Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Varför läxor?

Skrivet av Rosandra
Hej på er!
Jag är en lärarstudent (och förälder) som funderar mycket över läxor. På min utbildning har vi inte haft någon litteratur i ämnet och heller inga diskussioner. Nu är snart min utbildning slut och jag känner att jag måste tänka över läxfrågan. Är det någon som kan dela med sig av sina tankar kring läxor och då tänker jag ur lärandeperspektivet.
- Varför ger lärare elever läxor?
- Vad vill vi lärare att eleverna ska lära sig genom läxan som vi inte kan ge dem i skolan? Tacksam för många svar med olika perspektiv! //Hälsningar Rosandra
Svar på tråden: Varför läxor?

Jag är lärare..

..och jag delar mycket sällan ut läxor. Jag uppmanar föräldrarna att läsa med sina barn men har inga direkta läsläxor. Rättstavning, tabeller osv tränar vi på skoltid och det fungerar bra. Jag tycker inte att läxor tillför mina elever någonting så det hoppar jag över. Däremot finns det böcker som de får ta hem om de vill, tex skrivarboken där de skriver berättelser. Ma häftet där de hittar på kluriga matteuppgifter till kompisarna.
Skrivet av    Sofia*

Tack för svar!

Vad har du för klass? Hur gamla är dina elever? Hur känner man sig trygg i att inte ha läxor? Är det inte så att många kollegor och föräldrar förväntar sig det? //Hälsningar Rosandra
Skrivet av    Rosandra

15 år i yrket

Vi arbetar i lärarlag så jag har inte en egen klass, det har ingen hos oss. Mest fungerar jag som speciallärare. Men jag har många år i yrket och jag övergav läxor ganska snabbt. De gav bara upphov till konflikter både i skolan och i hemmen. Mestadels har jag dock arbetat åk 1-5. Kunskapsmässigt anser jag inte att mina elever ligger efter andra jämförbara klasser. Skillnaden skulle möjligen vara att i min klass har alla gjort rättstavningen! Inte bara de som har stöd i hemmet. Jag står säker i min åsikt om läxor, mina kollegor håller inte alltid med mig men det utgör inget problem. En del föräldrar vill dock gärna ha läxor, då tipsar jag om bra böcker att köpa och bra spel att spela för att träna vissa saker. Läsa uppmanar jag dem också att göra, det kan man aldrig göra för mycket med de yngre eleverna och de flesta föräldrar som vill ha läxor hittar en bra väg. De flesta föräldrar är tacksamma för mitt sätt att arbeta. Jag skickar alltid hem veckoblad där det står vad vi arbetar med just nu och vad de kan göra hemma för att hjälpa sina barn, om tid och möjlighet finns. Men jag ställer inga krav på att något visst ska göras till en viss dag. Så länge det man gör är väl genomtänkt så att man kan ge genomtänkta och vettiga svar på de frågor och funderinga andra har så brukar man bli respekterad är min erfarenhet.
Skrivet av    Sofia*

varken lärare eller anser

mig ha såmkt kunskap i ämnet mer än att jag anser läxor är bra för _mina_ barn! SPeciellt just nu då de bygger om i skolan och koncentrationen inte är på topp pga väldigt högt ljud, läraren har svårt att överrösta ljudet ibland. :-( Mina barn behöver ibland, speciellt yngsta behöver friska upp minnet, och träna lite extra på en del saker. Jag anser att lärarna är kompetenta och duktiga i skolan inte fråga om det, men är det en lite stökig klass så kan även en duktig lärare ha svårt hinna med så mkt denne borde! Tyvärr. Mina barn lider inte av sina läxor, def inte och det tar inte bort nämnvärt med tid från fritiden. Lillstrumpan gillar att göra läxorna, och jag tycker det är ett ypperligt sätt att se vad de gjort, se hur barnen får det fungera hemma. Ibland kan det säkert vara så att de tex i matten gluttar lite extra på bänkkamraten osv och kanske inte till 100% förstår grundideen - säkert inte vanligt men säkert händer det. Jag har inte mkt negativt säga om läxor! Men förstår om endel barn anser det jobbigt och att det kan vara kämpigt hinna med för föräldrar att hjälpa med läxorna! Men svarade bara för mig själv här som sagt och jag anser läxor (måttliga mängder förståss då menar jag kanske 2 max 3 läxor i veckan och inte över helger och lov) är bra.
Skrivet av    Turtle_73_

