Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Rasism

Skrivet av TomPJ
Jag har en reflektion kring några begrepp som kommer upp i samband med rasism.
Omvänd rasism - används för att beskriva när t ex en invandare hatar en svensk. Men är inte det rasism, helt enkelt? Ovänd rasism borde ju logiskt bli motsatsen till sasism.

Åldersrasism - används för att beskriva hur äldre människor behandlas illa för att de är just äldre. Men vad har ålder med rasism att göra?
Svar på tråden: Rasism

Håller helt med

Rasism är rasism oberoende av vem den riktar sig mot. Åldersrasism är ett märkligt uttryck som gör att man kan undra om det är för svårt att använda flerstaviga ord som \"diskriminering\".
Skrivet av    Christopher

I och med att uttryck av rasism

gentemot svenskar i Sverige, rent juridiskt sett, inte är straffbart, behöver den nog ha ett eget namn. Omvänd rasism är helt enkelt rasism, som riktar sig åt det \"omvända\" hållet.
Skrivet av    Adde

xenofobi/rasism...

egentligen används ordet rasism i stället för xenofobi.. Invandrarhatet har sällan någonting med rasen att göra. Invandrare från f.d. yugoslavien/sydamerika/f.d. öststater är lika stor fast de är inte så avvikande i utseendet. Då skulle man kunna pratar om omvänd xenofobi!
Skrivet av    mani

Omvänd rasism

tolkar jag som att man har en överdrivet hög tanke om en viss \"ras\". Typ \"negrer är så musikaliska\", \"judar är så intelligenta\". Det är ju egentligen positiva föreställningar men iom att man säger så om en hel grupp blir det rasism, omvänd rasism. Åldersrasism är förstås samma sak som engelska \"ageism\", vi har väl inte hittat på något bättre svenskt ord. Men det är ju lätt att förstå, man diskriminerar äldre för att de är äldre, ser dem som mindre värda pga de är äldre.
Skrivet av    Kajan

generationism....

...hade ju varit möjligt om det inte lät så styltigt.
Skrivet av    groen

Ja, fast

det finns inget brott som heter rasism, utan brotten är hets mot folkgrupp eller olaga diskriminering. Och det kan lika gärna gälla \"svenskar\" som andra etniska grupper. Om man talar om omvänd rasism, så säger man samtidigt att det finns en rasism som är naturlig och rättvänd.
Skrivet av    groen

Naturlig vet jag inte

men ja, konventionell rasism är ju riktad åt ett håll. Om den går åt andra hållet är det ju också rasism. Fast det verkar som om ordet har olika betydelse beroende på vem som säger det.
Skrivet av    Adde

Artiklar från Familjeliv