Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Måste bara berätta

Skrivet av .Carina
om när vi var på Sydpoolen förra veckan och jag insåg att jag glömt insulinet hemma! Vi kom dit vid 11 och skulle bada, vi ska äta lunch och inser att vi har insulinet hemma. Jag har då två alternativ
1) avbryta badet, åka hem med 2 sura griniga barn
2) fixa det på nåt sätt

Jag valde nr 2!
Sa till dottern att "vi kan stanna om du nästan bara äter kött till mellis och ingen glass eller så"

Vi tog ett blodsocker som var 5,2 före maten. Beställde en kebab med bröd och så fick hon äta bara lite av brödet. Hon åt köttet, såsen och grönsakerna så hon var stopmätt. Fortsatte bada och efter 1,5 timme tog jag socker igen och då var det 6,1!

Det vart ju helbra!

Det som var lite svårare var att kvällen blev lite väl hög. När vi efter badet hemma, åt mellis så var jag lite feg med att öka insulinet (annars ligger hon ju back på dygnsdosen) ökade bara 1,5 enheter (mot lunchens 4). Innan middagen låg hon på 20 men jag visste ju varför och det vart bara att öka lite på middagsdosen också.

Nästa gång detta händer så ska jag ge ännu lite mer till nästa dos så det inte blir så högt efter.

Ha det gott i sommarens famn!
Svar på tråden: Måste bara berätta

Kan du göra så?

Jag antar att hon har ett långtidsverkande insulin och ett snabbt insulin. Det långsamma skall ju ge kroppen den kontinuerliga insulindos den behöver och den snabba ta de blodsockerhöjningar som måltiderna ger. Verkan på det \"korta\" insulinet är omkring två timmar och sedan är det verkningslöst. Om du äter en måltid som inte innehåller kolhydrater eller har mycket lite och långsamma kolhydrater så behövs det en mycket mindre dos insulin. Det uppstår då ingen \"skuld\" så att man måste kompensera med mera inslulin senare. det behövs helt enkelt ingen insulin till den måltiden utöver det långtisverkande. Jag tror snare att en sådan blodsockerhöjning som din dotter fick beror på att hon fick för mycket insulin till mellanmålet och kroppen kompenserade att hon fick lågt blodsocker genom att släppa ut en massa socker i blodet.
Skrivet av    Nilsfar

Pratyar du om typ 2?

Det var ingen rekyl hon fick, det vet jag med säkerhet!
Skrivet av    .Carina

Kroppen behöver

ungerfär lika många enheter insulin som kilo kroppsvikt har vår läkare lärt oss. Kroppsvikt *0,75-1.
Skrivet av    .Carina

Det är en grov för att inte säga farlig...

...förenkling. Insulinbehovet varierar kraftigt med vilken kost du äter, hur mycket motion du får, eventuella sjukdomar och infektioner mm. Detta förändras inte oavsett om du har typ 1 eller typ 2 För den som inte har någon egen produktion kvar brukar ofta behovet variera mellan 0,5 till 1 enhet per kilo kropsvikt. Hur vet du att det inte kunde vara en rekyl?
Skrivet av    Nilsfar

Hej

Kollade du sockret innan du gav henne insulinet vid mellis?Annars kan det mycket väl vara rekyleffekt av att hon blev låg. Om sockret låg bra 1 1/2 tim efter lunch så borde du ju kolla det innan du ger henne insulin till mellis,man kan inte bara gå efter hur mycket insulin man ska ha per dygn,är man tex och badar och rör sig mycket så ska man ju ha mindre insulin än annars. Jag har inga diabetes barn men är själv typ 1 diabetiker,har varit det i 18 år.
Skrivet av    Maria m 3 barn

ja jag kollade blodsocker innan mellis

och ja jag vet att att insulinbehovet minskar när man rör på sig mycket. Hon hade ingen känning efter mellis, därför anser jag att det inte var en rekyl. Celine har haft diabetes sen hon var 2,5 år så jag är ingen nybörjare heller när det gäller diabetes. :) Tänkte att det kunde vara intressant för andra att visa att man inte behöver få panik för att man glömmer sprutorna eller nåt går snett, att det finns sätt att lösa det på utan att ta barnet med sig hem omg. Minns rätt tydlig när Celine var nydebuterad och vi glömde insulinet hemma och var på restaurang och hade beställt maten redan. Ringde i panik till sköterskorna på avdelningen och undrade vad vi skulle göra? De lugnade oss och tyckte att vi skulle äta i lugn och ro, njuta av maten och när vi kommit hem ta lite mindre insulin, ev. \"dutta\" lite mer om det inte räckte.
Skrivet av    .Carina

för att hon inte hade en känning! (IMT)

