Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Letar boktips till barn (ca 4 år)

Skrivet av Sus + T
Jag letar böcker där flickor o pojkar porträtteras på ett icke stereotypt sätt som t.ex. i "Så gör prinsessor" av P Gustavsson. Är det någon som har bra tips på liknande böcker?
Svar på tråden: Letar boktips till barn (ca 4 år)

För äldre barn...

...har jag kommit fram till att Harry Potter är totalt jämnställd när det gäller kön... Men det dröjer ju lite. Har inget jättebra förslag...tror jag ska skriva några bcker själv!
Skrivet av    Elyzabel

nej

en bekant till mig har i en litteraturvetenskaplig uppsats bevisat att det inte råder jämställdhet i Harry Potter-böckerna. Tyvärr har jag totalt glömt bort hennes argument. :-) För yngre barn är böckerna om katten Snurran mycket bra. En heter Snurran och dumoverallen, minns jag, tyvärr har jag tappt bort författarnamnet. Kommer visst inte ihåg mycket just nu - hur ska jag orka jobba två veckor till innan jag får semester?
Skrivet av    Elin S

tips

Böckerna om Bella och Gustav är bra och dessutom väldigt roliga även för vuxna. Finns som samlingsvolym nu. Kommer inte ihåg författare, var det Barbro Lindgren? (om du köper enstaka köp inte Svartsjuka - den är tråkigast och mest konvetionell dock inte dålig) Sedan måste jag säga att jag gillar Madicken - nu när jag läser de för min 5-åring blir jag förvånad att hon framställs om ett gulligt gammaldags flickideal - det är väl kläderna antar jag - för hon är befriande fri från könsstereotyper - klättrar och hoppar från tak, totalt orädd, slåss så att blodet rinner och inte minst ordväxlingen mellan Lisabet och Mattis: - Snorunge! -Snorunge på dig själv, lortjänta! Inte så uppbyggligt kanske men definitivt långt ifrån den milda väna prinsessan.
Skrivet av    Annle - tillbaka

Tack!

Jag hittade den på AdLibris, den är skriven av Eva Bergström.
Skrivet av    Sus + T

Sant!

Det är sant om Madicken! Sedan har vi ju Pippi också som inte direkt följer några som helst konventioner :-)
Skrivet av    Sus + T

Pojkars roll då?

Jag har själv hittat några böcker + de jag fått tips om i denna meddelandetråd, men alla är med nya roller om flickor. Är det någon som har tips på böcker där pojkar slipper vara modiga, tuffa etc? och får visa andra sidor? Det känns viktigt att ge min dotter en sund syn även på det andra könet...
Skrivet av    Sus + T

Alfons

är den jag kommer på direkt, ska fundera mera…
Skrivet av    Elin S

Åh, det har du rätt i

Tack!
Skrivet av    Sus + T

Fast akta dig för Alfons och Milan!

Den är hemsk ur ett könsperspektiv.
Skrivet av    Mustardseed

Inte pippi

men Tommy och Annika tycker jag är väldigt könstypiska.
Skrivet av    fru_Bill

Ronja

framställs väl inte så tjejtypiskt. Sen som någon skrev Bella och Gustav. Å jag älskar de böckerna.
Skrivet av    fru_Bill

Ja, ang Harry Potter

Jag har inte läst böckerna men sett filmerna, och det är ju där som i de flesta andra böcker/filmer. Det finns ett par tjejer men huvuddelen av alla viktiga personer är män. Man petar in en tjejkompis och ett par kvinnliga lärare (det är väl bara rektorn plus hon spådomsläraren hittills i filmerna...?). Alla andra viktiga personer är män/pojkar.
Skrivet av    Mustardseed

men

är det så viktigt egentligen?
Skrivet av    Tova

svartsjuka

som är så BRAAAAAAAAA och så VIKTIG när de hamnar i dessa triadbråk! Helt suverän!
Skrivet av    Tova

