Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

undervikt

Skrivet av orolig mamma
Min son är 11 år, och väger 34kg till sina 160 cm. Han är med andra ord väldigt mager. Ringde idag till våran vårdcentral, för rådgivning-dom kunde inte hjälpa mig, utan hänvisade till barnmottagningen. ringde dit, men dom återkommer imorgon. Nu maller tankarna i mitt huvud, vad dom kommer att säga, kanske tycker dom att jag är kinkig, kanske tycker dom att jag skulle höra av mig för länge sedan. Kan inte sluta fundera. Hur har ni gjort? Råd och stöd mottagis varmt!
Svar på tråden: undervikt

Hur har ni gjort?

har nu pratat med barnmottagningen, där fick jag reda på att vi inte kunde vända oss till dom utan en remiss från familjeläkaren. så antingen får jag ringa åter till vårdcentralen eller vänta till skolan börjar och vända mig till skoldoktorn. Det är inte lätt att få rådgivning eller hjälp. Hur har ni gått till väga?
Skrivet av    orolig mamma

Min son...

är bara 6år så jag var på BVC när jag tyckte att var så himla mager och då hade han gått ner 1,5 kilo och det är ju inte så bra när man är 6 år och bara väger drygt 20 kilo och är nästan 130cm lång. Iallafall så sa våran kloka BVC tant så här. Låt honom vara med och bestämma matschemat och låt honom vara delaktig i matlagningen. Detta gjorde att han visste vad som skulle serveras till mat och han var liksom inställd på den maten och då tror jag att han fick mer matlust. Använd röd mjölk och en extra smörklick i maten när det passar, som tur är så gillar han smör. Låt honom få en macka om han vill även om det är mat om en halvtimme, vilket jag så klart hade blivit jättehård med eftersom han inte åt när det var mat, men döm om min förvåning när han började äta mer även om han ätit en macka precis innan maten...det var som om han blivit för hungrig och hungerkänslan gått över. Detta har gjort att min son äter mycket bättre nu och har lagt på sig lite, han väger väl ca 23-24 nu. Hoppas att du kan få hjälp på barnmottagningen.
Skrivet av    JennyL

tack

för tips och råd, skall prova med smörgås mellan måltiderna. Vi har alltid använt röd mjölk och vi har mycket smör i maten. Flera har påpekat att vi har så mycket fett imaten, och att det är inte bra att dricka röd mjölk. -Men det struntar jag i, eftersom ingen i familjen är överviktig.
Skrivet av    orolig mamma

Oxå bara en

smal 6åring. Nu utreds han iofs för mjölkproteinallergi så det kan var det som spökar men vi har fått hjälp via BVC och han ska promto till skolläkaren nu i höst när han skrivs in i skolan. Vi ger extra fett, extra fett och extra fett.... Eftersom han inte äter mjölk just nu så är rödmjölk och smör inget som gäller här utan extra fett på makaroner, potatis, ris osv. Försöker oxå involvera i matlagningen och dessutom undvika allt socker. Det ger ju energi men ingen näring så det är det första som bör gå bort.
Skrivet av    Åsa

Vi har inte blivit

hänvisade någonstans. Dotterns vikt är inget jag oroar mig för. Hon är snart 12, 159 cm och väger runt 37-38. Jag var själv väldigt smal som barn, men mådde bra ändå. Hon äter som en häst när hon får mat hon gillar, annars kan hon svälta sig en hel dag. Vi använder inte extra fett eller standardmjölk till henne. Hon får äta det hon vill ha själv. Hon är ingen sockerfantast utan äter hellre nyttiga saker.
Skrivet av    mamma till H

hur funkar det med socker?

Jag har en smal treåring (12,5 kg till93 cm) och som ibland äter mackor innan maten. Skönt att höra att det kanske är ok. JAg undrar varvör man absolut ska undvika sött. Min kille gillar kanelbullar och om jag äter det ökar jag iallafall i vikt. Likadant med godis. Gäller inte det barn eller är det för att den vanliga maten inte äts som det ska undvikas? För mig är socker = energi (kalorier) = viktökning.
Skrivet av    helenah2

Ja det är för att

socker bara innehåller energi och inget annat, inga mineraler och vitamine, för att växa, öka i vikt få bättre immun försvar, dvs alla de saker som gör att sjukvården kanske helst såg att våra barn la på sig något kilo krävs en bra näringstät kost dvs med mycket av allt inte bara kcal. De är ju inte så att de ska bli rundare bara för rundhetens skull (utseendet sas) utan för att må bättre.
Skrivet av    Åsa

Inte kinkig

Min taniga son på 140 cm + väger ca 34 kg han med och är 13 år. Bättre sent än aldrig - bara bra att du kollar upp det nu!
Skrivet av    Padre_M

Äta

Vi fick det rådet att låta sonen äta vad han vill och hur mycket han vill - och det gör han! I veckan käkade han sushi-buffet och klämde i sig 21 bitar!! Nå - spelar ingen roll vad han äter - bara han äter. Rätt ofta när han kommer hem från skolan steker han sig ett ägg eller två som mellanmål, men han äter sällan godis. Men han är tanig som tusan...
Skrivet av    Padre_M

Macka före maten....precis så...

fick vi höra från en läkare på barnmottagningen då vi var dit pga allergi och tog upp matvanor. Min tjejja åt uselt då. Jag var stenhård med ingan mackor mm före maten!!! Läkaren tipsade om tvärtom. Ge nåt så hon har nåt i magen....mat föder hunger även om det kan ta en tid. O var inte såååå petnoga med vad hon äter, bara hon äter. O vips så började hon äta...o äter nu det mesta. O e \"normal\"....*ler*
Skrivet av    Mom

Artiklar från Familjeliv