Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Logik på aff

Skrivet av _felix_
Det finns säkert ett 50 tal snackämnen här på aff och jag skulle tro att det är minst 75% kvinnliga besökare. Detta sätter onekligen sin prägel på vissa diskutioner. En del av snackämnena avhandla ortohet/skilsmässa/separation osv dvs jobbiga ämnen där personer i affekt skriver av sig. I ett inlägg på dessa sidor berättade en tjej att när hon insåg att henes man varit otrogen på midsommarafton så, citat; "Jag väckte honom med att slå förtvivlat på honom, jag slog tills det blödde. slut citat.
Jag var övertygad om att detta skulle kommenteras/fördömmas av övriga deltagare på tråden, men icke. Idel sympati för den drabbade kvinnan.
Jag blir bara förvånad och förbannad.
Svar på tråden: Logik på aff

Ja...

det tycker jag låter lite märkligt. Var nånstans hittade du inlägget?
Skrivet av    Vardaglia

Det där förekommer då och då

Det är varken första gången det händer, eller första gången som någon reagerar som du gör nu. Jag har sett det under den tid jag varit här åtminstone en gång tidigare. Med största sannolikhet kommer inte detta in i någon brottsstatistik överhuvudtaget. För lite drygt en månad sedan diskuterade du och jag detta med kvinnors våld mot män och du trodde inte på det jag skrev. Jag hade heller ingen aning om det för 7-8 år sedan, skulle varit lika frågande som du. Nu vet jag vad det handlar om. Och det du beskriver är inget unikt, det är OK i vissa sammanhang för kvinnor att slå män. Självklart är detta i sig inte ett stort samhällsproblem. De flesta män är inte hotade till livet av denna misshandel, såsom kvinnor är. Men jag tycker ändå att det är ett stort problem. Killar som blir slagna av sina kvinnor är faktiskt i princip lika försvarslösa som de kvinnor som blir slagna av män. De kan inte slå tillbaka - för konsekvensen av att slå tillbaka är att kvinnan blir skadad. Faktum är att det till och med är svårt att skyla sig utan att kvinnan kommer till skada. Och du kan vara säker på att en sådan kvinna som använder våld och hot om våld, inte drar sig för att polisanmäla om de skulle komma till skada. Det är en del av deras hot. Männen mår också psykiskt dåligt i denna situation. Det är inte bara kvinnor som normaliseras. Det andra problemet som jag ser minst lika stort är att det ju faktiskt innebär att det finns en acceptans av våld i samhället. Våld är inte tabu. Våld är makt. Oavsett vem som utövar det.
Skrivet av    Adde

Om det var på otrohets...

...snacket så är ju det ett känsligt snack där det inte får förekomma att inlägg kommenteras och fördöms. Om jag fattat snackreglerna rätt. Skulle hon skrivit samma sak på nåt annat öppnare snack hade det nog blivit liv i luckan! (med all rätt!)
Skrivet av    Fru Marmelad

Den förra gången jag såg det

var det faktiskt på mammsnack (eller fråga mammor) och det blev inte liv i luckan förrän en man tog upp det på ett annat snack (av nödvändighet).
Skrivet av    Adde

Där är de ju fan galna *S*

Orkar aldrig ens läsa där! Vilket inte beror på att de är mammor tror jag utan ett visst gäng som skriver rätt konstiga saker där.
Skrivet av    Fru Marmelad

Tycker allmänt att det är synd

att det finns en märklig bild av det kvinliga våldet. Dels finns det en bild och det är att det inte förekommer. Sen om man nu tror på att det finns så ses det som antingen komiskt eller mindre allvarligt. Tex reagerade jag på när jag förut premunerade på slitz att de hade varje nr med en ruta där de intervjuvade en man och en annan ruta där de gjorde samma med en kvinna. När det gäller frågorna till kvinnorna så fanns det OFTA med en fråga \"har du slagit någon\" Den frågan fanns ALDRIG med till mänen. (jätte många tjejer svarade för den delen att de slagit någon) Jag har sjävl svårt med inpulskontrollen och därmed så har jag högt tyvärr slagit min man några gånger. Jag ser det som ett stort problem (han blir nog sur på mej och vi pratar om det men jag tror inte han ser det som så stort problem som jag gör. Går just nu hos psykolåg men det är svårt att få hjälp. Alltså något som värkligen hjälper. Psykolågen värkar inte vara vidare insatt när det gäller just sådana problem (det är inte ända anledingen till att jag sökt vård, det är väll mer för att jag har självmordslängtan, men det är en av dem, mest av allt är jag räd att jag kommer slå min son om jag inte får hjälp.)
Skrivet av    JAG

det gör du rätt i!

att bli förvånad och förbannad. Bara att tänka sig parallellen; \"jag upptäckte att min fru var otrogen så jag väckte henne ochslog förtvivlat på henne tills det började blöda\" och se vad det blir för reaktion på den. Tror inte en massa män på pappsnack skulle svara Stackars dig jag förstår hur du känner....
Skrivet av    seven