Böckerna

om Stig och jag ocg Stig gräver en grop av Eva Lindström samt Otto och Joppa.
Skrivet av    Tova

va??????!!!!!!

men oj jag blir alldeles chockad, den är ju JÄTTEBRA! Varför är den hemsk?
Skrivet av    Tova

Folke är pussig! (för mindre barn)

Ok, den är väldigt heteronormativ, men Folke är iaf en väldigt mysig och mjuk kille som vill pussas hela dagen. Men den är som sagt för mindre barn, mellan 1 och 2 år ungefär. Sedan har vi böckerna om Ufo. De är otroligt fint illustrerade, starka färger och galna bilder. Där turas mamman och pappan om att köra rymdskeppet till dagis på morgonen, läkaren är en tant-rymdis, osv. Tyvärr är alla tre dagisfrökenrobotorna just fröknar, men det kanske är smällar man får ta. Vi gillar de böckerna iaf.
Skrivet av    Emma

Jag har också läst om det (att den ska vara hemsk)

Det är upprepningar om och om igen att man som pojke inte kan leka med flickor, detta stämplas in i barnens huvud medan man läser och när poängen i hela boken kommer, att man visst kan leka med flickor, så har det upprepats så många gånger att man inte kan det så barnen tar inte in den sista informationen. Därför talar den boken endast om för barnen att man som pojke inte kan leka med flickor. Var det det du mustardseed menade, eller är det en annan bok jag pladdrar om nu?
Skrivet av    Mortorio med MrT och MsE

vilken

förminskning av barns intellektuella kapacitet!!!! \"stämplas in i barnens huvud...\" Med andra ord borde jag vara illa ute som läste Narnia och fascinerades av fantasivärldar i garderoben... Jag tror jämställdhet bygger på det barnet ser i hemmet mer än en bok om två barn som bryter (ja, faktiskt BRYTER könsrollerna!) Milla är ju superhäftig och vågar stå emot gliringar, Alfons väljer henne framför de töntiga och retande killarna!
Skrivet av    Tova

JO Mortorio är inne på vad

jag menar. DESSUTOM när Alfons väl bestämmer sig för att leka med tjejen, så säger han att \"äh hon är ju ingen tjej, hon är ju coola Millan som inte alls beter som tjejer gör\". Inte ordagrant, men i den stilen. Och det är ingen förminskning av barnens intellekt att tro att de såväl som vi vuxna påverkas av de bilder vi matas med i böcker, på film, av omgivningen osv. Tvärtom är det nästan omöjligt att inte internalisera alla dessa värderingar man matas med. För mig är Alfons och Millan ett misslyckat försök i att visa att tjejer och killar visst kan leka. Mycket bättre är böcker där tjejer och killar leker utan att det behöver nämnas som konstigt - tex i Bella och Gustav böckerna eller som i Lillebror och Nallen.
Skrivet av    Mustardseed

Ja verkligen

Kvinnor ska inte behöva vara de ständiga birollerna. Jämställdhet förutsätter på något sätt att både kvinnor och män får lov att spela huvudrollerna och driva historien framåt i lika utsträckning. Att kvinnor är undantag är inte jämställdhet för mig. Grejen som Rowling säkert känner till själv är ju att kvinnor uppfostras till att kunna läsa om både män och kvinnor, och att identifiera sig med både män och kvinnor, medans män och pojkar inte alls läser om eller identifierar sig med kvinnor på samma sätt. Det är ungefär som i USA, där svarta kollar på filmer med enbart vita skådisar i mycket större utsträckning än vad vita kollar på filmer med enbart svarta skådisar. För mig är det något som är viktigt att ändra på. Det är viktigt att både män och kvinnor porträtteras på varierade sätt i litteraturen och att kvinnor inte fortsätter att vara antingen bifigurer eller ett \"alibi\" (jfr med den enda styrelseledamoten som är kvinna så man kan säga att inte bara män sitter i styrelsen).
Skrivet av    Mustardseed

ooookei?????

