kan peppa och uppmuntra

till pottan/toaletten först och försöka \"övertala\" barnet Men naturligtvis inte till den gräns att han blir ledsen. Men visst tycker jag man ska peppa och försöka
Skrivet av    Lisa

Jag vet inte hur gammal...

Gustaf är. Min tjej blir 4 i augusti och hon är blöjfri sen ett år tillbaka, både på dagen och natten. Men bajsa, det gör hon i blöjan. Det är en jobbig sits att vara i, för nu har vi kommit in i nåt som blivit rutin, frågan om hon ska bajsa på pottan...osv. Har även försökt med åtråvärda mutor, men icke. Så jag tog kontakt med bvc häromdagen. Rådet var att försöka ta tag i detta i lugn och ro under semestern. Ungefär så här: Första veckan (vi har börjat redan nu iofs): Nämn inte potta eller toalett när hon vill bajsa, fråga inte, prata inte om det. Bara säg jaha och sätt på henne blöjan. Andra veckan (cirka) se till att hon bajsar i \"rätt rum\", alltså i blöjan men inne på toaletten. Det är en konflikt som vi kommer att få här hemma :/ Förhoppningsvis ska hon börja undra varför vi inte diskuterar eller pratar om detta längre och själv komma på att hon kanske skulle ta och prova. Vi skulle absolut inte tvinga henne att göra det utan blöja, för enl psykologen så kommer hon att göra det när hon är mogen. Det kan nog bli en väldig låsning om man tvingar dem till något. Det här var lite om hur vi har det...*kram*
Skrivet av    LenaH m Michelle01&Tove03

För oss

gick det så lång att vi var tvungna att kontakta en tarmmottagning för problemen bajseriet och blöjor. Med facit i hand var vi alldeles för veliga när vår dotter skulle börja bajsa på toa. På mottagningen sa sköterskan att är man kisstorr är man bajstorr också. Ta kommandot över bajsfrågan, låt inte barnen bestämma. Ni är föräldrar och vet bäst. Ta bort blöjorna bara.
Skrivet av    pia

Ta det lugnt.

Pressa inte fram, han verkar inte vara mogen att sluta ännu, så vänta ett tag. Plötsligt en dag så tar han beslutet själv. Det kan gå på en dag till en annan. Så vänta tills han själv säger till.
Skrivet av    Chatterine

Artiklar från Familjeliv