Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Min son som är 9 år fick se sin morfar som död

Skrivet av Mamman
och nu har han problem att sova på natten. enl. min exman, som är på semester med sonen. Jag antar att pojken drömmer mardrömmar då och då.

Vi var på begravning av Morfar den 23 juni och jag ville se min pappa en sista gång innan de la på kistlocket. Begravningsentreprenören "varnade" för att Morfar/Pappa hade en grönaktig hudton på grund av sjukdomen han hade haft (cancer i gallblåsegången).

Jag sa till min son att det kanske inte var så bra att han skulle titta på morfar men han ville i alla fall.

Nu blir jag anklagad av exmannen för att jag skapat ett trauma hos sonen eftersom han inte kan sova så bra.

Hur ska jag hantera detta?
Borde jag förbjudit pojken att titta?
Hur ska jag gå vidare?

Lägger in detta också på barnuppfostran, för här verkar det inte var så många som skriver.
Svar på tråden: Min son som är 9 år fick se sin morfar som död

Ta det lugnt

Har du en konflikt med X:et? Använder han detta mot dig nu? Jag tycker det låter som det! Prata med sonen när han kommer hem. Det är inte alls något trauma han varit med om. Förklara att morfar hade ansiktsfärgen pga sjukdomen. Prata om att morfar har det bra där han är nu, att han slipper vara sjuk osv, men att ni såklart saknar honom och kommer att minnas honom. Låna böcker på bibblan som du kan läsa med sonen. Bibliotekarierna är bra på det. Han kanske bara behöver prata mer om morfar, och inte kan det med pappan? Skuldbelägg INTE dig själv! Du gjorde rätt! Stor styrkekram till dig!
Skrivet av    Pojkmorsan

Jag tror...

...snarare att det är det faktum att din son har förlorat sin morfar som gör att han har svårt att sova. Även barn påverkas förstås av att förlora en nära anhörig. Sedan känner han säkert in din sorg och påverkas av den, det är ju oundvikligt när man är en familj! Mina barn har alla påverkats av att morfar gick bort för en månad sen. De fick se sin döde morfar hur mycket de ville när vi var för att ta ett sista farväl. Efter en stunds tvekan var de inne hos morfar flera gånger och klappade och kände på honom. Det var ett fint avsked för oss alla. Även de sover oroligt nu, men inte en enda gång har det kommit upp att det var otäckt att se morfar död. Däremot många tankar om vad morfar gör nu, om de någon gång kommer att ses igen och framförallt hur oerhört mycket de saknar honom. Dessutom vet jag att de påverkas av min sorg, det är ovant att se sin mamma så ledsen även om vi aldrig hymlar med känslor i vår familj. Prata mycket med din son det är nog enda sättet att få reda på vad som rör sig inom honom. Nej du borde inte ha förbjudit din son att se morfar, fantasierna om döden är många gånger värre än verkligheten. Prata även med ditt ex om hur du tänker angående detta. Frågan är väl snarare huruvida ni kan hjälpa er son igenom sorgen. Huruvida han tycker att sonen skulle ha fått se morfar är ju ganska ointressant, nu är det ju redan gjort. Han hjälper inte er son genom att fixera sig ditt i hans ögon felaktiga val. Hoppas att du och din son kommer igenom detta tunga tillsammans. Låt inte ditt ex lägga ytterligare tyngd på dig nu, du gjorde ju bara vad du tyckte var rätt. Sorg gör ont i oss alla-stora som små!
Skrivet av    ise

Artiklar från Familjeliv