Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Att hälsa eller inte hälsa.... 6-åring

Skrivet av Annie
Har läst lite ang andra 6-åringars påhitt och kan bara säga att jag känner igen mig...

Måste fråga hur ni gör i sånt här läge (om nån varit i det). Hade vänner på besök häromdagen och alla hälsar glatt på alla utom 6-åringen som får en jätteunderläpp och bara vänder sig bort ifrån vännerna, suckar och stönar och hälsar inte. När vi uppmanar honom att hälsa får vi samma reaktion fast ännu ljudligare.

Här kände vi att det var dags att sätta ner foten lite eftersom han börjat göra såhär allt oftare. Vi krävde helt enkelt att han skulle hälsa och eftersom han inte gjorde det fick han gå in i ett annat rum, utan leksaker. Vi ville liksom markera tydligt att detta är inte tillåtet. Sen var vi inne där i omgångar både jag och maken och försökte tala honom tillrätta. Han var ensam där ca 5 min åt gången. Han blåvägrade.


Efter ca 45 minuter gav han med sig och kom ut men hälsade inte (!). Då kände jag att jag gav upp lite och så fick han iallafall sitta med oss (hmm, kanske okonsekvent). Han pratade glatt med vännerna osv men när maken bad honom hälsa också så återigen - blåvägran. Suck, så började hela karusellen igen men när vi skulle skicka in honom i det andra rummmet så ville han ju inte det förstås utan hälsade till slut.

Känns lite löjligt att slåss med honom om sånt här samtidigt som jag faktiskt tycker det är viktigt att han iallfall kan hälsa på folk. Han behöver ju inte vara med dem/oss sen utan kan leka eller vad som helst men det känns helt fel att han beter sig otrevligt mot omgivningen.

Annars är han lätt att ha att göra med och trotsar faktiskt väldigt lite. Vi kan tala om det mesta och han går att resonera med.

Hur gör ni?
Svar på tråden: Att hälsa eller inte hälsa.... 6-åring

Hejsan

Jag har ingen sexåring så jag borde kanske egentligen inte yttra mig, men här kommer i alla fall lite tankar. Jag har en 3,5-åring och han är lite segstartad när det kommer folk, blyg och tjurig. Jag tror inte att det är så bra att då forcera fram en hälsning, ibland vill vår son klänga på oss och försöker vi då liksom ställa ner honom på golvet kan han bli jätteledsen. Det är liksom fysiskt jobbigt för honom och han behöver verkligen tid på sig. Jag tror nog att de som kommer och hälsar på har förståelse för att barn är olika, att en del blir väldigt sura/blyga när det kommer folk. En tanke jag får när jag läser är att det verkar jättebakvänt att han efter att ha kommit ut, tinat upp och börjat prata med gästerna ska avtvingas en hälsning, långt efter att gästerna har anlänt! Jag menar, att han kommer ut, är glad, pratar med gästerna, ÄR väl så att säga en hälsning? Vad är det för hälsning som är så viktig, ska det tas i hand eller sägas \"hej\" bara eller \"goddag\"? Jag tycker att det är positivt att han sen kom ut och ville vara social, då kan väl inte ett hej en timme efter att gästerna kommit vara så viktigt? Jag tycker att de flesta barn som jag träffar i fem-sexårsåldern är lite sådär truliga, det är sällan de hälsar, men jag tycker inte att det är någon big deal. Visst kan väl artighet vara viktig men er son har nu sett att NI hälsar och ni är ju hans förebilder så han vet ju egentligen hur det ska gå till även om han inte vill just nu. Men som sagt, jag har ingen sexåring själv men jag tycker att det där hej-tvånget kan kännas en smula överdrivet.
Skrivet av    Cat med K&S

Hej

Jo, vi har inte tvingat våra barn att hälsa på folk när de tidigare varit lite blyga etc. Grejjen med detta är att han inte är blyg utan mer trotsig. Han ska inte helt enkelt och han uppför sig, i våra ögon, rätt otrevligt. Det är där skon klämmer. Hade han bara varit blyg eller tagit tid på sig att tina upp hade jag inte brytt mig men detta är något annat. Att vi sedan avkrävde en hälsning känns ju kanske lite bakvänt men vi ville vara konsekventa, därför fortsatte vi.
Skrivet av    Annie

Svårt...

Min dotter som är 6 1/2 har varit väldigt dålig på att hälsa men det har blivit bättre. Hon har varit blyg men är nu mer framåt och tuff sedan hon började 6-års. Jag har ibland sagt till henne och förklarat att det är otrevligt att inte hälsa. Jag vet inte vad om är bäst, att säga till eller ej.
Skrivet av    -Sara-

Tvinga någon...

...låter för mig bakvänt. Att dessutom tvinga någon att hälsa en bra stund efter det att man redan bekantat sig låter ännu mer konstigt. Jag kan tänka mig att hälsningssituationen framöver blir ännu mer besvärlig för er pojke när den leder till sådana strider och diskussioner. Ta det lite coolt! Min sexåring vill heller inte hälsa just nu. Men vi, hennes förebilder, hälsar glatt och förklarar för våra gäster att \"hon nog är lite blyg\" (fast det är hon inte alls) och sedan fortsätter vi bekanta oss. Själva hälsningsfrasen lär hon sig tids nog. När hennes kompisar är här och hon inte vill säga hej då, så brukar jag påminna henne en gång, annars får det bero. Vi brukar prata om detta då och då, och påpeka att andra kan tycka det är otrevligt att man inte hälsar. Men det viktigaste är väl att själv hälsa och vara trevlig, så lär de sig.
Skrivet av    Korallmedk

Ja...

det tycker jag också, i själ och hjärta. Skönt att höra att andra 6-åringar är lika :o)) Det är väl en del i utveckingen antar jag. Tackar för svar!
Skrivet av    Annie

Artiklar från Familjeliv