Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur gör ni?

Skrivet av Tyvärr anonym nu....
Äter ni tillsammans med era barn eller får barnen äta före eller kanske rent utav själva?
Jag/vi har alltid ätit tillsammans med våra barn och självklart får de samma mat som oss.
Varför jag undrar är för vi har bekanta där barnen alltid får sitta själva och äta, inte ensamma utan med varandra barnen alltså och så äter föräldrarna själva när barnen somnat. Barnen får inte riktig mat på kvällen utan tex fil. Sedan äter föräldrarna riktig mat senare när barnen skickats i säng. Oftast så sitter ingen vuxen med dem utan de gör något hellt annat skriker lite åt dem ibland att de ska sluta bråka och äta upp sin mat.
Tycker man hör mer och mer att det fungrar så i dagens familjer.....
Svar på tråden: Hur gör ni?

Va!

Uch, vilka bekanta ni har.... Jag tycker att det är självklart att man äter tillasmmans med barnen (om tiderna stämmer) och att man äter samma mat. Om man inte skulle äta med dom någon dag så sitter jag ialla fall med vid bordet. Filmjölk till middag är det dummaste jag har hört. Det är viktigt att barnen får i sig lagad mat. Fik kan man väl äta till frukost eller mellis eller kanske en sommar lunch.
Skrivet av    Jen med en matvägrare

Ursäkta min stavning ;)

+
Skrivet av    Jen med en matvägrare

Hej

Här äter vi oftast tillsammans allihopa och barnen äter det vi vuxna äter, det är en självklarhet tycker jag. Kan inte förstå hur era bekanta kan göra på det viset faktiskt?! Dom få gångerna som barnen äter själva så sitter vi alltid med vid bordet med en kopp kaffe eller nått, aldrig att dom får äta helt ensamma, för det tycker jag att så gör man inte, taskigt. Barnen tillhör ju familjen heller hur?
Skrivet av    M

när jag var liten

Hej! När jag var barn (är 34 nu) och besökte min pappa och hans nya familj fick vi barn alltid äta före de vuxna. Jag och mín syster åt tillsammans med pappas nya frus barn och pappa och nya frun åt senare. Vi åt alltid våfflor eller spagetti och köttfärssås, de åt något \"vuxnare\". Det var PEST. Idag är det självklart för mig att barn så ofta som möjligt, ska äta med oss vuxna och att de i möjligaste mån ska äta samma mat. Det är ju kring matbordet man samlas som familj, tycker jag.
Skrivet av    Jess

Klart man

äter tillsammans, med undantag för kanske nån lyxig lördagsmiddag eller högtid då man ska äta sent.
Skrivet av    Moa med Ella

Jag ifrågasätter inte sanningen

i det du säger, men måste ändå få säga att jag inte hört talas om detta förrut. Vad är det för familjer? Låter som någon som inte riktigt fungerar socialt tycker jag. Vi äter inte alltid tillsammans, men då beror det ju på att vi har olika vanor/tider/aktiviteter, men det är en annan sak. Är vi hemma så äter vi ju samtidigt och absolut på helgerna då det blir lite extra gott. Vill för övrigt slå ett slag för hemlagat, för alltför många barn få värmd färdigköpt mat och det är inte värdig föda till någon som växer. En annan sak att tänka på också med andra ord.
Skrivet av    Elisha

Åh vad glad jag blir

när jag läser att även du kommenterat det här med hemlagat. Varför är det så många som struntar i vikten av bra mat? Billigare och godare blir det ju också. :)
Skrivet av    Elisha

Ibland.

Mina barn får alltid lagad mat på kvällen, men det är inte alltid så att min man hunnit hem till dess. Därför händer det att jag lagar mat åt dem som de äter själva när jag sitter med vid bordet. Sen när de gått och lagt sig så äter min man och jag varma mackor eller något sånt.
Skrivet av    Å

Ja, vi

äter i princip alltid tillsammans. Och sonen får nästan jämt samma mat som vi. Bara om det är något mycket kryddstarkt eller svårätet så har vi \"backup-mat\" till honom. (men vi låter honom självklart smaka av vår mat). Men jag har hört samma från personer på jobbet. Och min syster och hennes man brukar sällan äta med sina barn. Någon av dem sitter i och för sig med när barnen äter, men barnen får typ fiskpinnar och sen äter syrran och hennes man något \"vuxnare\" efteråt. Trist tycker jag att det verkar.
Skrivet av    Trulsa