Högstadielärare svarar

Hej! Är språklärare på högstadiet. I främmande språk är det nästan ett måste att ta hem och förstärka främst ord och fraser, men även uttal, om man ska nå de nationella målen för godkänd. När det gäller svenska talas ofta om de svenska barnens låga läskunnighet. Många ungdomar läser aldrig skön/facklitteratur på fritiden. För att klara högre studier och många yrken är god läsförmåga en förutsättning och ett sätt att hjälpa eleverna är att se till att de läser mycket. Sjuorna får nästan varje vecka en läsläxa, som sedan förhöres med sk. förståelsefrågor. I alla ämnen på högstadiet gäller att man måste ta hem och förstärka inlärningen lite. Har man hängt med på lektionen, underlättas förstås läxläsningen. Dessutom tycker jag att man genom att ge läxor tränar barnen i god planering inför högre studier tex. gymnasiet där läxmängden kan vara ganska stor. Man hjälper dem också att tillägna sig olika studietekniker inför framtida situationer då de behöver lära sig något. Idag ser ju samhället ut så att i många yrken måste man lära sig nya saker hela tiden. Barnen tränas också i att ta eget ansvar för sin inlärning, de ska ju ta hem läxan, göra den och kunna redovisa den. Vill påpeka att jag tycker det är viktigt att läxan är ett känt material som vi gått igenom på lektionen och att det inte ska vara övermäktig mängd stoff. Alla får inte heller samma mängd av mig. Kalle, som har fullt sjå med en halv sida text, får det i läxa, medan Lisa som lätt klarar två sidor text, får det i läxa.
Skrivet av    Maria

För mycket, för tidigt

Jag är inte lärare, men har totalt haft 3 skolbarn som alla tidvis haft mycket läxor så jag har hunnit fundera en del. I grunden tycker jag att skoldagarna ska vara så långa så att man hinner med alla inlärning i skolan. Jag har själv sett barn med bristande stöd hemifrån som halkar efter när de inte klarar läxorna. Då blir inte skolan jämlik. Det jag möjligen kan köpa är att det är en bra träning för kommande studier, men åtminstone våra äldsta barn har haft mer läxor i mellanstadiet än i högstadiet. Det är också lätt att man som förälder tar över mycket av ansvaret för läxorna, så att det i praktiken inte blir så mycket träning för barnen. Ska man alltså ha läxor av den orsaken måste man göra klart för föräldrarna att det är viktigare att barnet tar ansvar för läxan själv, än att läxan blir riktigt gjord. Det är också kul för oss föräldrar att se lite av vad som görs i skolan.Och det kan vara bra för eleverna att träna sig på att komma ihåg att ta hem läxorna och ta dem tillbaka till skolan. Men för båda dessa syften skulle man ju kunna ha som läxa att ta hem ett visst arbetsmaterial och visa föräldrarna.
Skrivet av    ullen61

Vad roligt och intressant

med era svar, alla från olika perspektiv! Vad jag får fram när jag läser era inlägg+andra jag talat med är att läxor egentligen inte handlar om ökad kunskap i ämnet (i alla fall inte när det gäller de tidiga åren 1-6) Den stora anledningen verkar vara - att lära eleverna struktur och ansvar inför högre studier + ha en naturlig kontakt med skola/hem Om man nu i skolan vill att eleverna ska lära sig detta, kan man då inte låta eleverna göra sina \"läxor\"/uppgifter i skolan, under skoltid. Kanske ha öppet tidigare i klassrummet på morgonen/eller eftermiddagen. Skulle det vara något? Vad tycker ni? Jag håller med flera av er att läxor kan vara mycket orättvisa, beroende på föräldrastödet hemifrån!
Skrivet av    Rosandra

