Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har ni några kvällsrutiner?

Skrivet av Indra
Har ni några speciella kvällsrutiner, typ pyjamas, vaggvisa mm? Hur får ni era bebisar att somna?

Våra är supergnälliga hela kvällarna och att försöka få dom att sova i sängen då är omöjligt. De somnar på amningskudden vid den amning som inträffar runt 23-tiden på kvällen och sedan går det att lägga dom i sängen. På natten då de vaknar och ammar så går det att lägga dom i sängen och de somnar om efter en stund även om de kan ligga och smågnälla ett tag. Men på kvällarna går det som sagt inte.

Jag funderar på om det skulle vara idé att införa några rutiner redan nu eller om det inte spelar någon roll? De sover i sina vanliga kläder nu, de har inte pyjamas. Det har blivit så för det är inte så roligt att byta kläder på ett gallskrikande barn på kvällen och efter att de lugnat ner sig vid amningen så är det bättre att lägga dem att sova direkt för de vaknar ju om man byter på dom då.

Svar på tråden: Har ni några kvällsrutiner?

försöker inte ens

Vi försöker inte ens med rutiner nu. En gammal klok man i min familj sa att i denna ålder finns det ingen skillnad på \"behov\" och \"vilja\" hos spädbarnen, alltså skriker dom för att dom BEHÖVER inte VILL (need and want var engelska orden). Detta tror jag på, och därför känns alla \"uppfostringsmetoder\" eller rutiner så meningslösa just nu. Tomas ändrar sig hela tiden, han har inte visat mycket fasta former själv. Det enda vi alltid gör på kvällarna är att jag byter om till pyjamas runt 18 tiden innan jag vet att han blir gnällig och lite \"svår\". Sen ammar jag, pappa tar honom i famnen så jag får äta, sen ammas det, ammas ammas ammas, och jag lindar in honom i favvo filten och så får han somna där han somnar, i min famn eller i sängen eller på soffan. Bara mina tankar. Men jag kan tänka mig att det nog behövs mer planering och ett system då det är två. Det låter så tycker jag i alla fall !
Skrivet av    stardust

fel nick juh !

*
Skrivet av    Stardust74 med härliga Tomas

Ja..

..vi har rätt hyfsade rutiner här. Vid 21-tiden byter jag sista blöjan och sätter på en pyjamas eller body, sen får hon somna när hon vill, hon brukar somna av sig självt vid 22-23 tiden ungefär. Då lägger vi in henne i hennes säng, sen vaknar hon efter 4-7 timmar och käkar, det gör hon i sängern och somnar genast om, sen sover hon tills vi går upp:) Rutiner är nog rätt bra att ha tidigt tror jag, men man behöver ju inte hålla stenhårt på dom. Jag vill försöka göra så lite som möjligt för att Iza ska somna, vill inte ha världens längsta procedurer sen när hon blir äldre*s*
Skrivet av    *Tina*

Ja, vi

byter om till pyjamas vid 19-21 ungefär lite beroende på sömn/vakenhet. Äter oftast sista måltiden inför natten vid ca21-23 det är lite olika. Somnar i famnen hos mig eller pappa och sen lägger vi David i sängen där han sover ca 4-6 timmar innan mat, somnar oftast om och sover ett par timmar till, brukar vakna mellan 6-8 ungefär. Ibland drar nattmålet ut lite på tiden pga magknip men det är inte ofta nuförtiden. Detta passar oss och David jättebra, han är oftast lugn på kvällarna, myser och gosar mkt. Innan han somnar har han en liten procedur på 5-15 min med \"sömskrik\" som vi kallar det \"jag är så ARG för jag är så TRÖTT\"!! Oj, nu blev det en hel uppsats! Lycka till med dina killar. Kram
Skrivet av    systerA med David

inga rutiner tänkte jag

svara, men nog ser kvällarna rätt lika ut. pyjamas vid sju, åtta sedan marthonamning o gos till tolv ett. hon somnar när hon somnar, äter när hon vill äta. här fungerar det bra- när jag inte måste blunda för vad hon behöver pga storasyskon. jag är värdelös på rutiner själv men tro att det aldrig är för tidigt att börja med tex vaggvisa, kvällssaga- bara man inte sedan för väntar sig att barnet ska somna som en klocka.
Skrivet av    Li med Amanda + 3 till

Jag har...

slutat amma för några dagar sedan och sen dess sover Alessia nästan hela kvällen. Vi väcker henne vid 22-tiden för att byta blöja, sätta på pyamas och ge flaska. Hon äter och somnar sedan i sin säng. Vaknar vid 03.00 och vid 05-06 och äter. Med tvillingarna var jag noga med att införa \"rutiner\" tidigt. Annars skulle jag ha blivit knäpp! *s* De första månaderna hade jag tur, de var som klockor- åt var fjärde timme och sov gott däremellan. Rutinerna på kvällarna var då som med Alessia ungefär: bad, pyamas, flaska, lägga dem i sängarna och sätta på musik. Tvillingarna somnade alltid till musik, de slutade med det för 1 år sedan! ;) Alessias sömnvanor har blivit så mycket bättre de senaste dagarna, vet inte om det beror på att hon enbart får ersättning nu- men det började iaf när jag slutade amma. Innan var det absolut inga rutiner på hennes sömn. Men, med småbarn ändras ju allting- så man vet ju inte hur länge det håller i sig!
Skrivet av    SaraL

Nä här är inga rutiner.