Inte rätt, men...

vet att det faktiskt är ganska vanligt i t.ex Tyskland att låta barnen äta nåt innan de lägger sig och så äter de vuxna lagad mat när de har sin vuxentid efter att barnen lagt sig. Tja... vad ska man säga? Jag tycker absolut inte att det skulle vara mysigt, men det behöver ju iallfall inte betyda att de inte fungera socialt, som någon antydde. Tråkigt om utvecklingen är på väg åt det hållet. Jag tycker att middagen är superviktig och den äter man tillsammans!
Skrivet av    Elsa

Självklart äter...

jag tillsammans med barnen. 4 åringen har sedan han var 1 ätit samma mat som vi vuxna, ingen spec. mat även när vi har vänner på besök och ska äta något mer spec. Min 10 mån barn äter i så stor utsträckning som möjligt våran mat men ibland får jag ta till en burk, då jag inte orkar laga en maträtt till honom och en till vi andra, utan den mat jag lagar brukar jag försöka anpassa så att den ska passa alla. Det är ju hemskt att låta dom sitta själva och äta och dessutom inte få möjligheten att smaka \"mer vuxen\" mat.
Skrivet av    Vera

Jag

försöker alltid att sitta med vid bordet när barnen äter även om jag inte äter samtidigt alltid, och så gott det går försöker jag synka allas ätbehov så att vi kan sitta ner allihop och äta tillsammans, det är ju så mysigt. Gärna med tända ljus och lagom och lugn konversation där alla får turas om och det är vänligt och trevligt osv. MEN jag kan säga att som ensamstående med tre barn i olika åldrar varav en bebis som ammar är det ibland omöjligt att få till det, de två äldsta har ofta under senaste halvåret/året fått sitta själva under delar av sin målitd och jag har suttit och ammat i angränsande rum. Jag har då ropat till dem om de börjat bråka. OCH de har ätit fil!!!!vilket jag inte alls tycker är dålig kvällsmat - varför skulle det vara fel??? Förstår inte alls det. När jag växte upp åt vi lagad mat på dagen och lättare mat (fil/mackor/kanske gröt) på kvällen. Jag blir väldigt ledsen av att tänka att någon skulle tycka att jag inte gör mitt bästa, eller att mina barn lider av det sätt som jag försöker ordna det kring måltider efter bästa förmåga:-( Tycker att tonen i ditt inlägg var ganska fördömande.
Skrivet av    Tian

Vi äter väl för det mesta...

tillsammans hela familjen.Barnen tycker det är mysigt att få äta kvällsmat framför tv:n ibland så det händer väl någon gång då och då och då äter de själva.Vi äter inte alltid lagad mat på kvällen utan det kan bli gröt,fil eller smörgås också.Det är inget dåligt alternativ då vi alltid har rikligt med grönsaker att plocka till sig av.Alla i familjen äter ju lagad mat mitt på dagen.
Skrivet av    Martina med Gabriel 14/6-05+B-00+V-02

I en ideal värld...

...så vore det såklart trevligt om man alltid satt runt bordet tillsammans och såg det som en social stund som enar familjen. Men...i till exempel vårt fall höll matsituationerna på att bli väldigt tråkiga - med mycket tjat och gnat som ledde till konflikter. Konflikter som jag under en period valde bort genom att vi inte åt tillsammans. För att jag ansåg att vi har viktigare saker att fajtas om än bordsskick etc. Så, i vår lilla familj hade vi en längre stunds mys på kvällen under den perioden, då vi spelade, läste eller bara satt tillsammans. Jag tror inte att det på något sätt är skadligt att inte samlas runt matbordet - bara man möts på något annat sätt. Att man försöker laga näringsrik och varierad mat, som passar såväl barn som vuxna, tycker jag däremot är lite svårare att kompromissa med. O Tian, ta inte åt dig, du låter som en engagerad mamma i mina öron. Som säkert fixar att möta dina barn även om det nu kanske inte alltid sker just runt middagsbordet...
Skrivet av    Anonym

Artiklar från Familjeliv