Jag tycker att du övertolkar. Äh, hon är ju ingen tjej -uttrycket handlar ju om att han inte ser till hennes kön utan till hennes person! Hon är ju MILLA, det är ju det som är viktigt!
Skrivet av    Tova

Läs

Janne min vän av Peter Pohl.
Skrivet av    Tova

Harry Potter

är underbar!
Skrivet av    Tova

Du behöver

inte vara tyken för att du inte håller med (ooookei????). Jag har svårt att se hur jag övertolkar när flera sidor av boken ägnas åt att beskriva hur tjejer \"\'är\" (alla tjejer utom Milla då, och det är ju därför hon inte är nån riktig tjej) - de leker tråkiga lekar och skvallrar osv osv. Har du missat hela det avsnittet? Är man ute efter en bok med jämställd syn på pojkar och flickor (vilket du uppenbarligen inte är) så är det inte Alfons och Milla man ska välja.
Skrivet av    Mustardseed

Tova...

var det där ett svar till mig? För i så fall får du nog utveckla lite om jag ska förstå vad du menar.
Skrivet av    Mustardseed

tyken?

nä, bara OERHÖRT förvånad över hur långt genuspratet gått... Jag tycker du verkar vara lite småtyken på allt möjligt - det är ju det jag reagerar på.. Ska man börja leta problem i alla böcker man läser blir det ju som Robert Gustavsson som hittar könsord i alla Astrid Lindgrens böcker! Jag har aldrig valt böcker åt mina barn- de har valt själv och jag har läst. Skulle aldrig vilja förstöra deras läsglädje. Det är viktigare att ge variation tycker jag, att läsa böcker från olika tidsepoker, olika världsdelar och levnadsöden - jag bojkottar hellre Barbie och sån skit än fantastiska böcker om en liten grabb som väljer sin tuffa tjejkompis framför knäppa mobbare.
Skrivet av    Tova

Jag

trodde du kände till Peter Pohl - jag läste Barn och Ungdomslitteratur i våras genom Lärarutbildningen och just \"Janne min vän\" är en väldigt bra bok som tar upp könsroller. Jag kan inte avslöja något för då försvinner hemligheten. Kan bara säga att den inte liknar något annat...
Skrivet av    Tova

Jo jag känner till

Peter Pohl, men eftersom jag inte läst boken så blir det rätt svårt att relatera det jag skrev i inlägget till din korta kommentar om att läsa boken. Men fine.
Skrivet av    Mustardseed

Ja

det är lätt att uppfattas som tyken om man överanvänder utropstecken och frågetecken i inlägg efter inlägg. Anyway, jag letar inte problem i böcker, det behöver man inte göra i en bok som sida efter sida gör könsstereotypa beskrivningar av barn. Men du kanske tycker att tjejer ÄR så som de beskrivs i boken, och då förstår jag att du inte ser något problem. Om du läser ursprungsfrågan så var det icke-könsstereotypa beskrivningar som Sus + T var ute efter. Sen att Alfons är modig och går emot mobbarna har ju inte så mycket med könsstereotyper att göra, eller? Jag tycke för övrigt att det är ganska lätt att ge variation i min dotters läsning utan att för den del läsa vad som helst. Än så länge har inte läsglädjen förstörts heller, tvärtom läser vi mycket varje dag.
Skrivet av    Mustardseed

tänkte

nog mest att det är lite oschysst att plantera en massa värderingar innan hon själv fått avgöra. Är det så konstigt om tjejer framställs som skvallriga och fnissiga? De ÄR ju det ibland, om jag kollar min tioåriga dotters klass är det enormt fnissigt och skvallrigt. Prova att tala med en mellanstadielärare!Det är en period som går över men där den berömda triaden ingår och många småtjejer får gå själva på skolgården. Jag har gärna Milla som förebild för min dotter! Och jag önskar att min dotter får en vän som Alfons
Skrivet av    Tova

