Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kan man donera till en särskild person?

Skrivet av Maria


I USA kan man ju ta direktkontakt mellan donatorn och paret/kvinnan som vill bli föräldrar, men jag antar att detta är förbjudet i vårt land. Vet ni om det är tillåtet i Danmark eller Finland?
Eller kan man göra så att jag lämnar ägg som sedan går till nåt annat par medan de jag vill hjälpa får någon annans ägg?
Kan man donera till ett utländskt par vid en svensk klinik?
Svar på tråden: Kan man donera till en särskild person?

hej!

ja, man kan donera direkt till en person man känner. oftast syster eller väninna. dock rekommenderas detta ej från klinikerna men det förekommer. dock måste både paret och donatorn godkännas av läkare och kurator eller motsvarande. detta gäller vid alla donationsärenden. man skulle rent teoretiskt kunna donera till någon man träffat på nätet t ex men det får inte vara några pengar inblandade. vet ej om det är tillåtet i danmark eller finland. ja, däremot förekommer det tämligen ofta att en kvinna donerar för att hjälpa fram någon i kön, men äggen \"mixas\", paret tar emot någon annans ägg än den som hjälpt en fram i kön. detta är inte ovanligt. anledningen till att det är så är bristen på donatorer. ofta hjälper det också någon annan i kön då donatorer ofta väljer att hjälpa två par om det finns tillräckligt många ägg vid plockning. nej, du kan inte donera till utländskt par i sverige. det är endast vissa universitetssjukhus som får hålla på med äggdonation och för tt stå i kön måste du vara svank. däremot händer det att en donator är utländsk.
Skrivet av    OD-fan

Artiklar från Familjeliv