Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Stamning?!

Skrivet av 2barnsmamman
vet inte om detta är rätt forum men jag provar.

har en dotter på snart 4 år som sedan ungefär 2 månader tillbaka har börjat stamma, hon har tidigare aldrig visat tecken på det, hon har dock inte haft rent uttal, men detta tror vi beror på att hon pratat "genom" nappen. för ca 2 mån sedan slutade hon med napp helt, hade den tidigare när hon skulle sova och när hon var ledsen. Men nu är det helt borta,och efter det började hon att stamma och kissa på sig igen, har varit torr i över 1 år. vissa tror att det kan höra ihop och att det blev någon slags stress för henne. hon har blivit lite bättre och vill inte ha nappen tillbaka, kissningen har också blivit bättre men dock vissa återfall lite då och då. har pratat med 2 läkare som säger att det är för tidigt att säga om hon stammar eller inte, dagis tror det är stress och min faster som är förskolelärare, tycker det låter precis som 4-års stamningen.
någon här som har någon uppfattning om det kan vara stamming och vad man då måste göra??
hon verkar inte lida av det själv. det som dagis har reagerat på är att hon kan ha svårt att göra sig förståd hos dom andra barnen.

kram
Svar på tråden: Stamning?!

Jag har en 4-åring...

Hej! Först vill jag fråga dig vad är \"4-års stamning\"? Min dotter på 4.5 år slutade med napp för drygt 3 månader sedan. Hon har alltid pratat väldigt mycket och snabbt. Och de flesta orden har varit tydliga. Men nu har hennes uttal blivit än bättre efter de att hon slutade med napp. Men hon har dom senaste månaderna börjat att \"hacka upp sig\" precis i början på en mening tex \" Ska, ska, ska vi...\" eller \"Ska vi, ska vi, skva vi...\" . Detta händer då och då och inte i varje mening. Jag har pratat med BVC här i början på juni och nu har vi fått en logoped tid till i början på augusti. Hon på logopeden tyckte det var bra att vi tar tag i detta snabbt...men hon sa att det är vanligt att 4-åringar stammar/hackar upp sig....pga att deras tankegång är snabbare än vad munmotoriken har hunnit utvecklas (hoppas att du förstår vad jag menar). Lycka till!!!
Skrivet av    Christine

Prioriterat

Hej! På de logopedmottagningar som jag jobbat på/haft kontakt med är frågor om barnstamning högsta prioritet. Ofta går det bra att själv ringa som förälder och be att få en tid för att prata om barnets tal. Oftast är det inte regelrätt stamning det handlar om, det är trots allt få som utvecklar \"riktig\" stamning men eftersom barns upphakningar skapar mycket frågor och oro brukar man få en tid för att prata om detta. (Det är nog olika om barnet är med eller inte första gången)
Skrivet av    Karinko (logoped)

Artiklar från Familjeliv