Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ska börja med att säga att jag

Skrivet av Elisha
tror att otroligt mycket hos barnen är uppfostran, men en intressant sak måste jag berätta. När lillen gick på dagis så berättade ena fröken att när det kom flygplan över oss (gör det ofta där vi bor) så tittade alltid killarna upp och tjejerna fortsatte leka. Kan någon reda ut det här? :) Jag tycker ju att alla ungar borde vara nyfikna.
Svar på tråden: Ska börja med att säga att jag

Kanske inte fröknarna

såg att flickorna också tittade för att de inte trodde att de ville titta... Jag har hört liknande argument innan, och jag tror inte på dem.
Skrivet av    Sol

Min teori

jag tror att fröken hade bestämt sig för att det skulle finnas en skillnad och så hade hon noterat den här vid ngt tillfälle och sedan lade hon bara märke till de gånger som stämde med hennes teori....
Skrivet av    seven

Nej det tror jag inte, för

de hade ju noterat att det alltid var likadant. Inte för att jag tror att 100 % av tjejerna aldrig tittade, men det är intressant att killarna alltid stannade upp när något flög över och det gjorde inte tjejerna.
Skrivet av    Elisha

Hos dagmamman kolla alla barn...

Jag tror att det handlar om uppmuntran. Om man uppmuntrar barn när de frågar om vad det är som låter, så fortsätter de att vara intresserade, om man inte bemöter deras intresse så får de signalen att det inte är något att bry sig om. Hos dagmamman kollar iaf alla barnen på flygplanen, inte bara pojkarna!
Skrivet av    Ylva m F, v 23

Även här

kan det handla om \"uppfostran\". Redan från tidig ålder tror jag att man är mer benägen att tala om för killar när det kommer ett fordon förbi. \"Titta en lastbil\" osv... Tror jag alltså (och naturligtvis inte att det gäller alla).
Skrivet av    fru_Bill

Kan det vara genetiskt? (rörigt inlägg)

Om alla pojkar intresserar sig för motorljud, är det då genetiskt? För redan på stenåldern gjorde de ju det - eller? Eller skulle detta genetiska intresse ha nästlat sig in i våra gener de senaste 100 åren? Eller så kan vi vända på det. Min son tycker det är kul med bilar, grävskopor, motorcyklar. Jag tror det är genetistk. För jag var likadan själv som barn... (jag är alltså hans mor och således var jag flicka som barn). Det blir ett rörigt inlägg det här. Det jag vill säga att jag har otroooligt svårt att förklara just en sån här skillnad med genetiska skillnader mellan pojkar och flickor, för hur frustrerade skulle inte pojkarna då ha känt sig till för 100 år sedan, när deras stora intresse i livet äntligen hade utvecklats. Eller, hm, kanske är det just det som drivit utvecklingen framåt? Pojkarna har längtat efter att få höra brum, brum, och har därför utvekclat saker som låter brum, brum. Eller vad tror ni?
Skrivet av    tesa

Hemma

har vi flygplan som landar utanför fönstren lite då och då (bor nära Bromma). Av alla barn som varit där är det två som reagerat, och dessa två har varit tjejer. Sonen är helt ointresserad och har alltid varit det. Jag kommer nog inte att dra några slutsatser utifrån detta:)
Skrivet av    Missy

Nja, att du för tankarna

till en ny gen låter lite långsökt för mig i alla fall, ditåt har jag inte funderat. Däremot kan jag tänka mig att pojkar reagerar mer för vissa ljud.
Skrivet av    Elisha

Alltså, jag var lätt ironisk...

Just för att man så ofta får höra att det är så typiskt pojkar att leka med bilar, och att det gärna förklaras genetiskt, ville jag göra mig lite lustig över detta. Genetiska skillnader kan jag köpa om de funnits med mycket mer än 100 år, annars kan jag med säkerhet påstå att det är ett socialt arv... Men mitt inlägg var som sagt rörigt och som upplagt att missförstås :)
Skrivet av    tesa

Jodå, jag förstår väl det :)

Bara att vissa alltid \"missförstår\" om du förstår hur jag menar, så jag kunde inte låta bli.
Skrivet av    Elisha

40 000 år

Det tar 40 000 år för en genförändring att slå igenom och så länge har vi inte haft bilar. :-) Generna förklarar inte heller att hästskötsel var en manlig grej för hundra år sedan medan det är en tjejgrej nu. Jag är mer på linjen om vem som ser och bekräftar vad.
Skrivet av    G

Tack för siffran!

Det är ju alltid skönt att ha en siffra att slänga i ansiktet på gubbsen när de börjar snacka om dessa så självklart medfödda skillnader mellan pojkar och flickor. För gubbar brukar ju gilla att slänga sig med siffror. Det måste vara medfött, för jag tycker inte siffrorna i sig är viktigt, och jag är ju kvinna ;)
Skrivet av    tesa

en gång flög det en helikopter över dagis

o alla barn hade varit helt saliga sa personalen. Viktor älskar allt som flyger o som är tillverkat, tåg o bussar o bilar. Det beror helt klart på socialisering o ställda förväntningar. Pekar alla ut allt som rör sig från det man är 4 veckor gammal (o kommer mormor med en bilbana redan till BB) då lär man sig fort vad som är intressant. Förväntar man sig inget intresse för flygplan, påkallar man heller inte uppmärksamhet när det dyker upp ett, alltså lär sig barnet att det är ointressant.
Skrivet av    emelie

precis *imt*

Skrivet av    Moa med Ella

På vårt dagis...

... tittar alla barnen på flygplan och tåg. Så det verkar inte vara någon skillnad där. Kanske det ör fröknarna p å ert dagis som behöver väckas lite? *ler*
Skrivet av    Nissa, R-02 och M-04

Hej! :-)

Jag tror att man nog skapar det där. Vi bor precis under inflygningen till Bromma med flera plan i timmen. En kul sak att visa för bebisen tyckte vi tidigt och sen före ett års ålder uppmärksammar Heidi varenda flight. Hon hör alltså planen innan vi gör det. Allt som brummar gillar hon. Motorcyklar är bäst, typ knattriga HD. Hon vill alltid sitta och \"köra\" bil, hon växlar och rattar och grejar. Cyklars hjul ska pillas på, liksom bilars navkapslar. Hon är som en liten reparatör Vi var nyligen i Belgien och Frankrike där det är MASSOR av motorcyklar. Heaven! Jag tror som sagt att man kan styra det där lite. Jag har själv alltid varit åksjuk så om hon kan gilla bilar är det toppen!
Skrivet av    Anna T2

Kanske pappa...

...eller mamma har gett pojkarna flera flygplan än tjejerna i julklapp? Barn tycker alltid det är intressant att se stora avbilder av sina leksaker. En ren spekulation alltså!
Skrivet av   

jag tror

inte att fröknar är så kassa att de inte ser. De har tvärtemot lång och professionell erfarenhet av barn.
Skrivet av    Tova

Inte medfött heller

40 000 år gäller även där :-) Nä, det är så tragiskt att vi pratar storheter ochmått med pojkar och känslor och tankar med flickor redan från barnsben. Vilken fin fjäril/vilken stor larv. Effekten sitter i rätt in i powerpointpresentationerna på äldre dagar.
Skrivet av    G

Artiklar från Familjeliv