Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Måste ju visa er med tanke på diskussionerna här

Skrivet av Bea m. V & H
Igår var vi på maskerad och jag frågade Herman innan vi skulle fara och köpa något han kunde ha på sig vad han ville vara. PRINSESSA! svarade han så prinsessa fick det bli. Bildbevis: http://www.ludd.ltu.se/~bea/temp/Hermania.jpg
Svar på tråden: Måste ju visa er med tanke på diskussionerna här

Glömde ju skriva vad som hände när vi handlade

En pappa med 2 söner och en dotter stod i närheten av oss när jag ropade på Herman för att be honom komma så jag fick mäta. En av sönerna sa då \"Pappa kolla killen skall prova klänning\" varpå pappan svarade \"De skall väl kolla så att den passar flickan som skall ha den\". Jag var då tvungen att vända mig om och säga \"Det är Herman här som skall ha den för han vill vara prinsessa på ett kalas i eftermiddag\" Pappa tog då sina barn och gick iväg alldeles vit i ansiktet.
Skrivet av    Bea m. V & H

söta killar

dom är jätte fina jag har ju sytt en del kjolar till min dotter plus en del mantlar till både sonen och dottern och dom har mamma som är dagmamma ärft och jag blir alltid lika glad varje gång jag kommer dit och möter killarna i glitter kjol och knallrosa mantel fast oftas har dom kjolarna på huvudet :)
Skrivet av    UlLi

Oj

vilken sötis! Hade han det kul på maskeraden då?
Skrivet av    Elle med Liam

Ah, men vad söta prinsessor

Hoppas maskeraden var lyckad.
Skrivet av    fru_Bill

Det är bara en kille, samma på båda korten :-)

Maskeraden var jättelyckad och inga barn tyckte det var konstigt att Herman hade klätt ut sig till prinsessa.
Skrivet av    Bea m. V & H

Han hade det jättekul

och var så stolt i sin klänning. Det var 17 barn på kalaset utklädda till allt möjligt.
Skrivet av    Bea m. V & H

Jaha

trodde det var brorsorna som fått lika kläder. Riktigt så noga tittade jag inte. Om m an inte säger nåt själv, så tycker de ju oftast inte det. HAde den pappan i affären varit lite mer öppensinnad hade nog inte barnet tyckt det var så konstigt heller...
Skrivet av    fru_Bill

Vincent var spindelmannen

han är spindelmannentokig så då fick han vara det.
Skrivet av    Bea m. V & H

Ah!

Vilken fin prinsessa! Min Herman hade garanterat alskat den klanningen! *s* Han alskar rosa och dunbollar och hogklackade skor...!
Skrivet av    Hermelinen

En Hermania till allså

Ni sdom bor i det stora läandet i väster skall väl inte ha prblem att hitta något dylikt till Herman? Fast då kanske granntanterna och gubbarna får hjärtsnurp?
Skrivet av    Bea m. V & H

egentligen

inte konstigare än att min dotter klätt ut sig till pirat eller Robin Hood. Det viktigaste är väl att inte blåsa upp det för mycket så barnet märker att alla tycker det är jätteudda, min son är påskkärring varje år med sina killkompisar och ingen bryr sig nämvärt eller tycker det är konstigt.
Skrivet av    Tova

Precis

Jag var tom noga med att inte specifikt påpeka för Herman att han gjorde något speciellt (det gjorde han ju inte heller) utan båda barnen fick samma typ av uppmärksamhet. Det var så skönt att se hur de andra barnen var, ingen kommenterade överhuvudtaget att Herman \"hade tjejdräkt\". Idag har jag oxå haft en prinsessa här hemma dock utan tiara för en lyckades sönerna paja under ett bråk om den igår.
Skrivet av    Bea m. V & H

Skojar du? ;-)

