Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Blir väldigt

Skrivet av välbeställd kvinna ?
förvånad över motståndet till att betala för att få hjälp i hemmet.

Är själv uppvuxen i ett väldigt jämnställt/demokratiskt hem på 70-talet där lika villkor för alla var mycket viktigt. Detta har präglat mig mycket och jag har haft min mor och far som förebild i det mesta. Att våga göra vad man vill (oavsett kön), Att dela på hushållssysslor efter intresse och skede i livet, Att alla kan och är lika värda.

Så nu sitter jag här med en jämnställd lön, duktig på att snickar och att klippa gräset men mindre bra på att städa.

Det som jag blir allra mest förvånad över är att det verkar råda en allmän syn att "alla kan städa" det är inte så lätt som man tror om det inte sitter i "generna". Det tar fruktansvärt lång tid och resultatet blir inte bra. Visst kan man träna upp sig men det kan man i altansnickrande, målande och bilmekande oxå. Att däremot kunna "alla" hushålls sysslor är nog en omöjlighet.

Är det bara naturligt att barn växer upp och lär sig städa men inte till att utföra andra hushållssysslor? Eller får de gamla manliga sysslorna inte ens kallas hushålls sysslor? Är de inte tillräckligt nedvärderande att utföra får att få det epitetet?

Ser ingen skillnad i dessa sysslor alla är jobb som jag inte får betalt för och för vilka jag om jag har möjlighet kan betala för att få gjorda.

Även om jag varit ensamstående hade jag mycket hellre haft ett rut-bidrag så jag kunnat ägna min lediga tid att renovera istället för att rot-bidraget ger mig möjlighet att betala andra för att renovera och jag själv får städa. Inte för att jag tycket städning är mindre värd utan för att jag är dålig på det. Det är ineffektivt. Nu har jag dock en sambo som gör större delen av hushålls jobbet även om han är precis lika dålig på det han med.

Vi har ständigt stökigt och halvsmutsigt och så ser det ut i de flesta "jämställda karriärs hem" jag klivit in frågan är bara vad vi gör fel. Ska vi sluta göra karriär? Har vi inte rätt till det? Idag jobbar vi deltid båda två så karriären går ju på halvfart iofs. Å i vilket syfte, jo för att slippa 60 timmars veckor (betalt och obetalt jobb sammanslaget) Jag hade gärna bytt en timme mot en timme. En timmes hjälp till samma lön som en timme jobb för mig men det går ju inte eftersom farbror staten drar våldsamt med skatt i mellan. För att betala de 200-300kr i timmen som det kostar att hyra in hjälp måsta jag jobba minst 2-3 timmar för att betala 1 timme. Förstår inte varför man inte lättare kan byta jobb med varandra?

Kan bara dra slutsatsen att jag som andra generationens feminist (vilket både min mor och far får anses vara) numera då är anti-feminist eftersom jag tjänar för bra?! och önskade jag kunde välja att betala för hjälp inom de områden jag inte klarar å dessa områden inte är p.k. nog att hyra in hjälp för.

Eftersom vi(jag och sambon) har insikt nog att se att vi inte klarar av allt i hemmet kan jag inte förstå hur alla får det till att vi skulle se ned på dem som kan hjälpa oss? Att bara för att man har en egen kompetens skulle tycka andras var mindre värda.
Svar på tråden: Blir väldigt

Tillägg:

Funderar kring det där att städning är lyx. Borde inte alla ha rätt till ett rent hem? Har förstått att vägglöss ex är på väg tillbaka eftersom vi inte hinner städa och inte har kunskap nog att veta hur och hur ofta. (återigen att det är så lätt och alla kan känns bara som att befästa synen på att städarens kunskap är vatten värd) Att bo hygieniskt är väl en rättighet? speciellt som det är många barn som drabbas.
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

Får jag skriva under...