finefine

IMT
Skrivet av    Tova

Hm

så du tror att om man bara anpassar sig till rådande normer så planterar man inga värderingar. Håller inte med. Själv är jag övertygad om att de allra flesta skillnaderna mellan 10-åriga pojkar och flickor ÄR just planterade värderingar. ALLA föräldrar inplanterar värderingar i sina barn, det är ju en del av uppfostran och familjeliv. Sen om man väljer att aktivt ta avstånd för sånt man inte sympatiserar med (som könstereotyper och rasism) som vi gör eller om man väljer att acceptera alla rådande normer, ja det är ju upp till var och en. För övrgit oroar jag mig inte särskilt över att min dotter inte får tillgång till könstereotyperna heller - hon matas med dem dagligen i skola, via TV osv.
Skrivet av    Mustardseed

Böckerna om Kråke!

Har tipsat om dem förut. Mamman och pappan är jämställda, Kråkes lillasyster är starkare och tuffare än Kråke osv. Och böckerna älskas av min 4 årige kille, det gör dem inte sämre!
Skrivet av    lotte

Håller med dig Mustardseed,

Alfons och Millan känns inte som en könsbrytande bok! Den har jag undvikit att läsa för mina pojkar. Barn som aldrig tänkt tanken att det skulle vara skillnad på att leka med pojkar resp flickor får upp ögonen helt i onödan känns det som. Även andra böcker med Alfons är tveksamma, t ex pratas det ibland om \"stora -pojkar-som slåss\" osv. Jag gillar Alfons i stort sett, men könsrollerna smyger sig in lite här och var i de böckerna också. Jag brukar läsa lite \"fel\" ibland (stora -barn- som slåss t ex)...
Skrivet av    lotte

Jag vet att de är bra, men såå fula!

Jag klarar inte av att köpa dem till mina barn, för jag tycker illustrationerna är råfula! Får man censurera barnböcker på ett estetiskt plan, eller är jag hemsk som inte köper böcker jag vet är bra bara för att jag själv inte gillar utseendet på dem?
Skrivet av    Emma - mer glitter!

de

riktiga könsrollskrigen utspelar sig i verkligheten, med flickmammor som beklagar sig över de hemska pojkarna som bråkas hela tiden - ask me - har en hel bunt sådana på barnens skola. De sitter där med sina docksöta flickor och avskyr pojkar - en del har bett om \"flickrum\" där det ska vara \"tyst\" och \"lugnt\" - jag blev GALEN av ilska och ifrågasatte huruvida det faktiskt finns busiga tjejer och lugna pojkar - det är så här det arbetas med genus på många skolor. Nåja, när det gäller barnböcker så blir väl alla saliga på sin egen tro- jag förstår att Alfons, som jag uppfattar som en lugn, rädd och mysig liten grabb som är rädd för de stora killarna (som min son också kan vara eftersom han råkat ut för många gliringar på grund av sin kortvuxenhet), vi har kunnat samtala om mörkerädsla och hur det känns att ha dåligt samvete och så vidare. Nya barnböcker ges ut hela tiden och jag får väl ge mig i denna debatt - annars räknas jag väl som korkad. Vill tipsa om andra bra barnböcker när jag ändå är här, men de är för lite äldre barn: * Anna Larssons hemliga dagbok av Petter Lidberg (Lidgren..?) * Fredda 7 år (finns 8 år och så vidare) av Helena Dahlbäck (om Fredrika) * Jocke Molin-böckerna av Helena Dahlbäck *Matilda av Roald Dahl
Skrivet av    Tova