De skulle ramla ner och do pa flacken om de fick se en liten kille i prinsessklanning...! De har redan problem med att min lilla Hermania ibland kommer kladd i rosa med sin lilla docka i handen.... *garv* Brukar fa hora kommentarer som att han kommer att bli en \"sissy\" som gar kladd i rosa, att \"borde inte han ha en Spindelman i handen istallet?\" osv... Forutom att han gillar rosa och alskar sin lilla docka Rosie (dopt efter en AC/DC-lat) sa ar han en riktig liten rocker som spelar trummor och alskar hardrock och det ar i alla fall langt ifran \"sissy\"...! *s* Pa tal om det, vara killar skulle ju starta ett band! Jag maste bara fixa till en liten Vincent till... ;-)
Skrivet av    Hermelinen

Jupp

Sen kan vi sitta där som morsor och håva in pengarna :-)
Skrivet av    Bea m. V & H

Det ska finnas människor till allt

brukar jag säga när någon gör något jag inte fattar hur de kan.
Skrivet av    Jag

Jaha

det kan du ju få gå omkring och tycka om det får dig att må bra =) F ö så undrar jag vad som är ok att klä ut sig till för barn enligt dig. Sig själva? Mina barn klär ut sig till kaniner ibland men det borde ju vara fel då för de är ju inte kaniner. Nä fy för sånt otyg som fantasi och leklust, det är satans påfund.
Skrivet av    Sara med flicktriss

Det får stå för dej själv

jag tycker att bara för att barn inte får göra allt betyder det inte att man begränsar dem överhuvudtaget. De får inte gå nakna på maskerad häller, oberoende hur mycket de än skulle vilja det.
Skrivet av    Jag

men?

om man går utklädd naken, vad är man då utklädd till? Nudist? Hur gamla är barnen när de vet vad en nakenbadare är? Ja det beror förstås på om man pratat om det eller varit på ett nakenbad... Hur många barn vill gå nakna på en maskerad? Rätt stor skillnad för mig i alla fall.
Skrivet av    trög

söt!

när jag gick i lågstadiet tror 1an eller lekis hade vi maskerad på vår avdelning i skolan där gick barn 5 upp till andra klass alla tjejer var prinsessor eller ballerinor eller nått jättesockersött fast jag var Zorro :) jag å min dagmamma fixade kostymen å jag va jättefin klar grabbar kan va princessor min son kände sig som en när han fyllde 2 år och fick en liten krona på huvudet \"åhh mamma ja e en Pjessa\" hans 2 år äldre tjejkusein tyckte att Pojkar inte kunde vara princessor Joho klart dom kan det sa jag :) jag e nog mindre könsuppdelad än man kan tro.. får se när grabben hamnar på maskerad han vill nog vara terrorist e jag rädd *s*
Skrivet av    Ayhanza

Sorlig

Kommentar av dig, man blir gladare av att vara lite öppensinnad, ha ett trevligt liv!
Skrivet av    Moa med Ella

Jag som tycker att det är en tollererade

syn, alltså inte alls oöppensinnad. Jag menar det ska få finnas människor som gör saker man aldrig själv skulle ha gjort. Att bara för att man inte förtår sej på folk så tycker man att de har rätt att göra vad de vill. Jag är helt övertygad om att du har träffat på människor som gjort saker du inte kan drömma om, och tycker är helt fel. För jag tror att de flästa någon gång stött på det. Däremot så finns det ju några få personer som tycker att de har rätt att bestämma vad andra ska tycka är rätt och fel. Och det kan jag hålla med om att är sorligt.
Skrivet av    Jag

ditt inlägg

var rätt kort, otrevligt och nedsättande. Om du tycker att det är fel att små pojkar (barn) ska få gå klädda som vad dom vill på maskerad så är du INTE tolerant eller öppensinnad. Det är tråkigt tycker jag, för då hjälper du till att cementera de könsroller vi har och för över på våra barn.
Skrivet av    Moa med Ella

Och jag tycker det samma om dej

eftersom du tycker att du har rätt att bestämma vad jag ska tycka och tänka och känna.
Skrivet av    jag

eh

ok det var ju logiskt. Så om jag tycker att en rasist har dumma åsikter så är det jag som har problem eftersom jag inte kan acceptera att HON inte är öppensinnad. Ok.
Skrivet av    Moa med Ella

