Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Choklad

Skrivet av Annika
Jag är skåning som hyfsat nyligen flyttat till Stockholm. Har aldrig tänkt på saken förr, men nu blir jag ständigt tråkad för att jag säger "köp ett choklad" (ett schweizernöt, ett mjölkchoklad) när det (enligt stockholmarna) heter "köp en chokladkaka" eller möjligen "köp choklad".

Slog visserligen upp det i SAOB, som ger mig rätt att säga ett choklad (eller en choklad), men det lyssnar inte en endaste nollåtta till. De tråkar mig ändå. Och det här ju bara en av hur många språkförvirringar som helst - där jag i samtliga fall får stå som den avvikande eftersom jag är ensam skåning i sällskapet. (Passar dock på att upprepa vissa språkdiskussioner när jag och sambon är nere i Skåne, bara för att NÅN gång få höra att jag inte är helt ute och cyklar...)

Är det mer än jag (och övriga skåningar) som säger "ett choklad"?
Fler som blir tråkade för det...?
Svar på tråden: Choklad

Nej!

Jag är göteborgare, och tycker att det låter konstigt. Du har ju ingen enhet med... Precis som om du skulle be någon köpa \"ett mjöl\" eller \"ett målarfärg\". (Dock finns det ju vissa ord som fungerar så som du använder choklad, tex. en kaffe, en öl, en mjölk.)
Skrivet av    Anna, köper gärna en chokladkaka!

*fniss*

jag log igenkännande när jag läste... När jag flyttade från Skåne för en ryslig massa år sen så sa jag på bredaste skånska till kioskbiträdet -Ett Raider Hon fattade förstås INGENTING och jag fick peka, jahaa menade du EN RREEIIDER! Efter det köpte jag bara choklad där man kunde plocka det själv, och nu heter väl Raider Twix... Man kan lugnt säga att man blev rätt tråkad den första tiden i Sthlm...
Skrivet av    Nettan i Kanada

Jag blir så nyfiken

..på hur det kommer sig att det heter \"ett choklad\" i Skåne. Jag har aldrig hört uttrycket och undrar vad \"ett\" syftar på. Säger du \"det chokladet\" också? Finns det i så fall ett underförstått led, som t ex \"det chokladmärket\"?
Skrivet av    loppran

Även som bleking...

kan jag tänka mig att äga ett choklad så du är iaf inte ensam! Bor i Gbg och jut den diskussionen har väl inte dykt upp, väl andra av språklig at dock....kan inte komma på nåt bra ex nu bara!
Skrivet av    Chlima

Stavar illa....

just och art ska det ju vara....
Skrivet av    Chlima

Jag är skåning

Däremot skulle jag inte få för mig att säga \"ett choklad\"! Några bekanta till mig som bor i Trelleborg gör det däremot.
Skrivet av    Christopher

Javisst

Jag är från Malmö och visst så säger jag ett choklad och chokladet. Chokladen är plural. Att säga en choklad och chokladen låter för mig lika tokigt som att säga ett telefon och telefonet. Däremot så säger jag en chokladkaka.
Skrivet av    Em

Precis som det är helt

naturligt för mig att säga \"en finger, fingern\" och \"ett potatis, potatiset\". :o)
Skrivet av    Nefertari

Ett kexchoklad

heter det i nordvästra Blekinge där jag är uppvuxen, men min småländske man bara skakar på huvudet åt mig när jag säger så. ;o) Mina föräldrar säger dessutom ett spik, ett såg, ett tvål och ett reflex.
Skrivet av    Åse

Begriper inte bättre

...men tycker det är intressant. Tack för svaren!
Skrivet av    loppran

He he...

Har inte tänkt på det tidigare, men visst är det så! Ett choklad heter det såklart! Precis som det heter ett salladshuvud eller ett tuggummi! Men hur säger stockholmarna om de vill ha två choklad då? mvh git
Skrivet av    Git

Artiklar från Familjeliv