Estetisk censur =)

håller med dig, Kråke är säkert bra men det går bara inte. De är så fula så det går bara inte- skönt att det inte bara är jag som dömer ut bra böcker av så dåliga anledningar =) Det finns ju nat bra att läsa, och råkar jag sitta och läsa en bok med tveksam text för barnen så censurerar jag helt enkelt. Byter ut vissa ord. Men t ex Alfons och Millan (eller t ex en del Bamse-som är något alldeles totalvidriga ur jämstäldhetssynpunkt) funkar det inte med, det blir att censurera bort i stort sett hela boken.
Skrivet av    Sara med flicktriss

ja jag som har en dotter

som är allt annat än lugn och tyst fasar för hur hon kommer tas emot i skolan. Hon passar INTE in i mallen och vilda tjejer döms ännu hårdare än vilda killar, eftersom man inte ens kan skylla på att \"killar är såna\" när det är en tjej. Men jag håller inte med dig om att \"könsrollskrigen\" bara utspelar sig på det sättet som du beskriver. För mig är allt det vi matas med om könsroller en del av varför vi hamnar i de där situationerna i skolan. De där föräldrarnas syn på vilda killar är bara en annan sida av det synsätt du själv har på hur 10-åriga tjejer bara kan leka två och två och skvallrar osv.
Skrivet av    Mustardseed

som JAG har????

ehh, jag har verkligen ingen syn på att tjejer bara ska kunna leka två - däremot har jag en dotter som aldrig fått vara med och leka för att alla hennes vänner redan har en \"bästis\". Så problemet har varit högst närvarande sedan hon gick i sexårs medan min son som är 8 aldrig haft samma problem då killarna leker mer i grupp på rasterna (fotboll, snöbollskrig) I dotterns fall handlar det om att hon var alldeles för blyg för att våga säga ifrån, men idag klara hon det tack vare att vi peppat henne att söka sig till fler kamrater. Nu börjar hon fyran och grupperingarna i tjejgänget har hårdnat - hon oroar sig för att inte \"få plats\" någonstans men jag är oerhört tacksam att hon inte valt en bästis med tanke på hur fort det svänger. Jag vet inte hur många gånger hon kommit hem och berättat hur de tuffaste tjejerna frusit ut en kompis med glasögon eller fula kläder och det är STÄNDIGA dickussioner med lärarna som verkligen arbetar hårt med att komma tillrätta med detta. Det ÄR ingen påhittad fake-bild jag har av tjejer. Vänta bara och se...var glad så länge du har dagis (eller förskoleklass) men tro inte att du slipper, för en dag kommer hon hem och är retad för sin klädstil eller gråter för att andra tjejer viskat och smygit på henne. Jag var också naiv när barnen var små, jag trodde skolan och vår uppfostran skulle räcka eftersom vi uppfostrat barnen jämställt och vägrat ställa upp på de typiska mönstren - jag förstår din oro - PRATA om det hela tiden och kämpa för att även din dotter ska bryta bästistrenden. Jag har varit bindgalen på alla jävla bästissmycken som föräldrarna låter barnen köpa - de ställer till mycket skit i skolan. Idag har min dotter en helt annan styrka och klarar sig ensam om hon inte får vara med. Hon är längst ned på bästislistorna eftersom hon vägrade vara med i utfrysningen av en flicka i klassen utan berättade för läraren vad som pågick - men hon har tagit smällen och gått ur bråket med värdighet. Men glöm att de andra förstår - de fortsätter att kasta onda ägat på den som stör.
Skrivet av    Tova

Förlåt

Uppenbarligen missuppfattade du mig och det var inte meningen. Jag tror att pojkar och flickor \"är\" som du beskriver för att vi ignorerar hur mycket könsrollsdynga de matas med från dagen de föds. Däri ingår böcker som beskriver att tjejer är tråkiga och bara skvallrar. Jag har inte någon tilltro alls till att skolan ska acceptera min dotter som hon är, det var ju just den farhågan jag uttryckte.
Skrivet av    Mustardseed

Ja...