Än kör vi efter Jakobs schema, som verkar se lite olika ut från dag till dag. Tänkte kanske försöka smyga in lite rutiner om en månad, då gubben återgår efter semestern. Men nu under semestern, fortsätter vi nog att \"bara vara\" ;-)
Skrivet av    ~JENN~

Ja

Olle har ju fått in god rutin på sömnen nattetid så vi har lyckats med lite rutin redan. Jag ammar Olle vid 21.300-22.00 sedan lägger jag mig, Nicklas tar alltid Olle då och rapar honom och så somnar han på pappas bröst efter det lägger N ned honom i sängen och sedan vaknar han nästan allitd vid 02.00 och vid 05.00 för att äta. Detta funkar bra just nu, med Clara skapade vi kvällsrutin tidigt också och det håller i sig jättebra. Olle sover i en kortärmad body. Kram!
Skrivet av    _basilika_

Vet inte

om jag skulle kalla det rutiner, fast det ser ju i ofs ungefär likadant ut varje kväll.. Ludvig ammar mycket under kvällen, och somnar inte för natten förrän ca kl 00. Då har jag suttit och ammat senaste timmen i sängen. Han somnar inte \"på riktigt\" förrän han har rapat ordentligt, så det gäller att han får göra det innan jag lägger ner honom i sängen, trots att han somnar vid bröstet. Sedan sover han till fyra ungefär då han får amma igen, och sedan vid sex-sjutiden igen.
Skrivet av    Annica med G-03 och Ludvig 050307

Så här gör vi

Vi sätter på pyjamasen vid 22 eller 19 beroende på hur Elin har sovit under dagen. Om det inte passar att byta om alls så struntar vi i det. Elin somnar bara i vår säng ammandes. på dagarna får hon ligga kvar där men på nätterna flyttar jag över henne i sin säng när hon somnat. Annars blir det så trångt för mig. :-) När hon ammar på kvällen brukar jag sjunga \"Gud som haver barnen kär\" för henne och sedan be en kort bön. Ungefär: Gode Gud, välsigna Elin och var med henne i natt. Sedan ritar jag ett kors i hennes panna med mitt finger. Enligt sköterskan på BVC spelar det inte så stor roll var och hur de sover under de första 4 månaderna. Därefter ska man försöka etablera en rutin så att de somnar i sin egen säng.
Skrivet av    Vittel med Elin

Våra "rutiner"

Kring kl 18.30 på kvällen börjar han skrika, jag ammar han skriker, jag ammar han skriker osv. Tar av kläderna och byter blöja kring kl 9, sen fortsätter han skrika, jag ammar, han skriker osv. Mellan 11.30-12.30 nångång somnar han av ren utmattning och sover till 6-tiden ungefär. Om man kan kalla det rutiner vet jag inte, men koliken medför i alla fall en mycket trött mamma. *ler lite trött*
Skrivet av    ErikaB

Såg er i tidningen!

Ni var jättefina!!
Skrivet av    Lo med Henry

Håller med!

Jättekul att se bild!
Skrivet av    -Esmeralda-

Nja

Här sover Sam en sista gång till ca kl 19 (knappt en timme), sen pysslar vi på med sånt som ska göras, ammar en gång, vid 20.30-21 byter jag blöja en sista gång och tar av honom kläderna (sover i bara blöjan nu). Kring kl 22 ammar jag igen och sen lägger jag honom i spjälsängen där han oftast somnar själv.
Skrivet av    -Esmeralda-

Tack tjejer!

Vad snälla ni är!
Skrivet av    ErikaB

Tack för tipset!

Läser Gud som haver tillsammans med storebror innan han somnar. Har inte tänkt på att läsa med Kim. Men nu ska jag börja göra som du och sjunga medan jag ammar. Är dålig på att be \"egna\" böner högt.
Skrivet av    A m E + Kim 20/5

Inte så mycket...

som jag skulle vilja, eftersom jag är rutinmänniska. Kim är oftast piggast på kvällen (suck, jag är tvärtom morgonmänniska). vid 21-22 byter vi till pyjamas och så ammar jag en eller två gånger. Ibland somnar han vid bröstet eller också så får pappa ta honom och han somnar i pappas famn. som längst har han varit uppe till 1. på natten varierar det mellan fyra timmar sömn + mat + fyra timmar sömn och sex timmar sömn + mat + tre timmar sömn. Kim somnar alltid vid bröstet på natten. Det är jätteskönt! Verkar som om han vet att det är natt. Vad det beror på vet jag inte. Vi låter honom aldrig sova i sängen på dagen så det kan ju vara en orsak och så är det ju tyst på natten vilket det aldrig är på dan.
Skrivet av    A m E + Kim 20/5

vi har

vet inte om det \"spelar nån roll\" så här tidigt, men vi har redan börjat. Isak badar runt 8, sen får han pyjamas och äter. Somnar sedan själv i vaggan, fast Magnus ligger bredvid och pluppar in nappen som ramlar ur ett otal gånger. Han brukar somna på 20-30 minuter (oftast utan \"protester\") Han somnar aldrig vid bröstet, annars hade jag låtit honom göra det. Det är nappen som gäller.
Skrivet av    Kattis m Theo -02 & Isak 050609

Artiklar från Familjeliv