Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

min dotter vägrar att sova

Skrivet av E
Hej.

Min dotter är tre år och vill inte lägga sig på kvällarna. Klockan kan bli 23:00 innan hon somnar och då går vi upp 06:00 på morgonen. jag tycker att jag har fasta rutiner utom helgen då kan hon få var uppe lite längre men jag går upp med henne vid åtta tiden och läser en saga sedan går jag ut men hon kiommer springande och vill inte sova hon gör allt för att inte sova hon är hungrig, törstig mm jag allt man har läst om som det kan skylla på när de inte vill sova . Men jag lägger tillbaka henne i sängen igen och sitter en stund i rummet mm. Men det funkar ej. Detta tär på mig för jag lever inte heller med hennes far och min sambo hjälper inte till när det gäller läggdags. Det är tungt att bära hela lastet själv. Att alltid få tillbringa.
Hon är i en övergångs period då hon inte behöver sova på dagarna längre men det är svårt att hålla henne vaken för jag pendlar med henne och då somnar hon ofta i bilen. Hon är väldigt trotsig just nu också kan det bero på åldern. När skall tre åringar lägga sig och hur somnar era barn.
Tacksam om svar
Svar på tråden: min dotter vägrar att sova

Alltid samma saker...

..gör vi på kvällarna. Jag tror det är superviktigt att alltid ha ungefär samma ritualer, då går det som på räls. Men inte är det rimligt att din sambo inte delar ansvaret, ni kan väl lägga henne varannan kväll?? Små barn är ofta hungriga på kvällarna; de kan bli hungriga 30 minuter efter middagen. Alltså gör vi så här; stora killen (6½) får en kvällsmacka i köket med ngt att dricka, 3½-åringen får istället välling i sängen. Vi går upp, klär om, borstar tänder, tvättar ansikten etc. Sedan väljer vi ut några bra böcker, någon/några till varje barn beroende på dagsform. Detta gör vi i vår säng eftersom barnen har våningssäng - lite svårt att läsa där! Sedan går vi gemensamt in till sängarna, jag lägger mig bredvid den yngsta, och sedan sjunger vi en stund. Ibland kan någon behöva gå på toa och då gör vi det. Givetvis varierar det mycket om de somnar på en gång eller ej men normalt sett gör vi detta mellan 7 och 8 på kvällen och de sover före 20.00. Båda kräver ganska mycket sömn. Nu på sommaren när det inte är så intensivt så är dom ofta vakna mycket senare, men det brukar bli följder av det kvällen efter i form av sura trötta barn som inte orkar med att äta middag ens.
Skrivet av    Nina. mamma till 3

Artiklar från Familjeliv