Då måste vu ju fråga

Varför slår kvinnor sina män? Känner de sig maktlösa i förhållandet? Slår de någon speciell situation? Vill de bestämma mer än sina 50% och vill det till varje pris? Slår de sina barn? Slåss de i andra sammanhang? Är de psykiskt sjuka? Gillar de att misshandla andra? PS: å nu vänder jag mig inte emot Dig, JAG, utan ställer frågor i det stora hela! och jag ställer kanske inte heller de rätta frågorna men vi bör ju ställa dem, precis som vi ställer dem då vi diskuterar mäns våld.
Skrivet av    anna-frida

förstår

att du blir förvånad och förbannad - med all rätt. Jag tycker också detta är ett uttryck för just genus. Att det är OK att slå män, eftersom kvinnor är ju svaga osv. Därför kan jag i min tur bli förvånad över hur ofta feminister, genusteoretiker förväntas stå till svars för dessa orättvisor (jag säger ju inte att du gör så!). Att det finns kvinnor som slår män (vilket ju brukar användas som ett slags empiriskt argument mot alla feminister här inne på snacket) är ju inget som gör feminism fel. Tvärtom tycker jag det går utmärkt att se ur just ett genusperspektiv.
Skrivet av    ior

Utveckla gärna detta med våld

i genusperspektiv. Jag är mycket intresserad att höra vad du anser om det. Eller om du - vill kvinnors våld mot män i genusperspektiv, eventuellt kontra mäns våld mot kvinnor.
Skrivet av    Adde

Jag har inte en blekaste aning

om svaren på dessa frågor allmänt. Kan bara svara för mej själv lite snabbt. Känner de sig maktlösa i förhållandet? Nej Slår de någon speciell situation? Ja när jag är arg annar skulle man väll inte göra det. Vill de bestämma mer än sina 50% och vill det till varje pris? Nä man är bara arg så är man. Slår de sina barn? Än så länge inte. Slåss de i andra sammanhang? Än så länge inte. Är de psykiskt sjuka? Kanske Gillar de att misshandla andra? Nä Vill även tillägga jag har aldrig medvetet slagit. Det vill säga jag har tänkt nu vill jag slå och så har jag gjort det. Det har alltid de få gånger det hänt varit så att jag först slagit och sen kommit på mej själv med vad jag har gjort. Och det är just det som är så svårt eftersom hur ändrar man på något när det är omedvetna handlingar.
Skrivet av    JAG

beror

lite på hur du menar? Jag tänker inte ge mig på några svepande generaliseringar utifrån genus när det gäller orsaker till själva våldet - mäns eller kvinnors mot varandra. Jag tror det behövs flera perspektiv för att förklara dessa individers beteenden. Därmed sållar jag mig inte till t.ex. Eva Lundgrens skara. Men, och vad jag ville beröra med mitt inlägg, och som jag också uppfattade att felix inlägg handlade om, är själva reaktionerna på våld. Att visst våld anses vara OK helt enkelt, vilket jag tror kan knytas till beteendeförväntningar hos män och kvinnor. Hinner inte utveckla mer nu, hoppas du förstår.
Skrivet av    ior

Då förstår jag.

Du får gärna berätta mer om det, men kanske räcker det med att vi alla har en bild av hur de förväntningarna ser ut.
Skrivet av    Adde

*asg*

Hallå där; jag brukar skriva där ibland *S* (inte så ofta dock). Däremot orkar jag knappt läsa på de sk \"känsliga\" snacken längre just eftersom det ju ta mig sjutton inte ens är tillåtet att ifrågasätta ens de mest bisarra och befängda åsikter... Som det här med att inte ifrågasätta att en människa slår en annan blodig... Och för att inte dra på mig tillrättavisningar från redax när klådan i fingrarna blir för svår håller jag mig borta ;-)
Skrivet av    Annika60

Inte riktigt sant...

och eftersom inlägget inte skrevs under känsliga snack kunde du skrivit vad du tyckte.
Skrivet av    mutex

vad är inte riktigt sant ?

när jag såg tråden var den 2 dagar gammal, och hållbarhetstiden på ett inlägg är inte speciellt lång här på aff, men vad var det som inte var riktigt sant ?
Skrivet av    _felix_

jo då

Jag minns diskutionen. Jag har fundera en hel del på dessa frågor sista tiden. Jag har ingen klart formulerad teori. men håller med allt våld är förkastligt om det inte är i självförsvar.
Skrivet av    _felix_

på ett vanligt öppet snack *imt*

.
Skrivet av    _felix_

Tips

Det finns en psykisk störning som kallas Borderline. Du kan leta efter det på biblioteket eller här på nätet. Den drabbar i huvudsak kvinnor. Jag skulle sticka ut hakan och säga att de flesta kvinnor som slåss, säkert skulle kunna diagnosticeras med denna störning.
Skrivet av    Adde

Lite arrogant frågat...