Jag håller med dig fullt ut - utom på en punkt... jag tycker inte vi ska ha varken RUT-avdrag eller ROT-avdrag. Snarare en översyn på hela löneskattebiten som gör det billigare att anställa/anlita någon vitt oavsett vilken form av tjänst jag vill anlita (varför är tjänstesektorn något full i Sverige). Vi har också det karriärshem som du beskriver, konstant halvsmutsigt och halvstökigt eftersom vi aldrig hinner runt hela huset innan det är dax att börja om. Men vi jobbar å andra sidan 100% båda två... så tid är ungefär det enda vi inte har. Nu har jag sådan tur att min arbetsgivare inser vikten av tjänster (eftersom jag själv säljer min kunskap och min tjänst under arbetstid - dock till andra företag och då är det ju OK)... och vi har möjlighet att anlita städfirma mot bruttolöneavdrag. Och det ska jag hoppa på så fort jag är tillbaka efter min föräldraledighet som snart börjar...
Skrivet av    KMCB

Rent politiskt

så tycker jag inte att vissa tjänster skall vara subventionerade, inte ens ROT-avdragen är väl bra på det viset. Det skall kosta mindre rakt av att anställa folk. Rent personligt så skulle jag hellre gå ner i tid och ha tid för mina barn och mitt hem än stressa ihjäl mig med 100% yrkesarbete - men det är mitt val, mina prioriteringar!
Skrivet av    anna-frida

oj,

\"anlita städfirma mot bruttolöneavdrag\" Det låter ju som något som man måste fundera en gång till på.... det blir alltså en löneförmån, typ tjänstebil? beskattas det? (skall inte tipsa skattemyndigheten :-), bara nyfiken.
Skrivet av    anna-frida

Kanske skulle skrivit det

att även jag inte vill ha avdrag ( det blir så likt bidrag) utan en översyn som gör att alla tjänster blir mer lätt tillgängliga.
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

Ja det beskattas

och är en löneförmån likt tjänstebil. På mitt företag (stort) har man gjort en undersökning varför så få kvinnor söker chefstjänster och resultatet visar på att kännslan av att man kommer hinna med än sämre gör att man avsstår chefsjobb. Därför kan kvinnliga chefer få städning som löneförmån. Dvs för att promota och möjliggöra att kvinnor kommer högre upp i chefs hierarkin.
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

Ja men det är just det

att man vill ju ha mer tid för sina barn, inte för hushållssysslor. Tyvärr är det svårt att få det trots att vi båda jobbar deltid. Arbetsuppgifterna kvarstår ju, du får bara vara mer effektiv och göra det snabbare. Det tas aldrig in vikarier för de där få % man går ned. Detta gör at vissa dagar är jag hemma tidigt, mannen likaså och den tiden går till hushållssysslor. Andra dagar får man sedan jobba ikapp istället... Vi har oxå andra tider än normal arbetstagare möten planeras från 8.00-17.00. så under den tiden bör man vistas på sitt jobb. Om inte så är ju \"karriären\" död och vi har helt plötsligt både män och kvinnor i \"kvinnofällan\" om man är jämställd och båda jobbar deltid. Tycker ingen ska behöva försaka sin karriär för att hinna med hushålls jobb.
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

försaka

Nej, det tycker inte jag heller egentligen... min situation är så helt olik din, jag är kommunalanställd, bor på gångavstånd från jobbet, har inga tankar på karriär, var hemma länge med barnet och har jobbbat deltid flera år. Jag fattar inte det heliga i att arbeta just 40t/veckan. .... och använder inte ord som \"promota\" - måste vidga mitt ordförråd :-).
Skrivet av    anna-frida

*L*

Visst skiljer sig säkert våra jobb åt och det är ett av de allra största problemen tror jag. Högavlönade kvinnor är inte så vanliga (om jag nu räknas som högavlönad) inte högavlönade män heller och det stora flertalet har ingen som helst insikt i hur vår vardag ser ut. Många har varit på sjukhus, alla har gått i skola, stora flertalet har haft prao på verkstad eller motsvarande men få vet hur det ser ut på högre tjänstemanna sidan. De flesta spekulerar och har fördomar och oftast känner man sig väldigt dömd och åsidosatt. Det är väldigt tydligt i de flesta diskussioner att vi höginkomsttagare har det så bra så man behöver inte ta hänsyn alls till oss inom politiken. Att sedan det t.ex. är ytterst viktigt att få fler kvinnor på maktpositioner glöms så snabbt bort. Det där berömda glastaket som tyvärr oftast sätts av kvinnor mot kvinnor. Nu citerar jag dig, inget fel i dina personliga åsikter men många kvinnor utrycker dem motsvarande. \"Rent personligt så skulle jag hellre gå ner i tid och ha tid för mina barn och mitt hem än stressa ihjäl mig med 100% yrkesarbete\" Hur jag än vänder och vrider på den meningen känns det som den utrycker att jag väljer \"fel\" att satsa på karriären och faktist verkligen göra något för jämställd helt fördöms av andra kvinnor. För visst måste man offra för att nå någonstans och för att förändra.
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

