Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad gäller vid utlandsflytt?

Skrivet av signorita
Jag har träffat min stora kärlek. Han har fått en två års tjänst i Centralamerika. Jag har en dotter på snart två år vars pappa är strulig, kommer och går som han vill, dyker upp och försvinner ett par månader. Vi kommer då och då överens om ett schema och då hämtar han henne två gånger i veckan på dagis och är med henne två timmar per gång. Vi har gemensam vårdnad men hon bor alltid hos mig. Han har inte så ordnade bostadsförhållanden och vi är överens om att hon ska bo hos mig.

Nu vill jag inte bara släppa iväg min drömprins i två år för att min dotter ska vara tillgänglig för sin struliga pappa. Vad har jag för skyldigheter gentemot hennes pappa? Och vilka rättigheter har jag? Måste jag stanna i Sverige? TACKSAM för råd.
Svar på tråden: Vad gäller vid utlandsflytt?

LÅter ego iofs

men eftersom ni har gemensam vårdnad så ska han väl godkänna flytten oxå. Skyldigheter och rättigheter har ni väl bara gentemot erat gemensamma barn då ni inte längre är ett par. Att bara sticka är ju ingen bra lösning eftersom du då \"tar\" barnet på eget bevåg men ta o prata med exet i första hand.
Skrivet av    M©ckan

Hej

Du kommer inte att släppa iväg din kärlek om du stannar hemma. Är det riktig kärlek så kan du vänta på honom. Jag tycker det är större förlust för din dotter att förlora sin pappa. Dom träffas ju iaf då och då och det kommer du vara glad för senare. Du har väl inga större skyldigheter gentemot dotterns pappa snarare mot din dotter. Du kan åka och hälsa på din kärlek och han kan förmodligen komma hem på semester ibland. Din dotter har bara en pappa medans hela världen är full av karlar till dig så tänk igenom noga innan du bestämmer nåt.
Skrivet av    Millan68

mycket bra skrivet (imt)

....
Skrivet av    Nicke

men det är ju inte

din dotter som ska vara tillgänglig för sin far, utan pappan som ska finnas där i närheten för sin dotter. BARNET har rätt att träffa sina båda föräldrar. Du måste tala med honom, be honom skriva på papper om att ni får bo utomlands i två år, om ni -du och nya- har så stabilt förhållande att ni bor ihop.
Skrivet av    mo

Om pappan säger att det är OK

så kan du flytta utomlands, annars inte. De träffas ju flera gånger i veckan, det är en stadig kontakt. Om du vill flytta utomlands kanske dottern ska bo kvar hos pappa istället, för att slippa ryckas upp med rötterna?
Skrivet av    Solo

Du kan inte flytta

I alla fall inte utan pappans medgivande. Det skulle sannolikt betraktas som egenmäktighet med barn och du kan förlora vårdnaden. Det är klart att detta land i centralamerika kanske inte har avtal om att skicka hem barnet till pappan i Sverige, men när du kommer hem... Då förstår du allvaret i det hela. Förutom den juridiska aspekten finns det ännu viktigare aspekten om vad som är bäst för barnet. I de allra flesta fall är det att ha en varaktig och god relation med båda sina föräldrar. Pappan är lite strulig, men han finns ju där och då förmodar jag att det fungerar bra och att barnet värdesätter honom? Din kärlek kan välja om han vill flytta eller inte, men barnet kan inte välja. Det är ett betydligt större intrång i ett barns liv att separeras från sin förälder i två år som är en mycket lång tid och viktig del av barnets liv, än att stå ut att leva två år på distans från den man älskar. Jag förstår förstås att det inte heller lockar. Om det är kärleken så överelever den eller så beslutar han att stanna här. Att du har ett barn som också behöver sin pappa måste vara viktigt för honom också.
Skrivet av    Malinau

Vad skulle du säga om din ex

träffade sin stora kärlek och ville flytta till Spanien med henne och ta med er dotter dit under ett par år? Jag tror inte att du skulle gå med på det. Har ni gemensam vårdnad får du inte bara flytta utan hans medgivande. Flytta utomlands med kärlekar kan man göra när man är ensam, inte om man har barn. Hon behöver ha kontakt med sin pappa, även om den är sporadisk. De kommer troligtvis få bättre kontakt när hon blir lite äldre. Nej, jag tycker att du ska fundera ordentlig på detta. Jag skulle inte ens uppskatta om min ex skulle flytta till Göteborg med någon kärlek. Eftersom kontakten med barnet blir så mycket mindre.
Skrivet av    Mamman

Artiklar från Familjeliv