Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

På begäran.. recept

Skrivet av Millan m. LMN
Kom ju på att jag hade lovat att skriva in receptet på röra-ihop-och-välta-i-plåten-brödet.

Till en plåt:
½ paket jäst
6dl ljummet vatten
lite salt och socker (kanske nån tsk salt och nästan en msk socker)
olivolja, några klunkar (vad tror vi, ett par msk)
12dl vetemjöl

Smula ned jästen, häll i 1dl vatten som du löser upp jästen med. Slå på resten av vattnet, sockret och saltet och rör om. I med olivoljan och mjölet. Rör ihop degen, den ska vara ganska lös. Sen tar jag kanske max tio tag med trägaffeln, bara för att få ihop degen sådär. Låter jäsa varmt och dragfritt under handduk i 1h. Spänn handduken lite över bunken så att den inte hänger ned över degen, eftersom degen är rätt kletig så kladdar den ihop med degen allt eftersom den jäser.
När degen har jäst färdigt så tar jag trägaffeln och välter ut degen på en långpanna som jag smort med olivolja. Sedan får man trycka ut den i pannan, antingen med mjölade händer eller oljade händer. Jag tycker att det går lättare med oljade händer (olivolja såklart) men det går bra med mjöl också om man vill spara lite på oljan... fast då gör man kanske inte det här brödet öht. ;))
Sedan trycker man ned brödet med fingertopparna och penslar man brödet med olivolja, rätt ordentligt så att man täcker hela brödets yta. Eller penslar, jag ringlar ut olivoljan och duttar sedan ut den med en pensel. Strö över gott flingsalt, åtmindstone en msk. Sedan ska det jäsa, ca en kvart. Här brukar jag inte täcka med handduk eftersom det mest bara kletar och kladdar. Räcker kanske med oljan som "täckning". Glöm nu inte att sätta på ugnen 200grader.
Efter jäsningen så gräddas brödet, ev så behöver man trycka ned brödet lite extra efter gräddning. I min ugn räcker det med att grädda 20 minuter, men den har lite för stark övervärme och därför får jag oftast korta ned gräddningstiderna något. 25 minuter annars kanske, ni får kolla på färgen.
Låt svalna under handduk, och skär i rutor dirket ur plåten. Avnjut det samma dag. Imorgon så har saltet dragit åt sig fukt och blivit trist... spara inte i plastpåse det förvärrar detta, utan behåll det under handduken.

Det är ju lite jäsningstid att ta i beräkning, men annars är det världens enklaste, och godaste, bröd att göra när man har middagsgäster eller vill ha lite nybakt till middagen.

Sussi var ju nyfiken på citronrutorna, så här kommer dem:

Annas citronrutor:
2½dl vetemjöl
½dl socker
1tsk vaniljsocker
150g smör

Blanda ihop torrvarorna och klicka i smöret, det underlättar om det är tempererat. Blanda ihop rätt fort och tryck sedan ut (med mjöljade händer) i en form. Allra helst ska det vara en med löstagbar botten, men jag dem även ibland i en vanlig rektangulär ugnsform. Lite svårare att få loss rutorna.. men jag har bara runda formar med lös botten och det blir inte lika fint tycker jag.
Förgrädda i ugn 200grader 12-15minuter.
Vispa under tiden 3ägg och 2dl socker riktigt pösigt. Tillsätt ½dl vetemjöl, rivet skal av 1 stor citron och saften av samma citron. Häll smeten på i formen ovanpå botten, och grädda i ytterligare 10minuter.
När kakan är färdig ska den vara lös, pudra över florsocker och låt den svalna som den är i formen. Ät den först dagen efter, då den har stelnat ihop. Ja, oftast då... sist blev den ju lite i det kletigaste laget ;) *skyller på min knäppa ugn*. Den ska alltså skäras i rutor, och kan ätas med vispgrädde om man tycker att de är lite för sura (fast det är ju det som blir så gott).
Också smidig kaka, då den måste förberedas.

Nej, nu ska jag ta min tredje kopp kaffe för morgonen så att jag slutligen blir människa. Barnen är redan inne på sin andra omgång kläder, då det första de gjorde i morse var att kasta sig ut båda två med vattenslangen. Själv ska jag hänga lite tvätt och styålsätta mig inför eftermiddagens besök hos tandläkaren *burr*

kram


Svar på tråden: På begäran.. recept

Hahaha!! :O)

Jag gick just in här för att kolla om recepten fanns, funderade på att baka citronrutorna. Men DÅ hade du inte skrivit in det. Jag skrev ett inlägg till Heidi, skickade iväg och VIPS! fanns kakreceptet här!! :O) Här har vi precis vaknat! Ska fixa frukost till barnen nu, sen blir det besök från Strängnäs. Lycka till hos tandläkaren!! *håller tummarna* Kram
Skrivet av    Sussi m Maja + 6 till...

Tack för receptet..

och för en underbar dag. Så bra värdinna som du är så får du nog stå ut med gäster igen..:)
Skrivet av    Gabrielle med Victoria 17 månader

Mmm, du får prova någon dag..

och se om din ugn lyder bättre.. ;) Det gick rätt okej hos tandläkaren, hade tyvärr dock ett hål som måste lagas nästa gång. Men det är väl bäst att bara få det gjort, och kanske minska lite på sötsakerna... eller inte. ;)) kram
Skrivet av    Millan m. LMN

Åhå..

ni är så välkomna! :) *lägger till bra värdinna över min lista av goda egenskaper* Tackar! ;)) kram
Skrivet av    Millan m. LMN

Artiklar från Familjeliv