Ditt problem är att

Du anser tydligen att du har rätt att säga till människor hurdana de är. Förkstligt enligt mej. Åsiksfrihet är något kärt för mej. Så kärt att jag även tycker att en rasist ska få ha sina åsikter. Däremot får man ju inte förtala eller behandla andra illa, det är en annan sak.
Skrivet av    Jag

Och hur är man rasist

utan att förtala eller behandla andra illa? Ditt resomenang är mer än lovligt ologiskt.
Skrivet av    Mustardseed

JAg tolkade först din kommentar

som att det var om den inskränkta pappan i affären men nu ser jag ju av diskussionen under att det var om att Herman var prinsessa. Förstår inte varför man skall begränsa en pojkes önskningar. Vad hade du sagt om det varit en flicka utklädd till indianhövding eller som nedan en flicka utklädd till Zorro. Förmodligen hade du inte kläckt din kommentar alls. En kommentar som jag tycker inta lls visar på öppenhet och förståelse. Det är en kommentar man brukar använda om saker man tycker är helt sjuka som man inte alls förstår sig på. Var går din gräns för vad en pojke kan få vara på en maserad, varför är det mer fel att klä ut sig till prinsessa än till ex. en kanin?
Skrivet av    Bea m. V & H

Så bara för att du inte förstår något

så är det ologiskt. Rasism är enligt ordboken citat\" åskådning som hävdar att olika människoraser har olika värde\" En person kan helt bra ha den åsikten utan att visa det. Skulle jag ha skrivit typ: Man måste vara helt pervärs om man klär sitt barn i vad man traditionellt ser som kvinnokläder. Ja då skulle jag förstå att du reagerar som du har gjort på det jag skrev. MEN jag skrev inte så. Jag står för att jag inte förstår att man väljer att göra så. Det är inte det samma som att jag ser ner på dem som gör det, jag bara inte förstår det. Skulle någon sagt meningen \"Det ska finnas människor till allt\" till mej, på grund av att de inte förstår hur jag kan välja att göra något på det sätt jag gör. Skulle jag inte ta illa upp för fem öra. Utan snarar svarat kanske, Ja just det.
Skrivet av    Jag

*asg*

Ja det handlar självklart om att jag inte förstår. PS. Du är uppenbarligen illa bevandrad i svenska språket om du tror att uttrycket \"det ska finnas människor till allt\" är värdeneutralt.
Skrivet av    Mustardseed

Jag kommer aldrig uppmuntra

mitt barn /eller mina barn om jag får flera, till att föreställa det andra könet. Det finns så mycket inom det egna att jag ser inte behovet av att leka att man är av motsatt kön. Sen att jag mycket väl kan tänka mej att se genom fingrarna på vad de gör hemma. Men ska vi ut så är det jag som har sista ordet på hur de får se ut, i alla fall så länge de är små och bor hemma. Och jag anser mej vara öppensinnad, även fast jag inte förstår allt. Jag tycker inte att någon behöver vara sjuk bara för att jag inte förstår den. Jag nöjer mej med att tänka att jag inte förstår den.
Skrivet av    Jag

och du har en stort behov

av att förklara för andra hurdana de är och vad de vet och inte vet. Det säger mer om dej än om mej.
Skrivet av    Jag

Varföör inte besvara min fråga?

Var går gränsen? När är det något som tillhör motsatt kön? Vad är det för fel på fantasi och inlevelseförmåga? Varför skall det vara skillnad hemma och ex. på ett barnkalas hos bästa kompisen?
Skrivet av    Bea m. V & H

Men allvarligt

hur tänker du? Det var ju du som började med en kommentar \"det finns människor till allt\"!!!!!! Snacka om att inte ha respekt för andra människor/inte vara öppensinnad. Sen påstår du att JAG inte är det. Skärp dig lite.
Skrivet av    Moa med Ella

Gränsen går där jag tycker att den går

Liksom med allt annat. Det är givetvis de tratitioner vi vill bevara som vi uppmuntar. Det vi inte gillar bryr vi oss inte om. Så gör väll alla? För mej är det klart att det är skillnad på hemma och överig. Hemma får man göra mycket som inte är ok annars. Tex gå helt naken.
Skrivet av    Jag