Så här tror jag i alla fall vad gäller kvinnor (min personliga erfarenhet och andra som berättat, och jämfört med män) Känner de sig maktlösa i förhållandet? Nej De flesta män som slåss brukar inte säga att de känner sig maktlösa, men analytiker brukar tolka orsakerna som tecken på maktlöshet. Slår de någon speciell situation? Beror nog på vad man menar med speciell situation Vill de bestämma mer än sina 50% och vill det till varje pris? Jag tror inte 50% är relevant siffra när det kommer till någon som vill bruka våld. Man räknar helt enkelt inte i sådana termer. Snarare handlar det om att man vill ha rätt styra i allt man anser vara sitt, och anser att det man bestämmer är det som är rätt och riktigt. Den som slåss har svårt att kompromissa. Dela sfären rättvist - hälften du - hälften jag? Slår de sina barn? Ja, eller i alla fall, när de tappar tålamodet, så kan de säkert göra det. Slåss de i andra sammanhang? Ja... kanske inte säkert fysiskt, men en person som är aggressiv gentemot sin partner är säkert aggressiv i andra sammanhang också. Är de psykiskt sjuka? Nej, inte nödvändigtvis. Lider av en psykisk störning är nog vanligare. Manliga som kvinnliga Gillar de att misshandla andra? Skiljer nog från fall till fall. Men jag har svårt att tänka mig att känslan av maktberusning som den som slåss och vinner känner - att inte kvinnor kan uppfyllas av den liksom män.
Skrivet av    Adde

Det där är typiskt aff..

en sån extrem dubbelmoral.. Ett annat exempel är där kvinnans sexlust har mkt större värde än mannen.. Om en kvinna skriver o beklagar sej över att hon ingen sexlust har men att hennes man pushar på o försöker fåkomma till o blir sur när han inte får det, ja då är mannen ett jävla svin som inte kan respektera hennes känslor.. det finns ju viktigare saker än sex.. Om scenariot är det omvända.. dvs kvinnan vill ha sex men inte mannen.. då får kvinnan sympati från de flesta svararna.. o ibland börjar man dessutom spekulera i att förmodligen så är ju mannen som inte vill ha sex med just den kvinnan homosexuell? som att det är självklart att alla män vill ha sex med vem som helst.. Det finns liksom inte en tanke på att mannen kanske blivit avtänd av en eller annan anledning.. en anledning som ofta är vanlig i det omvända scenariot.. dvs att mannen städar för lite o därför orkar inte kvinnan ha sex.. Nåt annat som jag sett som mer liknar ditt det är att kvinnor kan sitta o diskutera om olika sexuella trakasserier av män.. dvs att de skulle vilja känna sin manlige massör i skrevet lr att de ska förföra sin manlige gynekolog.. Jag är ganska säker på att det inte skulle vara ok för en man att klämma sin kvinnliga läkare på brösten lr ta henne på fittan.. Precis som folk skulle bli väldigt upprörda om en man slagit sin kvinna tills hon blödde för att hon var otrogen..
Skrivet av    JmedNochM

Det var inte meningen.

Jag tyckte bara att det var lika, om inte mer, intressant, att lite spekulera i varför kvinnor slår som varför män slår. Om nu alla män är möjliga misshandlare (vilket jag inte tror) så borde ju kvinnor vara ständiga offer och varför slår då vissa! kvinnor....?
Skrivet av    anna-frida

Det var inte meningen

peka dig på näsan, men jag studsade lite på råa frågeställningen mot en individ som faktiskt är ångerfull. Det finns säkert förhållanden när kvinnan är fysiskt starkare än mannen, men våld är så mycket mer komplicerat än så.
Skrivet av    Adde

men jag

skrev särskilt att jag inte! gav mig på henne utan att det var en allmän nyfikenhet.... usch så det blev... Sen tror inte jag heller att den misshandlande parten behöver vara fysiskt starkare egentligen. Våld är knepigare än så, som Du skriver.
Skrivet av    anna-frida

Ja...

lika fel gjorde nog jag också... Tycker detta är lite läskigt i alla fall med en del av skildringar om våld, inte minst de som berör våld och könsmakt. Teorier där man upphöjer fördomar till sanning kan ju ha särskilt stor genomslagskraft i en rörelse som i sin natur bekämpar andra fördomar.
Skrivet av    Adde

om borderline..

så kvinnor är psykiskt sjuka om de slåss och männen som slåss är ?? friska ?? undrar bara
Skrivet av    Fru ?

Jag ska svara seriöst

på denna fråga eftersom jag ägnat ganska mycket tänkande åt den. Borderline enligt psykiatrikerna är vad jag förstår inte klassat som psykisk sjukdom, utan som psykisk störning. Jag vet faktiskt inte skillnaden mellan de båda, mer än att jag tycker sjukdom låter som något botbart, medan störning inte är det. Personligen tror jag att (till skillnad från t.ex. Eva Lundgren och hennes anhängare) att de flesta män som misshandlar är psykiskt störda, de har någon form av empatistörning. Enl Evin Rubar, var detta också BRÅs inställning vad gäller denna typ av brott. Det är möjligt att det finns kulturella normer inom subkulturer som gör det OK att slå en annan människa. Framförallt verkar det ju vara mer accepterat att kvinnor slår till en man än tvärtom. Kanske är det också tillåtet att en man slår en annan man under vissa speciella förutsättningar. Men jag tror det hör till undantagen.
Skrivet av    Adde

Artiklar från Familjeliv