Jättebra med läxtid i skolan

I vår yngstes sons klass har de en läxtimme på torsdagseftermiddagen. De har inte särskilda läxor, utan arbetar på beting. I höstas hade de inte någon läxtid i skolan och då fick vår son nästan ingenting gjort i skolan, utan satt alla kvällar och helger och jobbade, med någon av oss föräldrar bredvid sig hela tiden. Nu måste han stanna kvar på torsdagseftermiddagarna om han inte hunnit med veckans beting och det tycker han är så tråkigt så nu jobbar han på mycket bättre. Ibland är han kvar 20 min-en halvtimme på torsdagarna för att få allt färdigt, men då har han int gjort någonting hemma alls under måndag-onsdag. För att träna sig på att komma ihåg att ta hem \"läxböcker\" och ta dem tillbaka till skolan, och för att föräldrarna ska få lite inblick kan man, som jag skrev, komplettera med läxan \"ta hem och visa föräldrarna\" ibland.
Skrivet av    ullen61

Läsläxa tog död på..

.. min läslust helt och hållet! Att ge barnen läsläxa i skönlitteratur: \"Du måste ha läst X antal sidor i din bok till på fredag\", är rent vansinne, anser jag. Jag läser just nu till F-6-lärare i svenska och läser fortfarande inte skönlitteratur för nöjes skull. Är 33 år idag. Skolan tog helt slut på min läslust! Jag röstar mot läxor - i alla fall när det gäller läsning i skönlitteratur!
Skrivet av    Blivande lärare

vi flyttade från Sverige

och sönerna har gått nu i skolan i landet x sedan förra hösten, klass 6 och 8. Skillnaderna är stora och för det mesta tycker barnen att skolan här är bättre, trots att de har mycket mera läxor här än i Sverige ( de hade knappast någonting alls eller gjorde allting i skolan, jag såg aldrig några böcker). Jag gillar läxorna, för första gången under deras skoltid vet jag egentligen vad de håller på med. De får betyg hela tiden, för olika saker (läxor,prov,säsong) som de själv tycker är jättebra. De gillar att få omedelbar feedback på det som de har gjort - i Sverige var allting alltid \"jättebra\" i utvecklingssamtal - här ser de genast om de har slarvat med läxorna och inte kan det som ska kunnas. Jag tycker helt allmänt att läxorna lär barnen ansvar över sitt eget arbete och som föräldrar har man bättre koll på barnens lärande - dessutom är det lättare att inse barnens starka och svaga sidor.
Skrivet av    zeta

Inte lärare, men...

jag tycker att läxor på lågstadiet är ganska onödigt. Barnen är ju ändå ganska små då, och då ska de inte behöva bekymra sig över läxor. Hellre lite längre skoldagar i så fall. I mellanstadiet och högstadiet tror jag att det är olika från elev till elev om det är bra med läxor eller inte. Min äldsta dotter (14 år) har mycket läxor och ganska korta skoldagar, vilket hon tjänar på eftersom hon har lätt att arbeta självständigt och dessutom har nog med karaktär att faktiskt göra läxorna. Sonen däremot blir stressad av mycket läxor. På mina barns skola har de ett system i högstadiet med eget arbete, alltså de får mycket uppgifter men har ca 4-5 timmar per vecka att göra dem i skolan. Det är ganska bra, för på det sättet lär de sig att ta ansvar på sina studier vilket kan bli till stor nytta i gymnasiet och universitetet.
Skrivet av    Danielle

Fantastiskt

Härligt att läsa!!! Hade min dotter som i dag är 10 år inte haft läxor hade hon älskat skolan men nu har läxor sedan 6-års verksamheten gjort att hon hatar ordet skola. Väldigt synd tycker jag. Skulle finnas fler som du
Skrivet av    Vilsen05

Artiklar från Familjeliv