Du är så nedsättade

och skriver hela tiden så mycket skit om mej så jag tänker inte svara mer på vad du skriver. Jag är för att man ska få tycker och tänka det man gör. Man behöver inte behandla människor som du gör. Punkt slut svarar aldrig mer på något du skriver.
Skrivet av    Jag

Tycker du är luddig i dina svar

Vilka traditioner är det som skall cementeras och bevaras? Varför inte se på samhället som något dynamiskt som förändras. Och föresten maskerader är ju till för att man skall klä ut sig, vara något helt annat för en stund varför är det då så fruktansvärt att vilja vara en figur som råkar vara en traditionellt kvinnlig figur? Skulle du neka en son att vara Pippi eller en dotter att vara sjörövare? Vilka traditioner bevarar ett sådant nekande mer än att det begränsar ditt barns fantasi och inte låter det leka rollekar dullt ut, leken är ett sätt att sätta sig in i en annan individs tankemönster. Vad skulle du göra om du såg ditt barn deklarera under lek hos någon annan att nu skall han vara mamma/hon vara pappa? Gå in i leken ochsäga nä lilla vän det skll du inte alls? Jag önskar fortfarande att du kunde konkretisera och ge några exempel på där du kommer begränsa ditt barn. Jag blir rädd när jag läser dina inlägg, att det fortfarande finns människor som inte inser att barn är barn, barn måste få utforska även genusgränserna för att hitta sin egen plats i samhället och förhoppningsvis bryta vissa uråldriga traditioner som bara begränas oss som människor. Du envisas med att dra upp nakenhet som ett exempel, jag tycker inte riktigt att gå naken hör till genusdebatten direkt. Varför kan du inte hålla dig inom ämnet vi diskuterar?
Skrivet av    Bea m. V & H

För mej är nog pippi samma sak

som prinsessa. Sjörövare har ju funnits både kvinnliga och manliga. Gränsen är luddig. Om man säger att pippi hade en tvillingbror, då skulle han nog få klä ut sej till det. Jag skulle nog undvika att lägga mej i en lek. Men jag skulle inte uppmuntra att man försöker föreställa det andra könet. Traditioner är inte bara något som begränsar oss utan även något som ger mycket. Lika lite som jag skulle vilja sluta fira jul lika lite vill jag leva med en man som klär sej i klänning. Mina barn kommer väll bli som alla andras. De tar vad de gillar av det deras föräldrar gillar och struntar i resten. Jag är inte ett dugg orolig att barnen inte hittar sin plats i tillvaron. Det har de gjort i hela mänsklighetens historia. Du tycker inte nakenhet har något med genusdebatten att göra, nä men skillnaden på att göra något hemma och att göra det på allmänna platser tycker jag inte häller är direkt någon genusfråga.
Skrivet av    Jag

Jaja whatever

Snackar jag skit om dig? ok.
Skrivet av    Moa med Ella

Oj vad lika de är

och vad fina de blev! Väl svarat till den andra föräldern!
Skrivet av    G

Samma kille på båda bilderna

så jag hoppas han är lik sig själv :-)
Skrivet av    Bea m. V & H

härligt att höra att det finns folk

som vägrar låta sina barn bli begränsade av sin könstillhörighet :-) Jag trodde nästan inte mina ögon när jag läste det. Tyvärr antar jag att sonen fick en del chockerade blickar?
Skrivet av    Mickan29

Inga direkt chockerade blickar

De flesta av de vi känner vet att jag låter mina barn vara som de själva vill och det var inget konstigare med att Herman var prinsessa än att en flicka på maskeraden var indianhövding. Jag gör mitt bästa för att inte tänka flicka/pojke kanske för att jag själv som tjej är uppvuxen i garaget med pappa och sen utbildat mig inom teknik och alltid sett det som självklart att jag kan pyssla med de där sakerna. Dock kan folk runt omkring bli förvirrade och ha förutfattade meningar. Det kan som tjej och teknisk expert bli svårt att bli tagen på allvar tyvärr.
Skrivet av    Bea m. V & H

Artiklar från Familjeliv