Ja det beskattas

det är att likna vid tjänstebil rent förmånsmässigt... skattemyndigheten är fullt informerad:-) Men det blir ju ändå lite billigare än om jag skulle anlita samma bolag med mina beskattade pengar...
Skrivet av    KMCB

Men jag vill ha både och

jag vill jobba heltid och göra karriär och jag vill ta hand om mina barn. Min man och jag har så pass flexibla tider att vi kan styra dagistider hyfsat, så barnen kommer inte i kläm känner jag. Utan det som får stå tillbaka är just städning, renovering, trädgårdsskötsel... och jag skulle gladeligen anlita människor att göra det åt mig. Men jag vill göra det vitt och jag vill göra det via en firma (även om de jag anlitar självklart kan vara egna företagare), jag vill att de har försäkringar - både på sig själva och för deras jobb i mitt hem.
Skrivet av    KMCB

neeej!

Jag fördömmer inte ditt val. Jag vill att min dotter eller min syster eller ... ska kunna bli VD för Volvo, på samma villkor som vilken annan människa/man :-) som helst. Det är oerhört viktigt. Jag hoppas Du lyckas! Men jag vill också att både män och kvinnor skall kunna välja som jag, lite mindre yrkesinriktat, med en mer avslappnad attityd till detta, av alla så lovprisade, yrkesliv. Du kanske offrar något med ditt val, jag offrar annat (pengar..:-)) Jag måste, personligt, i mitt hjärta (gud, så melodramatiskt det låter..), få känna att karriär och barn och dammråttor inte går ihop.
Skrivet av    anna-frida

Tack igen

du beskriver precis min åsikt. Det många glömmer bort är att det inte ens räcker med 40 timmar/vecka om man verkligen vill avancera inom sitt yrke. De flesta som \"kommit upp sig\" jobbar ju både 50 och 60 timmar/vecka. Så den lilla tid vi ev. har i vår familj när barn sover på kvällen går 5 kvällar av 7 till att jobba några timmar till.
Skrivet av    KMCB

Det finns väl inga som helst hinder

att anlita vem heslt du vill så länge du betalar för det? Jag har invändningar mot att staten ska gå in och hjälpa till att betala städning och ombyggnad av ditt eller mitt privata hem. Förutom att jag tycker att juridiska tjänster borde vara mer prioriterat att subventionera slår nog tandvården snäppet högre. Ska man subventionera något ska det var sådant så många som möjligt har reell användning för och mig veterligen har de flesta tänder ;O).
Skrivet av    -Allis-

Om man anlägger ett klassperspektiv...

...på det (även om jag principiellt är fullständigt emot att bunta ihop en stor grupp människor utifrån en enda egenskap) så kan man konstatera att det krävs en välfylld plånbok från början för att göra karriär och samtidigt kunna hantera vardagen. Den som redan har en mycket god ekonomieller är \"överklass\" har en förmögenhet och kanske goda kapitalinkomster. Då är det inga problem med att anlita ett städföretag oavsett hur beskattningen av tjänsten ser ut. Däremot är det en omöjlighet för den som istället fått dra på sig stora studieskulder när han/hon skaffat sig en akademisk utbildning att köpa tjänster för att kunna arbeta sig upp till en chefsposition och ändå ha en rimlig hemsituation. Problemet är ju också att det måste börjas på en lägre nivå, för den som redan arbetat sig upp till en toppchefsposition i ett större företag är ekonomin inget problem. Det är vägen dit, innan lönen hunnit bli hög som är den stora bromssträckan. Resultatet blir att i ett jämställt förhållande där ingen kommer från \"överklassen\" kan INGEN av parterna arbeta sig upp till en hög chefsposition. Det enda alternativet är att man väljer att prioritera den enes arbete. Resultatet av den höga tjänstebeskattningen är att den viktigaste faktorn för att kunna bli toppchef i sverige är att födas i en ekonomiskt stark familj. Det tycker jag är fel och jag är övertygad om att en förändrad tjänstebeskattning skulle vara ett steg i positiv riktning.
Skrivet av    Nilsfar

Problemet är ju att vi...