...väldigt könstypiska men också mesar av stora mått ;). Tror inga barn vill vara så mesiga när de i samma berättelse har Pippi som är stark och självständig och gör vad hon vill. Tommy och Annika är väl nån slags motvikt till Pippi, för att hela historien inte ska gå överstyr och bli fullkomligt anarkistisk. Känns som om T och A får stå för moralkakorna när Pippi hittar på sina värsta bus :-)
Skrivet av    lisalei

du är

ursäktad. Mina, eller snarare min dotters - erfarenheter handlar ju om denna paktbildning och jag är inte säker på att felet är Alfonsböcker - snarare föräldrar som curlar sina barn och inte lär dem sunt förnuft. I dagisåldern upplevde jag större likhet mellan könen men nu är det asjobbigt ibland speciellt om man som jag förbjuder smink t.ex. Det har de tuffa tjejerna och det är tufft för dem som inte passar in i normen. Till råga på allt har jag en \"känslig\" son som leker mest med tjejer. Livet är hårt. Skolvärlden ännu hårdare-
Skrivet av    Tova

Vilka Bamse då?

Har nyss köpt en Bamse-film till vår flicka och vill gärna veta vad vi ska undvika.
Skrivet av    Mercury

Skönt att vi är fler :-)

Jag får så dåligt samvete när jag dömer ut saker bara för att de är fula, men ibland (som med Kråke) är det så illa att man inte står ut! Det har ringt tlf-försäljare hit och försökt sälja dem till oss, men jag tackade nej och sa att jag tyckte de var så fula att jag inte ville läsa dem för mina barn. Försäljaren blev rätt förvånad verkade det som, och sa att ingen någonsin sagt så förut. Men nu är jag ju tydligen inte den enda som tycker de är gräsliga då. *pustar ut*
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Ingen förminskning alls

I pedagogisk lära så visas effekterna av inhamrande av budskap och man har gjort tester om hur pass mycket slutklicken påverkar - nästan inget alls. Så nej, ingen Alfons och Milla för mina barn.
Skrivet av    G

Inte är väl Kråke könsneutral!?

Vi har läst några Kråke-böcker här hemma och jag har retat mig på (förutom att de är så himla präktiga) just att de inte är särskilt könsneutrala. Huvudpersonen är just en pojke, pappa är på jobbet medan mamma åker med alla barnen på cykelutflykt, pappa harköpt cykellampor, Kråke är med när pappan skruvar fast dem, men systrarna är inte med, när han och pappan går och tittar på en ambulans är ambulansföraren en man.
Skrivet av    Ronja

Det kanske stämmer

att böckerna inte är helt igenom är könsneutrala, de är nog inte skrivna med huvudtanken på jämställdhet (som t ex Så gör prinsessor), men de har ändå en förhållandevis jämställd rollfördelning jämfört med många andra böcker tycker jag. Mamman arbetar också och jag upplever henne som väldigt intiativrik och sportig, till skillnad från traditionella\" bullbakande mammor i köket\". Pappan ser man däremot ofta i köket i Kråkeböckerna. När Kråke var på brandstationen var det en kvinnlig brandman där.
Skrivet av    lotte

Jag klarar inte heller

att läsa böcker med bilder som jag tycker är fula, så jag förstår dig! Men jag har inga problem med Kråkeböckerna, de är väl inte superfina, men inte fula heller, så för min del går de bra att läsa dem. Jag hatar barnböcker jag tycker är fula, de nästan vägrar jag att läsa faktiskt (det får andra göra istället) *s*.
Skrivet av    lotte

Bamse

tyvärr så minns jag inte titeln på den Bamse-bok jag främst har reagerat på. Det var en som deras farmor och farfar köpte genom en sån där jultidningsförsäljare, fast det är mer som en bok- men i serieform då alltså. En handlade t ex om att mamman (Brummelisa?) skulle åka bort mitt i julstöket och lämnade ansvaret för detta till Bamse och barnen- det gick ju halvdåligt _såklart_... Sen var det någon serie i den boken som var värre.
Skrivet av    Sara med flicktriss

Artiklar från Familjeliv