Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Att få se morfar, hur skall vi göra?

Skrivet av Karin
Min pappa har dött, i onsdags. Jag och mina bröder har varit där med mamma. Igår var jag med när han lades i kistan. Oerhört värdigt och fint, begravningsbyrån hade gjort så fint och vi läste bön, dikt och sjöng.

När jag kom hem till dottern, 5 år så pratade vi om det. Att jag la i hennes lilla gipsfot i kistan som vi bestämt. Hon trodde morfar var ett skelett nu men jag förklarade för henne att han ser ut som vanligt men att han är helt stilla som om han sov men att hans person är i himlen.
Hon sa omedelbart att hon också ville se honom. Jag berättade om att begravning och om kistan som skulle stå där framme. Hon sa att då kunde hon få se honom, men jag sa ju att kistan skulle vara stängd då. Hon blev ledsen igen och frågade varför bara jag skulle få se morfar!

Min bror och hans fru kommer att gå på en visning av pappa med sin 6,5 åring. Vi börjar nu fundera på att ta med dottern på en visning också. Det känns som om vi utesluter henne om vi inte låter henne se honom. Att hon bara får se kistan i kyrkan, att vi andra får ta farväl och lägga blommor i kistan men att hon inte får.

Min man slängde ut frågan till två dagisfröknar och de tyckte att hon absolut inte skulle se morfar. Begravningsbyrån däremot rekommenderar det om hon vill. De blev förvånade att lärarna på förskolan sa så. Den som hade hand om vår visning sa att barn är mer naturliga omkring det än vuxna, att vi vuxna är de som för över "det hemska" med att se króppen. Barnen är mer naturliga och behöver vara delaktiga.

Vad tycker ni?

V
Svar på tråden: Att få se morfar, hur skall vi göra?

jag tycker

att hon ska få se morfar. Mina barn då 18 mån till 6 år förlorade sin syster, de fick se henne när hon nyss dött och en vecka senare vid begravningen. Din dotters tankar på hur morfar ser ut som dör är jbbigare än att se honom död. Jag tror hon blir och känner dig mer delaktig om hon får vara med och dessutom knske lägga ner nått i kistan.
Skrivet av    ulrika

Fantasin är nästan alltid värre än verkligheten!

Jag blir jätteförvånad över att förskolepersonalen avrådde. De om några borde veta att barns fantasier om sånt de inte förstår många gånger är mycket värre än verkligheten! Låt din dotter se morfar. Syrrans tös var 4,5 när mamma dog och hon tog det mycket naturligt. Kram till dig, som förlorat din pappa!
Skrivet av    Birgitta, since 1997

Absolut

att din dotter skulle få se morfar, det gjorde mina barn det gick mkt bra för dom att få se honom så förstod dom att han är död i verkligen och kan prata om döden osv.. Har förlorat min pappa för 1 1/2 månader sedan. Har varit på begravning den 3 Juni.. Kram på Dig
Skrivet av    Britth

Hur har det gått?

s
Skrivet av    Britth

Självklart!

Min farmor dog när mina barn var 3 & 5. Den äldre tjejen var med under den tid då vi tvättade och klädde farmor(svepning). Den yngre var hemma och sov och på morgonen berättade det vi åt henne. Hon sa att nu åker vi till farmor. Sagt och gjort vi åkte upp till äldreboendet där hon låg död. Flickorna hade med blommor son de lade i hennes hand. 3 veckor senare dags för begravning. Båda flickorna var med på visningen vi hade i kapellet med öppen kista. Den yngre stannade kvar ända tills kistlocket var påskruvat och blommorma på plats. Jag har inte ångrat att mina flickor var delaktiga i processen. Allt blev naturligt och vi kan fortfarande prata om den dagen då vi gjorde iordning farmor till kistan eller då vi skruvade på kistlocket (nästan iallafall). Mina barn har fått se döden på nära håll och det är något naturligt för dem idag. Inget hysch pysch.
Skrivet av    mamma till 3 varav 1 är ett änglabarn

Tack för alla svar

vi har nog bestämt att dottern skall få vara med att se pappa innan begravningen. Begravningsbyrån har sagt att de kommer att titta på pappa dagen innan för att se att det är ok så att säga. Det känns bra att ta beslutet, det kändes hemskt att hon inte skulle få vara med att säga farväl till honom då hon stått honom nära. Varför skulle vi andra få det och inte hon? Nu skall hon rita en teckning av morfar som ängel har hon sagt och den skall han få med sig i himlen. Hon sörjer honom också! kram Karin
Skrivet av    Karin

Hur gick det?

Berätta gärna hur det gick. Jag sällar mig till alla andra här och säger att barn självklart ska få se den döda - det är ju inte avskräckande. Jag har skrivit en bok som kommer ut i höst och som jag ska tipsa om här. Den handlar om en flicka som mister sin pappa. Därför har jag läst väldigt mycket om barn och sorg, och i stort sett alla säger att barn ska få se den döda. Som någon sa - fantasin är värre än verkligheten. Styrkekram till dig Karin i din sorg!
Skrivet av    Pojkmorsan

absolut

ingen tvekan, vår 3½ åring fick se sin döda morfar och jag är glad för det idag. detta var i nov -04
Skrivet av    sarah

Om hon själv vill tycker jag att hon ska

få göra det. Men förklara för henne att morfar kanske inte ser riktigt ut som han gjorde när han levde, så kanske hon är lite förberedd. Min pappa dog i början på sommaren. Jag berättade för sonen att jag skulle titta på morfar innan de stängde kistlocket i kapellet. Sonen är 9 år och ville också titta. Begravningsentreprenören \"varnade\" oss för att pappa/morfar hade blivit grön i huden av sin sjukdom. Att han kanske inte så ut som han gjorde förut. Men sonen ville titta ändå. Sen drömde han mardrömmar om det gröna ansiktet. Jag fick skäll av exmannen som inte tyckte att jag borde låtit sonen få titta på en död människa. Men jag tror ändå att det är lättare att bearbeta sorg på detta sätt. Nu vet min son att morfar är död. Men man måste nog prata mycket med barnet efteråt.
Skrivet av    Mamman

Artiklar från Familjeliv