...med dagens skattesystem beskattar just tjänster extremt hårt. Produkter som istället innehåller mycket energi, råvaror, kapital (automatiserad tillverkning) är extremt gynnade skattemässigt. Jag tror att det är bättre för en långsiktigt hållbar ekonomi att vi konsumerar mer tjänster och mindre prylar.
Skrivet av    Nilsfar

jag är inte emot förslaget

däremot har jag svårt att i första hand se det som ett förslag för att öka jämställdheten. jag tror också att de flesta moderna människor inte gör någon bedömning i vilka typer av tjänster som har hög resp låg status. För mig skulle det t.ex skulle en storstädning vara mer värd än en maskrosrensning av rabatterna, eller få växellådan bytt på bilen också för den delen. Jag tror RUT_avdraget skulle vara bra för många människor i de utsatta svarta arbetsmarknader som uppstår när den vita arbetsmarknaden är för dyr. Mer människor i arbete, mindre svartarbete och mer skattepengar. Det måste ju dessutom vara bra för samhället. Bara därför kan det vara ett vettigt förslag, men att det kommer som bonus att vi alla (kvinnor mest?) har lättare att anlita en städare/hemmafixare/springpojke ska inte framföras som knäckfrågan. Jag vet exakt hur du menar med det jämställda karriärshemmet, och jag har som du prioriterat att bli bra på de saker jag gillar (dvs inte städning :). Vi jobbar båda mycket, inte så mycket på bekostnad av barntid men däremot all annan tid (t.ex för ärenden, egentid, vuxentid, städning, inredning, altanspikande osv) Jag har valt att göra karriär i mitt eget skrå, i egen firma - dvs inget regelrätt \"klättrande\" efter status o makt i det offentliga.
Skrivet av    blue

medhåll och förslag

jag blir så trött när andra kvinnor är de främsta motståndarna mot att kvinnor får förutsättningar för att lyckas med kombinationen yrkesarbete och barn. Jag skulle aldrig i h-e prioritera bort mitt barn för jobbet, men nog sjutton kan jag välja att köpa tjänster för sådant jag inte är bra på och vill göra. Det som hindrar är just attityden att städning är något otroligt nedvärderande som absolut inte får utföras av annan. Logik kommer aldrig att bita på dem som hävdar att just städning är så vansinnigt nedvärderande... Om man nu är så rädd att städaren blir utsatt för förtryck kan man väl ha någon slags kommunal organisation för hemstädarna, där familjerna är kunder? Eller hellre licensiera ut arbetsgivaransvaret till företag. Då visste man ju att man fick städat även om den ordinarie personen är sjuk/ledig.
Skrivet av    Demeter

klockren analys!

precis så ser det ut i min bekantskapskrets. De som har god ekonomi från början har oerhört mycket lättare att underlätta arbets/hemekvationen.
Skrivet av    Demeter

Stämmer bra

och eftersom jag själv sitter i situationen att varken jag eller min man kommer från bra ekonomiska förhållanden så tär det hårt i en arbetande plånbok att köpa de tjänster vi skulle \"behöva\".
Skrivet av    KMCB

Mycket bra

skrivet! En sänkning av arbetsgivaravgifter och moms för dessa tjänster innebär dels det du säger och dels sannolikt att ett stort antal människor kan gå från arbetslöshet till arbete. I allafall i mina ögon är det också att \"komma upp sig\". Två vinster ur klassperspektiv alltså.
Skrivet av    seven

Tack Nilsfar

Känner så igen mig. Är själva akademiker med höga studielån, inget chefsjobb än, båda deltidsarbetande för att inte \"offra\" den ene och inga pengar på banken. Men lönen är OK, ingen hög höginkomst tagar lön Å det är precis det din analys svarar på som jag ville få fram i mitt ursprungs inlägg. Att \"klassresan\" inte ens är möjlig utan stöd från samhället i någon form (då lämpligen i form av minskat skattetryck på alla tjänster)
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

Det är väl just det

som Nilsfar tar upp som jag funderar kring varför är en produkt som hemstädsfirman eller snickarfirman ger så mycket mer beskattad en ex en TV på elgiganten. Vi kan konsumera ihjäl oss i prylar men att köpa tjänster, nä det ska helst försvåras. Vill alltså inte att något subventioneras men lika beskattning på alla produkter oavsett sort.
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