:)
Skrivet av    Carina

Det var ju bra:)

Jag kanske lät lite \"hård\" i tonen men jag har själv erfarenhet av läkare som gjort grova förenklingar. Om jag själv skulle följt läkarrekommendationer på insulindoser så skulle jag haft känningar flera gånger dagligen och tvingats äta kraftiga mellanmål för att hålla uppe blodsockret. Anledningen att jag ifrågasatte det höga blodsockervärdet är att effekten av en måltid i stort sett är över efter 2 timmar. Jag måste själv variera min insulindos kraftigt efter vad jag äter och om jag äter en måltid utan snabba kolhydrater och dessutom motionerar så kan jag inte ta något snabbinsulin utan att få känning. Jag har aldrig på något sätt behövt kompensera med mer insulin vid ett senare tillfälle. Eftersom de enda gångerna jag fått en så kraftig blodsockerhöjning du beskriver varit i samband med känningar ställde jag frågan om en eventuell känning.
Skrivet av    Nilsfar

Hej Carina

Vad skönt att det funkade utan insulin till lunchen! Jag måste bara tillföra min erfarenhet av rekyler och vad även vår läkare säger. Man kan få en rekyl utan att det på något sätt märks (känning). Kroppen kan alltså kompensera _innan_ man blir så låg att barnet visar några tecken på att vara låg. Så har det i alla fall varit för oss. Hoppas att du inte känner att vi är flera som försöker skriva dig på näsan att det VAR en rekyl för det vet ju bara ni förstås, men jag vill bara precis som du dela med mig av våra erfarenheter. För oss kommer ofta resultatet av motion långt efteråt. Om Jossan har hoppat studsmatta på förmiddagen så kan hon bli låg på kvällen.
Skrivet av    Ingrid med Josefin -00

Ingen fara på taket....

I vårt fall är det så att Celine har problem med att hon inte reagerar som man ska....(kanske inte så många som egentligen gör det?) och har ofta höga värden. Antar att hon är en aning insulinokänslig många ggr. Det som är jobbigt är att när man ändrar doser efter vad hon äter på henne så blir det inget bra iallafall. De ggr det \"blir rätt\" känner man sig som en vinnare, men de är rätt få tillfällen. Vi har små korta perioder på 1-2 vecka med bra värden ca 2-3 ggr per år, sen är det katastrof. Har provat alla möjliga sätt att hantera hennes värden på men går till slut fått inse att \"de inte går att styra\" vi gör det bästa vi kan. Ville få oss inskrivna på avdelning och att personalen skulle ställa in henne men de sa att det blir bara likandant när vi kommer hem igen för då behövs andra doser. Under ett halvår så ringde jag SSK på diab.avd och hon styrde Celines doser men det blev inget bättre för det. Det man är rädd för är dock framtiden och alla följdsjukdomar man kan dra på sig med höga blodsocker. Vi har en önskan om att hon ska testa pump, men det stuper på att Celine är paniskt rädd för slangar och plåster! Vi väntar på att hon ska själv bli sugen på att testa. Tror att det skulle bli lättare att parera hennes värden med en pump.
Skrivet av    .Carina

Jo då det känner jag också till

så brukade det bli när jag lät vår doktor bestämma Celines doser, hon vart bara ännu högre och så när jag sänkte så blev det bättre. Han höjde på fel ställen. Ville till exempel ha en jättedos till frukost för att hon låg så högt till lunchen. Det resulterade i ännu högre värde. Men det blev bättre då jag sänkte frukostdosen men höjde nattinsulinet. :) Denna sida är ju till för att dela erfarenheter, annars skulle den ju inte finnas till!
Skrivet av    .Carina

Artiklar från Familjeliv