Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur fungerar underhåll?

Skrivet av Vilse i djungeln
Om man har barnen 50/50 så får den som tjänar mindre än den andre Underhållsstöd från försäkringskassan, det har jag förstått.
Men om vi nu ändrar så en har barnen mer ex 60/40, hur blir det då? Ska den som bara få har barnen 40% betala till den såom får ha dem mer då? Eller är det bara när någon har dem 100% som man betalar underhåll till den andre?
Hittar inget på forsakringskassan.se om detta.
Någon som vet?

Barn kostar så nog förstår jag att den som har dem mer borde få lite mer att röra sig mer för dem, emn låt säga att pappan nu får barnen mer än mig och jag tjänar inte ens hälften av vad han gör, hur blir det då?

Så har jag fått en känsla av att pappan, som är den snålaste som går i ett par skor i denna världen och räknar varje öre i varje sammanhang, slåss för barnen i ekonomiskt syfte. För att inte måsta betal aunderhåll till mig, utan själv få det av mig. Han är som sagt väldigt inriktad på pengar, i alla sammanhang. Jag tänker på barnen och vill att de får det så bra det är möjligt och bryr mig inte om pengarna i det här fallet alls. Men det är bra att veta hur det ligger till.
Svar på tråden: Hur fungerar underhåll?

Underhåll

Här hittar du kanske svar på dina frågor http://www.sos.se/Socialtj/indfam/fr_svar_ub/index.htm
Skrivet av    angelweiss

Tack

Oj, vilken djungel, men jättetack för svar, nu har man något att bita i en stund.
Skrivet av    Vilse

hade det som du...

mitt ex ville med absolut ha barnen pga att han skulle tjäna på det ekonomiskt...han trodde på allvar att hans underhåll gick till nya kläder till MEJ... men jag fintade bort honom genom att erbjuda honom att slippa betala en krona i underhåll, men ändå bar ha dom varannan helg ...då blev han nöjd, jag nöjd för han slutade hota om vvboende....försäkringskassan o många andra idiotförklarade mej som har rätt till en viss summa pengar men för mig var barnens välbefinnande o trygghet här hemma hos en föräldrer som vill ha dom för att DE är så underbara, inte för att få pengar för dom....nu har vi en bra relation, mitt ex slipper betala och jag får ha dom hur mkt jag vill......
Skrivet av    json

Toppen

: ) Fram för fler som du! Det här ska jag ha i åtanke.
Skrivet av    Vilse

ja har man bara råd till det så...

alla kan ju inte kanske klara ut det som jag gjorde, för alla har inte ekonomisk möjlighet till det, men jag har det samt att jag har en sambo som gärna tar ansvar för barnen, så därför funkar det....och jag kan verkligen rekommendera det, eftersom man då tar bort distraherande saker som pengar från hur man verkligen känner för sina barn....mitt ex har ju klart o tydligt visat hur ointresserad ha nvar av vårdnaden när jag tog bort att han behövde betala....hade han älskat barnen o velat ha dom hade han ju sagt att ha nvill betala eller att det inte handlar om pengar utan att vilja ha dom men det visste vi hela tiden att det inte var så, han bara låtsades för att slippa betala...
Skrivet av    json

men vad händer om..

det skulle ta slut mellan dig o din sambo?..skulle du då leta upp en ny försörjare snabbt som ögat eller skulle du då anse att pappan helt plötsöigt skall hjälpa till med försörjningen med allt vad det innebär med bråk o osämja..
Skrivet av    Ellen _ _ _

nja så enkelt är det väl inte...

haha det lät som om jag letar sambos på kriterier vad de tjänar så mina barn blir försörjda:-) mne nej jag tog det beslutet när jag blev fast anställd (innan tjänade jag bara 4000 i månaden och då hade jag inte råd att knappt betala hyran) nu har jag en bra inkomst och kan utan större svårigheter försörja mej o mina barn så mitt val blir att göra rätt för mig, dvs jag gör det jag kan ekonomiskt för mina barn, sen att pappan inte vill /orkar/ väljer lägga pengar på rockkonserter mm är hans problem och kan ju få stå för det när barnen blir stora o undrar.... det bästa skulle vara att han ville betala och om så inte till mig men sätta in pengarna på ett särskilt konto som barnen får tillgång till när dom är 18...det lbir fina tusenlappar ju, men det vill han inte heller...han vill hellre då \"ta\" dom varannan vecka ha nhar ett rum till dom o de kan äta mackor den veckan o han har \"sparat 2346kr på att \"ha\" dom....då väljer jag hellre att beålla dom hemma där dom vill vara och där dom är välkomna av annat än ekonomiska skäl nämligen kärlek....och nej jag kan inte sätta press att pappan ska vid en ev framtida separation börja betala...men det ska mkt till innan jag kräver pengar av honom hellre kramar jag vatten ur en sten!
Skrivet av    json

oki..

tänkte bara på ditt första inlägg om att om du blev ensamstående så skulle du behöva underhållet men eftersom du var sambo nu så klarar du försörjningen bra eftersom din sambo hade bra lön..men nu är det alltså inte så utan du skulle klara dig utan underhållet även som ensamstående..
Skrivet av    Ellen _ _ _

Artiklar från Familjeliv