Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

blöjor förr och nu

Skrivet av Åse
Jag söker och söker men hittar ingenting skrivet ... Har intresserat mig för "blöjans historia" och undrar om det finns kunskap om hur det gick till förr i tiden. Hur har föräldrar i de här lite kallare delen av världen hanterat det här med kiss och bajs på medeltiden, vikingatiden etc och fram till nu? Någon som vet hur det gick till förr? Jag menar, spädbarn hade väl samma behov nu som då?
Svar på tråden: blöjor förr och nu

jag har också...

funderat över detta! Jag såg ett tv-program om nomader i tror det var ryssland, som idag fortfarande lever nomadliv i alla väder, En sak visade dom att bebisen hade tygblöjor och låg i en pulka med bark undersig för att kisset inte skulle frysa så lätt. Det är det enda jag har sett om detta. Men hur ofta böt dom under natten? Det finns ju idag många som praktiserar \"blöjfritt\" ganska mycket skrivs på usa sidor. Dom kanske har mer info?
Skrivet av    Erika

Lindebarn

Man har under historiens gång mestadels haft barnen lindade. Detta hade inget med raka ben eller andra efterkonstruktioner att göra, utan var praktiskt. Babykläder växer barnen fort ur. Måste man sy sådana för hand så är det inte kostnadseffektivt, vilket allt i ett självförsörjande system behöver vara. Dessutom hade man inte varmt inomhus som nu, lindade barn kunde inte sparka av sig och frös därmed inte ihjäl under natten! Så man har lindat barnen med breda lindor av gamla kläder. Dessa var troligan alltid lite fuktiga men, precis som med tygblöjor, så spelade det mindre roll. När barnet hade bajsat så lindade man upp det och tog bort de smutsiga lindorma. Var det kallt hade man ylle annars linne. Det finns ganska lite samlat om just blöjor men man finner en hel del när amn läser om klädbruk genom tiderna.
Skrivet av    Sofia*

intressant!

har du info om nappar också? Jag har varit i anderna,peru, och där bär dom barnen på ryggen. En tjej sa att dom lindade barnen för att benen inte skulle bli krokiga. Sen hörde jag fler som när dom pratade om andra, sa typ, -han har raka fina ben eller skrattandes ååhhh hans ben är aldeles krokiga. Men jag tror som du att eftersom det är kallt där också så hjälper det säkert mot kylan. Benen har nog kommit på andra hand.
Skrivet av    Erika

Efterkonstruktioner

Det där med raka ben är alldelles säkert en efterkonstruktion. I många delar av världen lindar man fortfarande barnen eftersom babykläder är dyrt och man inte har centralvärme. Jag har haft mina barn lindade den allra första tiden eftersom de blev lugna av att vara lite ihoptryckta. Det var väldigt praktiskt. Vad jag spontant kan minnas angående nappar är att man haft en bit socker inknuten i tyg och låtit barnet suga på. Det berättas om att man dessutom doppade den i brännvin för att lugna skrikiga barn. Hur vanligt det var vet jag inte men brännvinet fyllde en annan funktion i samhället för 100 år sedan. Jag skulle gissa att nappar som vi ser dem dyker upp i början av 50-talet.
Skrivet av    Sofia*

Själv har jag lindat

barnen för att det skall vara lugna och känna trygghet och värme precis som i livmodern. Intressant diskussion det här *ler*
Skrivet av    Nell med Robert och Aliette

min sambo fick..

vallmofrön inlindat i tyg att suga på för att sluta skrika. Detta var i Lettland på 70-talet, men kom nog mycket tidigare.
Skrivet av    willow med sandra 050606

Artiklar från Familjeliv