Ja visst blir

man speciellt om man kämpat med skola och studier och helt plötsligt fryses ut eftersom man pga sitt slit och sina val per definition står på de \"andras\" sida. Hela tanken är ju att vi alla ska stå på samma sida. Tycker det fungerar som du beskriver idag. Vi bor i en större stad och det finns flera väletablerade bolag att välja på som i huvudsak säljer tjänster till företag som löneförmåner, se KMCBs svar ovan. De kommer och städar minst 4 timmar per gång, 2 personer samtidigt. Det ska vara samma så mycket som möjligt men de kommer ju byta och rotera, ha semester osv. Problemet är att trots att vi tjänar en slant så har vi inte råd med de 4500kr/mån som det kostar att få hjälp med städning. Ingen tvätt, plockande iordningställande etc ingår. Bara veckostäd. Så mycket mer efterskatt tjänar man inte om man är en person på väg upp tyvärr. Staten tar ju det mesta. Kanske jag skulle har råd med det väl där men inte nu.
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

Jobbar

inte heller på regelrätt klättrande och jobbar inte heller på barntid. Men på kvällar när barnen sover, när de flesta andra plockar inför nästa dag eller umgås som par osv. Jag tycker nog kanske inte det i första sak är ett förslag att öka jämställdhet men jag ser att det är ett måste för att göra regelrätt karriär och samtidigt behålla ett jämställt hem. Så det är en stor enabler för jämställdhet. För inte menar de som är emot att om kvinnan ska göra karriär så sätt mannen i kvinnofällan? Vi vill väl bort från den inte omfördela den?
Skrivet av    välbeställd kvinna ?

Du har så rätt *imt*

Skrivet av    Myling

jag menar att det måste kosta rimligt

säg till exempel 100 kr per timme, och att man kan köta tre timmar varannan vecka. Så har jag det nu. Det räcker med den städningen, för plocket sköter vi själva. Tror inte att det går att outsourca plockningen ;-) Ett oerhört förenklat räkneexempel: Om det kostar 100 kr per timme, och städaren jobbar cirka 6 timmar per dag så tjänar h*n 12000 kr i månaden. Detta förutsatt att inga skatter läggs på... Istället försörjervi idag den här personen med bidrag vilket ären ren nettoförlust. Ingen får någon tjänst utförd, personen får inte känna att h*n gjort ett hederligt dagsverke och bidragit till samhället.
Skrivet av    demeter

visst kan det vara det

men det kommer inte ta bort problematiken att det i första hand är (oftast, om man kollar statistik från t.ex SCB över vad vi lägger tid på) kvinnans ansvar att se att hemmet och familjens tid fungerar. Det kommer nog inte göra så mycket för att ändra folks attityder kring könsstereotypa strukturer, men visst vara en katalysator för de par som redan har en vision att att leva jämställt men inte får ihop det idag. Och rent krasst kommer det nog bli så att en kvinnas arbete istället utförs av en annan kvinna. Fast samtidigt kan den kvinnan jobba på en vit arbetsmarknad och få alla fördelarna det för med sig.
Skrivet av    blue

men handlar det _bara_ om det?

har inte \"överklassen\" ett annat mindset, språk och framförallt ett annat nätverk som gör att de kan klättra snabbare i karriärsstegen? jag har svårt att tro att klassresor görs omöjliga bara på grund av städningen. men jag håller definitivt med dig om att alla tjänster borde beskattas lägre - det är där framtiden ligger. Industrijobben och produktionen läggs utomlands - att stimulera den sektorn är bara konstgjord andning.
Skrivet av    blue

bara en av förklaringarna

de andra du räknar uppärsåklart lika viktiga. Språket och /ut/bildningen kan man ju skaffa sig, det är värre med nätverket och de ekonomiska resurserna. När vi rekryterar vet jag att man tiittar på -utbildning -utlandsvistelser -framstående i sport eller liknande -social kompetens Närman sedan ska avancera är det hårt arbete, uthållighet, att ställa upp påalla tider med kort varsel, positiv attityd - där sitter det inte fel att ha hemmafronten i ordning och inte dras med dåligt samvete över att hemmet slaggar igen.
Skrivet av    Demeter

Naturligtvis...

...handlar det inte bara om det. Men svårigheten att få vardagen att gå ihop kan vara EN fullt tillräcklig faktor för att avstå från att arbeta sig upp till en chefspost. Som det är nu är alternativet för att få en klassresa att gå ihop att man antingen lever i ett ojämställt förhållande eller att blankt struntar i familjen - vad leder det till för samhälle om det är sådana chefer vi producerar.
Skrivet av    Nilsfar

Artiklar från Familjeliv