Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barn och sorg-tips?

Skrivet av ise...lite trasig idag
Plötsligt slog det mig att jag faktiskt måste tänka till om hur vi ska hantera döttrarnas sorg då morfar dör. De vet att morfar är svårt sjuk-men vi har inte pratat om döden. Jag tror på naturlighet och har inte svårt för att visa sorg. Än så länge har de inte frågat om morfar kommer dö, så vi har inte tagit upp det. Vi pratar ofta om att morfar är väldigt sjuk och de ser mig ju också gråta. Minstingen som är 21 månader förstår väl inte så mycket mer än att morfar är sjuk och att mamma är ledsen. De två större däremot är redan nu starkt påverkade av att deras morfar ligger på sjukhus (3 1/2 och 5 år är tjejerna). Jag har ju inte fått några uppgifter om hur lång tid min pappa har kvar, men känner att jag vill vara förberedd. Tror att jag kommer att ha det så jobbigt själv när han väl dör att jag då måste ha tänkt lite runt hur vi kan prata med flickorna. Lästips, tankar och egna erfarenheter-hjälp mig någon?!

Svar på tråden: Barn och sorg-tips?

Samma situation

är vi i. Min mamma har obotlig cancer. Vi vet inte hur länge hon kan tänkas leva. Hon har levt med den domen i snart 4 år nu. För ett par månader sedan blev hon plötsligt sämre, hon ligger bara och behöver hjälp med det mesta. Vår son är 4,5 år, dottern endast 11 månader. Mormor var här och skötte sonen 2-3 ggr/vecka så länge hon orkade, ännu i februari var hon här. Hon har ägnat honom mycket tid ända sedan han var nyfödd och sonen älskade att leka med mormor. Nu hälsar vi naturligtvis på henne och sonen tycker alltid att det är roligt att åka dit. Men han säger saker som \"jag vill leka med mormor\" osv., och man märker att han blir rastlös och irriterad då vi är där eftersom mormor inte kan leka med honom. Han säger ofta åt henne att \"då du blir frisk ska vi...\". Vi har bara berättat för honom att mormor är mycker sjuk. Han har frågat om hon alltid kommer att vara det och då har jag svarat nåt i stil med \"det kan hända\". Eftersom barn i den åldern inte har nån direkt tidsuppfattning så har jag inte berättat mera, tänkte ta det an efter. Att mormor skall dö kommer jag inte att berätta förrän det sker, eftersom han är för liten för att förstå vad döden innebär. Däremot har vi läst boken om herr Muffin utan att desto mera diskutera saken. Jag vill dessutom inte prata om saken så mycket före eftersom jag kan tänka mig att han börjar ställa jobbiga frågor till mormor i så fall och det tror jag inte hon orkar med.
Skrivet av    Carola

Sommarlandet - en berättelse om hopp

av Eyvind Skeie. Såg att ditt inlägg var lite gammalt, men du kanske läser det ändå. Den boken kan åtminstone vara bra för din äldsta dotter. Den har jag läst för vår 4-åriga dotter som förlorat sin lillebror och snart sin morfar. Det är en kristen bok, men även om man inte tror på gud är det en väldigt vacker berättelse om hur det kan vara att dö. Vår dotter drar själv paralleller till Bröderna Lejonhjärta (hon är ganska brådmogen). En annan bok som verkar bra och kanske kan passa en 3,5 åring, men som jag själv inte har läst är Grodan och fågelsången av Max Velthuijs Rädda Barnen har också en del mer faktainriktade böcker för föräldrar till barn i sorg. Titta på www.rb.se Min pappa är också sjuk, han har varit sjuk till och från i 5 år nu, men nu har han förmodligen bara någon vecka kvar, vi ser de tydliga tecknen. Tidigare svarade jag bara helt ärligt när vår dotter frågade, nu för jag det lite mer på tal själv. Mest för att vi tillbringar mycket tid där och mycket av min och mina syskons tid går åt att sköta honom och hjälpa mamma. Har pratat med en psykolog om det. Hon säger att man inte behöver säga till barnen rakt ut att morfar ska dö. Jag har dock gjort det. En dag sa vår dotter att pappa hostade precis som skorpan i Bröderna Lejonhjärta och jag sa att han har nästan samma sjukdom. Hon tänkte en stund, så sa hon; men skorpan dog ju? Jag svarade att det ska morfar också göra. Hon tänkte direkt på att mormor blir ensam kvar, inte så mycket på döden i sig. Därefter har jag dock hört henne säga flera gånger till sina kompisar att hennes morfar är sjuk och ska dö. Antar att de har liknande sorgeprocess som vi och ett behov att prata om det. Många kramar Elin
Skrivet av    Elin

Artiklar från Familjeliv